V Havířově ztratila Poruba dvoubrankový náskok, podlehla po nájezdech

23.01.2013, Adam Bagar, David Motloch

Poslední ze tří venkovních klání v řadě sehrála Sršňova družina na ledě vedoucího Havířova, se kterým letos i přes vyrovnanost zápasů bodovat nedokázala. RT TORAX si po trefách Marka Sedláře a Lukáše Vrány dokázal vypracovat již dvoubrankový náskok. Favorit však ve druhé části přidal a dokázal gólové manko smazat. I díky výbornému Radku Tihlářovi už další branka nepadla. V následném pětiminutovém prodloužení více než tisícovka diváků gól neviděla, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější hokejisté AZetu, kteří tak po vítězství 3:2 nadále zůstávají na čele tabulky. Poruba sice potřetí v řadě prohrála, ale s bodem z horkého havířovského ledu může být spokojena.

2. liga - skupina Východ - 35.kolo st 23.1.18:00
AZ Heimstaden Havířov
HC RT TORAX Poruba 2011
3:2sn(0:2, 2:0, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 27. Prokop Petr (Stránský), 31. Kolařík (Kanko), rozhodující sam. náj. Kanko – 12. Sedlář (Krayzel), 16. Vrána (Prokop Patrik). Rozhodčí: Czubaj – Barteček, Rožánek. Vyloučení: 7:11. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1151. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
AZ Heimstaden Havířov: Daneček L. – Prokop Petr, Vydra, Krisl, Hartmann, Rimmel, Zientek M., Zientek L. – Sztefek, Haas, Stránský, Kanko, Pechanec, Kolařík, Bursík, Klimša, Říčka, Matějek, Pavlas.
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Šindelář, Mládenka, Prokop Patrik, Prokop L., Axman, Slavík – Sedlář, Krayzel, Vaněk – Hašek, Vrána, Seidler – Pavlačka, Holuša, Piják – Šimkovič.

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí. Střely Prokopa nebo Haase prověřily hned ze startu schopnosti brankáře Tihláře. Ve 4. minutě se ozvala i Poruba. Seidler dobře napadal rozehrávku Havířova a dostal se ke střele, Daneček však jeho pokus vyrazil. To samé platilo i při následující akci Holuši. V 8. minutě se aktivním forčekingem prezentoval Pavlačka, který získaný puk napálil do vyrážečky maskovaného muže Havířova. Poté se ale hosté nechali vyloučit a v přesilovce mohli inkasovat. Kolařík se totiž hned vzápětí dostal sám před branku, odkud ovšem brankovou konstrukci přestřelil.

Skóre se měnilo až ve 12. minutě, když poslal hosty do vedení svou střelou mezi betony Danečka Marek Sedlář. Domácí se snažili hned záhy na inkasovanou branku odpovědět, dobrou pozici ke skórování měl Klimša. Po něm mohl srovnat i Kolařík nebo Kanko, ani jeden z nich však nedokázal seřídit mušku. Akce z 16. minuty trochu představovala lekci z produktivity. Lukáš Vrána stál před brankou ve správný moment, když vyražený puk od Danečka pohotově uklidil do branky. Porubští vyzráli na soupeře svou jednoduchostí a přímočarostí.

Druhá část však byla naopak v režii domácího Havířova. Hned po úvodním buly se v šanci ocitl Pechanec, jehož střelu nakonec Tihlář ukryl mezi betony. Tlak domácích sílil, v nabídnuté přesilovce kličkoval Říčka, dokud nenašel volného Pavlase, ten mířil pouze do boční sítě. Akce z 27. minuty už k brance vedla. Petr Prokop dokázal skórovat v přesilovce, když svou střelu od modré čáry schoval až do branky, Tihlář měl zakrytý výhled. Odpověď svěřenců trenéra Sršně mohla být rychlá, hned posléze pálil z mezikruží Seidler, branku však nakonec neohrozil.

