Michal Gleich lovil ze své sítě hned třináctkrát

18.02.2006, Lukáš Bajgar

Dorost Sarezy Ostrava hostil ve 45. kole extraligy Zlín a jistě netušil, že si odnese takový výprask. Brankář domácích Michal Gleich doslova a do písmene vytrpěl všech třináct branek ve své síti. O ty se zasloužil převážně čtyřgólový Jiří Goiš, jenž si připsal i jednu asistenci a jenž na hřišti díky osobnímu trestu strávil o 10 minut méně, a také David Puna, který se do účtu zápasu zapsal rovněž pěti body.

- 45.kolo so 18.2.13:15
HC Sareza Ostrava
PSG Berani Zlín
0:13(0:3, 0:5, 0:5)
Branky a nahrávky: 8. Goiš (Michálek), 9. Křemeček (Jankovský, Michálek), 20. Rachůnek (Goiš, Finsterle), 25. Goiš (Puna), 25. Jordán (Jankovský), 31. Křemeček (Puna), 36. Jurík, 38. Finsterle (Puna), 42. Jankovský (Čech), 45. Puna (Jordán), 48. Goiš (Puna, Šoula), 49. Goiš (Jordán, Jurík), 51. Rašner. Rozhodčí: Havlík - Štěpán, Mrákava. Vyloučení: 7:7, navíc Goiš a Křemeček (oba ZLN) 10 OT. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 90. Střely na branku: 15:59. Průběh utkání: 0:13.
HC Sareza Ostrava: Gleich – Fic, Šatan, Zapletal, Rusek, Parma, Kičmer, Mládenka, Pindur – Hanzl, Jach, Ružbašan, Chomič, Zuber, Smondek, Vidlák, Blažej, Barnáš
PSG Berani Zlín: Sedláček (od 31. Pečírka) – Rašner, Jordán, Andráši, Vodák, Musil – Michálek, Finsterle, Jurík, Goiš, Puna, Jankovský, Rachůnek, Šoula, Čech, Křemeček

Ve 45. kole dorostenecké extraligy hostila domácí Sareza Ostrava lídra soutěže Zlín. Na domácí soupisce byla spousta hráčů, jež hraje soutěž za 9. či dokonce 8. třídu a možná že i toto byl hlavní důvod, proč byl zápas hrán na jedinou bránu. Již v úvodních sekundách se na domácího gólmana Gleicha utrhla dvojice Finsterle – Puna, ale druhý jmenovaný bekhendovou střelou na něm ztroskotal. Na druhé straně po ukázkové kombinaci Jacha se střílejícím Vidlákem kryl zlínský Sedláček na dlouhé minuty jedinou vážnou střelu domácího týmu. Pak už jen následovalo dobývání ostravské tvrze. Nejen Šoula po dlouhém sólu, ale i Finsterle puk do sítě nedotlačili. V čase 7:07 se Jiří Goiš vřítil z brejku do útočného pásma Sarezy a ač urputně bráněn završil vše brankou. Hned další šance skončila rovněž gólem – v přesilové hře se radoval Josef Křemeček po ráně zápěstím. Ve 12. minutě chtěl Puna poškrábat lak Gleichovy přilby, neboť puk napálil tvrdě do ní. Minutu a půl nato na modré napřáhl Jordán a taktak že skotačivý touš po několika tečích do sítě nezapadl. Ještě jednou se měnilo skóre v první části hry, krátce před sirénou nalezl Goiš u volné tyče stojícího Tomáše Rachůnka a ten si jen mohl vybrat místo odkryté klece, kam puk pošle – 0:3.

Sareza nastoupila do druhé části s ofenzivnějšími choutkami nejen díky Blažejově střele, ale i díky výhodě dvou mužů polí, ale jakmile se hosté dostali do čtyř, Jiří Goiš vybojoval u mantinelu puk, namířil si neohroženě mezi domácími obránci před Gleicha a střelou mezi betony navýšil na průběžných 0:4. Následovalo buly, které zlínští hráči vyhráli, Jankovský vybídl Michala Jordána k úniku a ten se střelou nad rameno brankáře nemýlil. Ve 27. minutě nebezpečně a tvrdě vypálil Křemeček a ostravská jednička jen hlavou uhnula, aby nedošla úhony. A aby toho nebylo málo - opět Křemeček ve spolupráci s Jordánem nepropasírovali kotouč za Gleichova záda. A do třetice Josef Křemeček, tentokráte v úloze střelce, využil zmatků v obranném pásmu domácích a bez kladeného odporu skóroval. Okamžitě po vhazování musel ostravský kasař bravurně likvidovat Rachůnkovo drzé sólo. Pět minut po polovině zápasu (a také výměně hostujících gólmanů) střelou z dálky do mantinelu za bránou překvapil Gleicha Vodák, neboť kotouč směřoval do brankoviště a gólman musel fotbalově zasahovat špičkou brusle, aby zabránil další katastrofě. Jenže ta přišla několik málo okamžiků nato – z rohu kluziště se utrhl Juraj Jurík a v pádu s nataženou holí obstřelil ležícího gólmana. Na 0:8 po dvou třetinách upravil Lukáš Finsterle přesným zásahem mezi betony brankáře Gleicha.

Poslední část pokračovala v nastoleném trendu a krom branek se již nic podstatného ani neudálo – takže popořadě. Ve 42. minutě Boris Jankovský namířil pod vinkl domácí sítě, tři minuty poté při hře čtyř mužů na obou stranách nastřelil David Puna Gleichovu lapačku a puk přepadl do kasy a rozsvítil na světelné tabuli desítku. Osmačtyřicátá minuta přinesla završení hat-tricku Jiřího Goiše, jenž se v pádu nemýlil, a při následné přesilové hře tentýž hráč šikovně tečoval Jordánovo nahození a Zlín vedl 0:12. Vteřinu před vypršením 51. minuty se u modré do puku opřel Adam Rašner a nechytatelnou dělovkou nad lapačku Gleicha upravil na konečných 0:13. Zbývající minuty se již Ostrava snažila neinkasovat, přidala na síle a na hrubosti a hosté, vědomi si drtivé výhry, se již o nic nepokoušeli. Až v 60. minutě předal Zuber svou vizitku brankáři hostí Pečírkovi, a když se v posledních vteřinách blýskl Gleich sérií zákroků proti dorážejícím hostům, odnáší si dorost Sarezy nejtěžší porážku letošní sezóny. Hosté si třináct branek připomněli v pozápasovém rituálu, kdy hlasitě odpočítávali svůj triumf.