Poruba si vyšlápla na Jihlavu před jejím publikem

04.02.2010, Jakub Mezlík, L.B.

Od zápasů juniorů HC VOKD Poruba se v letošním ročníku všeobecně očekává jistý tříbodový zisk soupeře, na cizích kluzištích obzvláště. Ale pozor! Ve 46. kole juniorské NOEN Extraligy se děly na ledě jihlavské Dukly divy. Na to, že se domácí rychle ujali vedení, že Porubští dokázali srovnat a zase gólově střádat, si již bohužel lidé zvykli. Ale že Jakub Voznica ve třetí části svou druhou brankou v utkání strhne spoluhráče k heroickému výkonu, při němž v rozmezí dalších dvou minut vstřelili další dvě branky a postarali se o první venkovní vítězství sezóny, tipoval jen málokdo. Porubská juniorka ale neotálela a skóre ještě v samotném závěru navýšila, Dukla sice záhy kontrovala, ale prohře 4:5 již nezabránila. Leksovského parta se tak postarala o druhou výhru v řadě a co víc - předvedla velice sympatický výkon, při kterém případným zájemcům o extraligu v následné baráži musí rašit vrásky na čele.

- 46.kolo čt 4.2.17:30
HC Dukla Jihlava
HC RT TORAX Poruba 2011
4:5(1:0, 1:1, 2:4)
Branky a nahrávky: 19. Dvořák (Kret), 35. Polcar (Jaroš), 56. Polcar (Šidlík), 59. Kuřítko (Polcar) - 23. Voznica z TS, 43. Voznica (Burzala), 45. Mládenka (Voznica, Vidlák), 46. Mach (Jasiok), 56. Vidlák (Tomis). Rozhodčí: Ondřej, Vampola - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 6:11, navíc Gleich (POR) 10 OT. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:5, 4:5.
HC Dukla Jihlava: Jíra - Šustr, Rosendorf, Šidlík, Jaroš, Randa, Adam, Cirhan, Kolda - Dvořák, Kret, Pometlo - Malec, Polcar, Kuřítko - Pěška, Brychta, Němec O. - Zídek, Přidal, Ludvík
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Špok, Tomis, Dusík, Lužný, Poláček, Mládenka, Burzala, Jasiok - Chaloupka, Procházka, Peslar, Zuber, Vidlák, Vaněk, Sochorek, Němec T., Voznica, Motyka, Mach

Jihlavští hokejisté hráli téměř polovinu první třetiny v početní převaze, udeřili však pouze jednou, a to při hře pět na pět. Na začátku 19. minuty poslal Duklu do vedení pohotovou střelou z mezikruží kapitán Luděk Dvořák. Puk poslal po přistrčení Kreta po ledě přesně k levé tyči.

V prostřední části se nejprve podařilo Porubě srovnat, když Jakub Voznica provedl mazácky trestné střílení, domácím však vrátil vedení ve dvojnásobné přesilovce Michael Polcar. Klíčové momenty však měly teprve přijít.

I když byli jihlavští hokejisté po většinu zápasu lepším týmem, ve 43. minutě začala jejich černá dvouminutovka, kdy dostali hned tři góly a z vedení byl rázem nepříznivý stav 2:4. Jíru postupně překonali v přesilovkách Jakub Voznica a Tomáš Mládenka, nekoncentrovaná obrana Dukly pak nechala skórovat ještě Marka Macha.

Když v 56. minutě Martin Vidlák zvyšoval už na 5:2 pro hosty, zdálo se, že je rozhodnuto, domácí však ještě dokázali zápas zdramatizovat. Pouhých osm sekund stačilo Michaelu Polcarovi na snížení, v 59. minutě pak vykřesal naději Martin Kuřítko. Na vyrovnání už však Dukla nedosáhla, a tak si poslední Poruba odvezla všechny tři body.

Ohlasy k utkání

Pavel Leksovský (Poruba): „Oproti minulému utkání, které jsme tady prohráli 11:0, šla naše hra hodně nahoru a odehráli jsme poměrně dobrý zápas, i když jsme měli hodně vyloučených. Ale musím říct, že z naší strany jsem s výkonem rozhodně spokojený. Navíc jsme po zápase v Jihlavě tentokrát ani nemuseli nechávat nikoho s otřesem mozku nebo podobným zraněním v nemocnici.“

Aleš Polcar (Jihlava) se k utkání odmítl vyjádřit.