Ve 31. minutě už bylo dokonce srovnáno, když ve středu kluziště dokázal Petr Kanko vybojovat puk a poslal ho na zcela osamoceného Jana Kolaříka. Vyhlášený střelec tentokrát zvolil kličku a obalamutil brankáře hostů. Zrušit nerozhodný stav mohl Pavlačka, na nějž zívala odkrytá klec domácích, mířil však pouze do boční sítě. V 34. minutě mohl zase misky vah převážit na stranu Havířova Kanko, který nedokázal zužitkovat nádhernou přihrávku od Pechance. V 36. minutě zase stála Haasovi ve skórování tyč. Poslední větší příležitost si v téže minutě připsal Říčka, který ovšem odražený puk pálil do branky z těžkého úhlu, čímž dal Tihlářovi dostatek prostoru na střelu zareagovat.

Do třetí třetiny nastoupili domácí bez zraněného Petra Prokopa, který si v závěru druhé části přivodil blíže nespecifikované zranění nohy. Havířov však na aktivitě neubral, soupeře ve třetí části přestřílel. V 54. minutě slyšelo obecenstvo opět zvonit tyč, a sice po střele Roberta Říčky. Samotný závěr zápasu si mohl podmanit Petr Kanko, kterému dnes nebylo přáno. Dvě velké příležitosti na konci třetí třetiny tak zůstaly nevyužity.

V prodloužení pokračovala větší aktivita domácích. Individuálně to zkoušel Sztefek nebo Bursík, oba dva však ztroskotali na připravené obraně hostů. Zapotit se Tihlář musel u střely Pechance, puk však nakonec skončil mimo nebezpečí. To ovšem hrozilo Havířovu v závěru prodloužení, jelikož sám s pukem před brankou se ocitl Vaněk. Ani tři střelecké pokusy tohoto hráče však k brance nevedly, protože brankář Daneček předvedl fantasticky zákrok betonem. Rozhodnout tak musely samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšnější domácí hráči. Na proměněný nájezd Marka Sedláře nikdo z porubských hokejistů nedokázal navázat, a jelikož domácí se trefili hned dvakrát, mohli slavit zisk bodu navíc. Vítěznou branku si po kličce do bekhendu připsal Petr Kanko.

Ostatní zápasy 35. kola II. ligy – sk. Východ:

HC Baník Karviná – VHK Vsetín 4 : 2
LHK Jestřábi Prostějov – HC Bobři Valašské Meziříčí 3 : 4 sn.
HC Nový Jičín – HC ZUBR Přerov 2 : 1 pr.
HC Frýdek-Místek – HC Slezan Opava 1 : 5

Ohlasy k utkání

Tomáš Potěšil (HC AZ Havířov 2010): Chtěli jsme navázat na dobrý výkon z Přerova, ale dostali jsme dva rychlé góly po hrubých chybách. Byli jsme nedůrazní a laxní, přesto jsme si nějaké šance vytvořit dokázali. Ve druhé třetině jsme již měli jednoznačnou převahu a srovnali jsme. Byla tam pak přesilovka pět na tři a několik dalších šancí. Myslím, že i ve třetí třetině jsme šli více do koncovky, dvakrát jsme dokonce trefili tyč. Vážím si toho, že mančaft opět ukázal svou vnitřní sílu a morálku.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Jeli jsme na led kvalitního soupeře, takže je pro nás i získaný bod dobrý. První třetinu jsme odehráli velice zodpovědně, což vedlo ke dvougólovému náskoku. Ve druhé třetině Havířov přidal, dostal se do hry, hrál výborný hokej a zaslouženě srovnal skóre. Ve třetí třetině se hra opět srovnala a zpočátku jsme byli možná i o něco lepším týmem. Havířov se dostával do tlaku především po našich zbytečných faulech, s čímž máme neustále problémy a hodně jsme vylučovaní.