Zápas juniorů pro Spartu

25.11.2005, Vladimír Vronka

Sareza přivítala na svém ledě juniory pražské Sparty. Po většinu zápasu byla Sareza lepší a měla spoustu příležitostí, ale Sparťanský gólman Neuvirth byl k nepřekonání. Kdežto střelci Sparty se činili., z minima vážnějších šancí dokázali vstřelit pět branek a odvést si z Ostravy dva body za výhru 5:1.

- 24.kolo pá 25.11.16:00
HC Sareza Ostrava
HC Sparta Praha
1:5(0:2, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky:55. Mocek (Dudáš) - 16. Meidl (Burián, Kupec), 20. Cunik (Hertl), 22. Mrňa (Krätzer), 35. Drak (Hertl), 53. Meidl (Burián). Rozhodčí: Venglář - Vrdlovec, Šimůnek. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. Střely na branku: 40 : 28.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Bacul, Bezouška, Belanec, Bílý, Dostál, Dudáš, Dušek, Hanke, Janečka, Jelšík, Křivák, Mikeš, Minařík, Mlčák, Mocek, Němec, Rambousek, Síkora, Vajda, Velecký.
HC Sparta Praha: Neuvirth - Procházka, Cunik, Klouček, Ton M., Jobb, Kanov - Hertl, Handlovský, Burián, Voříšek, Krätzer, Bezouška, Kupec, Drak, Fišer, Meidl, Ton R., Martinec, Mrňa.

Utkání začalo zvolna. Oba týmy nejprve čekaly co udělá soupeř. Ve čtvrté minutě se před Neuvirthem v hostující bráně zjevil Janečka, ale gólman byl na místě. Další Janečkovu střelu vytěsnil gólman za bránu, kde se puku zmocnila obrana, ale při pokusu vyhodit trefila jen Janečku, který byl zcela sám před bránou, od jeho nohy se puk odrazil směrem k brance, ale o milimetry minul levou tyč. Sparta dostala v průběhu třetiny dvakrát možnost dát vedoucí branku při přesilové hře, ale ani v nich se nedostala do vážnější šance. První možnosti zmařil ve 14. minutě Štěpánek Buriánovi s Meidlem. O chvíli později se před ostravským gólmanem zjevil Mrňa, ale bránu netrefil. Jinak se vedlo Meidlovi v 16. minutě, Burián vystřeli, Štěpánek puk dokázal vyrazit, ale obrana zapomněla na Meidla, který se již trefil do černého. Sparta převzala iniciativu, ale její lehká nahození dokázal Štěpánek pochytat. O chvíli později tečoval puk Voříšek, a již zvedal ruce nad hlavu, Štěpánek jej fantastickým zákrokem ramenem o tuto radost připravil. Když už se všichni viděli v šatně, dokázala Sparta zvýšit svůj náskok. Puk se s notnou dávkou štěstí dostal k osamocenému Cunikovi, který neměl s tečí žádny problém. Do kabin tak šla Sparta s vedením 2:0.

Druhá třetina ukázala jak dokáže být hokej nespravedlivý. Hned v úvodu se dostal k dorážkám Mrňa a překonal nešťastného Štěpánka potřetí. To už ostravský gólman nevydržel a pustil do brány Picka. Pak série ostravským příležitostí. Rambousek volil v nájezdu dvou na jednoho střelu, s ní si gólman Sparty dokázal poradit. Při Spartě stáli v zápase všichni svatí. Neuvirth ještě teď neví, jak puk po Janečkově teči dokázal vyrazit lapačkou do svého ramene, od něj ne puk odrazil na břevno. Síkorova střela minula těsně levé roh branky Sparty. Na druhé straně zachoval rozhodčí klid, když Střela sparťanského útočníka skončila je na tyči. Stejného názoru však nebyl brankový rozhodčí, který rozsvítil červené světlo. Rozhodčí však byl dobře postavené a hru vůbec nepřerušil. Ostravské šance pokračovaly. Janečka netrefil odkrytý roh brány, pro puk si dojel, objel bránu, ale nechal vyniknout gólmana Sparty. S ránou Belance si dokázal poradit Neuvirth. Na druhé straně jela dvojice sparťanských v oslabení na jediného Ostraváka, ale Picek odmítl změnu stavu perfektním zákrokem. Sareza se usadila v útočném pásmu, ale nedokázala toho využít. Neuvirth špatně rozehrál. Našel jen osamoceného Bacula, který vyjel před bránu, nahrával na volné spoluhráče, ale puk oběma Ostravákům hokejku přeskočil. A udeřilo znovu na druhé straně. Jak se z minima šancí dávají góly předvedl Drak, který střelou pod víko zvýšil náskok Sparty. Sareza se nevzdávala, byla lepším týmem na ledě, ale na to se hokej nehraje, ten se hraje na góly a ty Sareza nedávala. Mikeš po přihrávce Janečky trefil je gólmana. V další šanci byl opět Janečka, ale z nájezdu na Neuvirtha bránu přestřelil. Poté tečoval nebezpečně střelu Bílého Belanec, ale Neuvirth byl na místě. Poté dala Sareza gól, ten však nebyl uznán pro hru vysokou holí. Sareza dále tlačila, ale gól ne a ne dát.. Po dvou třetinách tak byl stav 4:0

Třetí třetina se nesla ve znamení bránění výsledku. Síkora sám před gólmanem Sparty mířil jen do betonů. O pár chvil později neuspěl Belanec. O notnou chvíli později vyzkoušel Picka Meidl, který však minul připravenou lapačku ostravského gólmana, ale minul také bránu. Klouček trefil od modré čáry jen Pickovu náruč. Sparta sevřela v přesilové ostravské v jejich obranné pásmu, pálili ze všech stran, ale Puky lítaly kolem Picka. Sparta se přeci jen dočkala. Sérii šťastných tref v zápase uzavřel Meidl, který jen tak nazdařbůh plácl do puku, ten si však našel skulinku a prošel jí do brány. Domácí se snažili alespoň o snížení, povedlo se jim to v přesilové hře, kdy Mockova rána prošla Neuvirthovi mezi betony. Skóre se tak naposledy změnilo a nic na tom nezměnily ani střely ostravských Belance, Bezoušky a Dostála, ani sparťanských Mrni, Martince či Krätzera. Sparta dala ostravským lekci z důrazu před bránou, z produktivity. Ostravané mohou litovat obrovského množství nevyužitých šancí. Utkání tak skončilo výhrou Sparty 5:1.