Nástup do soutěže se ziskem bodu! Dorostenci si vynutili prodloužení v poslední minutě

06.09.2024, Gabriela Juříková

V pátek 6. září odstartovala ve skupině Východ Extraliga dorostu a HC RT TORAX Poruba měl výhodu domácího prostředí. Úvodním soupeřem byl RI Okna Berani Zlín, který předváděnou hrou přijel očividně pro plný počet bodů. Porubští dorostenci dělali, co mohli, aby tomu zabránili a utkání s přízní štěstěny dotáhli do prodloužení vyrovnáním z přesilovky v poslední možné chvíli.

Extraliga dorostu – Východ - 1.kolo pá 6.9.17:00
HC RT TORAX Poruba
PSG Berani Zlín
1:2p(0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 59. Vinklárek (Bjeljajev, Socha) – 25. Kočica (Riedl, Páže), 63. Dubrava (Kočica, Kubečka). Rozhodčí: Blaževič – Vojtášek, Návrat. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 21:39 (3:10, 6:18, 11:9 – 1:2). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
HC RT TORAX Poruba: Skoumal – Planka, Mitura, Kohut, Kubálek, Bjeljajev, Vudarčík – Vrůbel, Socha, Žídek – Centkowski, Vinklárek, Bjaček – Jozefček, Zamborsky, Vogl – Brym, Tyrna.
PSG Berani Zlín: Zábojník – Frömel, Kubečka, Provazník, Číhal, Dastych, Coufalík, Mi. Sedláček – Venený, Páže, Riedl – Škrip, Dubrava, Matula – Bečka, Kočica, Jo. Marek – Pánek.

V první třetině branka nepadla, i když byly k dispozici přesilovky. Ani jeden mančaft ji ovšem nevyužil. Více šancí si v první dvacetiminutovce vypracovali hosté, ale Mathias Skoumal byl všude včas se svými betony, lapačkou i vyrážečkou a všech deset střel pochytal. Jeho protějšek moc práce neměl, Porubané se totiž k zakončení moc často nedostali.


Druhá třetina se vyvíjela obdobně. Střel bylo více, u obou celků, tentokrát už ale padla i branka. V páté minutě zúročili Zlínští svůj tlak a produktivitu střel, Skoumal nestačil reagovat na střelu Vojtěcha Kočicy. Další minuty se hrálo nahoru dolů, svěřenci trenérů Potěšila a Tomáška se dostali do dvou oslabení, která ubránili, což jim dalo energii a pokaždé hráli opticky lépe. I díky výbornému brankáři Skoumalovi, který šestnáct střel pokryl.

Třetí třetina byla ve jménu tvrdé hry, osobních soubojů na hraně pravidel a taky ve výsledku střelecky nevyrovnanější. Domácí tým po druhé přestávce něco změnil. Dostával se lehčeji do útočné třetiny, ale gólové zakončení ne a ne přijít. Až ve třetí přesilovce, kterou dal Porubanům brankář Zábojník nedovoleným bráněním, v poslední minutě třetiny vyrovnal Lukáš Vinklárek. Přesilovku využil po jedenácti vteřinách početní výhody.

Poslední minuta základní hrací doby byla vůbec hodně dramatická. Od ukončení utkání byli blízko jak hosté, tak domácí svými důrazy na brankovištích. K prodloužení ale nakonec přeci jen došlo.


Velkou příležitost získat volný bod měl RT TORAX, když jeli dva na gólmana Žídek se Sochou. K ukončení utkání v první minutě nastavení ale nedošlo! Zábojník zázračně puk zastavil před brankovou čarou. Následovaly útoky Zlína a přesně v polovině prodloužení jej ukončil Kryštof Dubrava, který využil volného prostoru a tyč dostal kotouč za brankovou čáru.
Body z prvního utkání si celky rozdělily a Zlín si odvezl bod navíc.