Havířov si smlsl na Porubě, která měla v obranné hře den otevřených dveří

26.02.2010, Adam Bagar

Junioři Havířova vstoupili do utkání ve velkém stylu, naopak Poruba si musela připadat jako na velkém řetízkovém kolotoči. Neuběhly ani čtyři minuty a domácí tým se dostal do dvoubrankového vedení, a to ještě několik dalších příležitostí spálil. Hosté se v utkání mohli spolehnout na přesilové hry. Nejprve snižoval jeden z nejaktivnějších porubských hráčů Jakub Barčák a těsně po polovině střetnutí vyrovnával Daniel Špok. Jenže stav 2:2 rozproudil opět aktivní hru Panterů a neuvěřitelné obranné chyby hostí. Ti byli ještě hodně rádi, že do konce druhé tercie inkasovali již pouze dvakrát. Jenže to byl pouze předkrm toho, co přišlo v poslední dvacetiminutovce. Havířovští předváděli pohledné kombinace, k čemuž jim pomáhal také den otevřených dveří v obraně soupeře. Výsledkem tak bylo hrozivé odskočení na rozdíl šesti branek. Konečnou podobu výsledku dal nakonec opět v početní výhodě Ondřej Lužný. Havířov tak zdolal Porubu jednoznačně 8:3.

- 50.kolo pá 26.2.17:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba 2011
8:3(2:1, 2:1, 4:1)
Branky a nahrávky: 1. Videlka (Říčka, Křivohlávek), 4. Pechanec (Videlka), 34. Zientek (Klimša, Šurin), 38. Říčka, 44. Chaloupka z TS, 49. Křivohlávek (Videlka, Jindřich), 50. Chaloupka (Matysz, Krause), 51. Klimša (Říčka, Haas) - 7. Barčák Jakub (Mach), 32. Špok (Voznica, Vidlák), 55. Lužný (Hanus). Rozhodčí: Kusý - Mikler, Bojda. Vyloučení: 10:7. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 220. Střely na branku: 44:25 (15:9, 16:9, 13:7). Průběh utkání: 2:0, 2:2, 8:2, 8:3.
AZ Heimstaden Havířov: Beláček - Krause, Duda, Zientek, Kopel, Šurin, Marek, Jindřich, Matějček, Pechanec, Bartoš, Matysz, Říčka, Klimša, Haas, Křivohlávek, Videlka, Chaloupka.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Hanus, Špok, Tomis, Spusta, Lužný, Poláček - Vaněk, Barčák Jan, Zuber - Blažej, Voznica, Vidlák - Barčák Jakub, Mach, Motyka.

Havířov vstoupil do utkání skutečně výborně. Již v čase 0:48 dokázal otevřít skóre. Porubská obrana nechala volný kotouč na hranici brankoviště a lehkou práci tak měl David Videlka, na nějž číhala již pouze odkrytá klec. O další minutu později se už domácí opět radovali, ale Gleich dokázal výborně zastavit Křivohlávkovu tutovku na brankové čáře. Čas 3:32 a další chyba zadáků, konkrétně Hanuse, který se nechal objet jako prvňák a Panteři se tak řítili do zajímavého útoku, který zakončil po pěkné spolupráci s Videlkou Antonín Pechanec. Poruba byla v úvodních minutách zralá na ručník, v další velké šanci ztroskotal na Gleichovi Říčka. Přesto přišlo poněkud rychlé snížení. V přesilové hře vznikl před Beláčkem velký závar, při kterém sice nejprve Jakub Barčák přestřelil z metru prázdnou havířovskou svatyni, ale následně již dokázal kus černé pryže dopravit za brankovou čáru. V jedenácté minutě přišel smolný moment pro Poláčka, jenž byl trefen vysokou holí do obličeje a kromě několika stehů ve své tváři získal pro svůj tým čtyřminutovou početní výhodu, která nakonec zůstala nevyužita. Naopak navýšit skóre mohl již při hře pět na pět Matysz, ale to by nesměl trefit pouze tyč Gleichovy branky. Po první třetině se tak odcházelo do kabin za stavu 2:1 pro domácí.

Také úvod druhé třetiny patřil hokejistům Havířova, ale obrana Poruby již nebyla tak prostupná. Ve 27. minutě ujel ve vlastním oslabení Říčka, jenže Gleich se opět výborně roztáhl na brankové čáře, čímž zabránil jasnému gólu. Panterům se nepodařilo přidat třetí, uklidňující, trefu ani v následné velké šanci, kdy musel takticky zatáhnout za záchrannou brzdu Tomis. V čase 31:55 naopak udeřili hosté, kteří předvedli krásnou přesilovkovou spolupráci na trase Jakub Voznica – Martin Vidlák - Daniel Špok, když právě poslední jmenovaný se štěstím, s pomocí tyče, skóroval. Vyrovnávací trefa jakoby hosty uspokojila, naopak domácí nabudila k lepší hře. Výsledkem tak bylo trvalé obstřelování Gleichovy svatyně. Čas 33:53 a v přesilovce poslal tvrdou ranou pod horní tyč domácí tým zpět do vedení Marek Zientek. Ještě do přestávky Panteři své vedení navýšili na rozdíl dvou branek. V čase 37:15 se k puku lehce dostal Robert Říčka a opět nechytatelně do horní části branky zavěsil. Obrana VOKD to již v závěru druhé tercie absolutně nezvládala. Na světelné tabuli tak po čtyřiceti minutách svítilo skóre 4:2.

Pokud byla porubská obranná hra v úvodu utkání a na konci druhé části označena doslova za marnou, pak opravdu není výrazu pro to, co se odehrávalo v prvních jedenácti minutách třetí periody. V čase 43:46 se dostal do samostatného úniku Matějček, jehož musel faulovat Zuber. Rozhodčí Kusý neváhal a signalizoval trestné střílení. K němu se postavil Jan Chaloupka, jenž se trefil přesně mezi Gleichovy betony a Havířov vedl již 5:2. Domácí měli drtivý tlak, jenž vyvrcholil další trefou v čase 48:56. Gleich již chtěl ukrýt kotouč pod svou lapačku, ale rychlejší byla Videlkova hůl, která tak vybídla k jednoduchému skórování Jana Křivohlávka. Neuběhlo ani třicet vteřin a domácí střídačka vyskočila radostí již posedmé. V situaci dva na nulu byl hostující gólman naprosto bez šance. Havířov navíc své akce řešil opravdu krásně a zakončoval tvrdými nechytatelnými střelami do horní části branky, ostatně jako tomu bylo i tentokrát. Přesně pod víko zakončoval Jan Chaloupka. Čas 50:05 a Gleich musel opět lovit puk zpoza svých zad. Naprosto rozebraná hostující obrana si nechala uniknout Roberta Říčku s Davidem Klimšou a druhý jmenovaný to rovněž napálil tvrdě pod horní tyč. Ofenzivní smršť Havířovských byla v následujících minutách již minulostí a naopak za snížením se drala Poruba. V čase 54:26 se v předbrankovém prostoru dobře zorientoval Ondřej Lužný, jenž dokázal poslat puk za Beláčkova záda. Když pak ještě ve velké šanci netrefil prázdnou branku Vaněk, skončilo utkání mezi juniory Havířova a Poruby jednoznačným a zaslouženým výsledkem 8:3.