Junioři prohráli vlastními chybami

06.10.2005, Vladimír Vronka

Juniorka dnes vstoupila do derby mnohem lépe. V polovině 1. třetiny vedla již 2:0. Vítkovice dostaly do hry dva góly po chybách brankáře Sarezy. Ve druhé části dokázali po chybách obrany Sarezy Vítkovice, zvýšit svůj náskok o dvě branky. Sareza byla Vítkovicím minimálně vyrovnaným soupeřem, přesto prohrála v Vítkovicemi 6:3.

- 11.kolo čt 6.10.18:00
HC Sareza Ostrava
HC Vítkovice Ridera
3:6(2:2, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 2. Bílý (Csoka), Vajda (Dostál, Janečka), 50. Dostál (Janečka) - 12. Kolařík, 16. Flašar, 22 Káňa T. (Roman, Kolařík), 25. Kolařík (Káňa T.), 43. Sklenář (Tejkl), 51. Valušiak (Novák) .
HC Sareza Ostrava: Picek (od 17. Vajner) - Mocek, Rambousek, Vajda, Bílý, Němec, Mlčák, Blaško - Jelšík, Dostál, Janečka, Minařík, Dušek, Kasalík, Csoka, Belanec, Hanke, Bacul, Mikeš, Janata.
HC Vítkovice Ridera: Iláš (od 20. Vašíček) - Palík, Rozsypal, Křivák, Novák, Valušiak, Kubala, Flašat, Kolařík, Roman, Káňa T., Dudáš, Falter, Sklenář, Rehuš, Tejkl, Káňa J., Hrubý, Prokop, Měkýš.

Sareza měla již v páté sekundě výhodu přesilové hry. Dlouho to však vypadalo, že ji nedokáže proměnit. Vítkovičtí skvěle bránili, ale pak přišla rána Bílého. mezi betony gólmana hostí, ke které se dostal ihned po buly. Poté se do hry dostali i Vítkovice, ale střely Nováka a Tomáše Káni dokázal Picek v bráně domácích dostat mimo své tyče. Hra se přelévala z pásma do pásma leč bez větších šancí. Za zmínku stojí pouze střela osamoceného Tomáše Káni. Sareza měla možnost zahrát si další přesilovou hru, kterou opět dokázala zužitkovat. Vajda propálil od modré čáry vše co mu stálo v cestě. O chvíli později se vyznamenal gólman Sarezy, když lapačkou vychytal Křiváka. Jenže o pár sekund později byl jeho skvělý zákrok zapomenut, protože jeho chyba dostala Vítkovice na koně. Ostravský gólman vyjel do rohu pro puk, který ovšem nepřihrál na hůl spoluhráčů, ale na hůl osamoceného Kolaříka, jenž nemel sebemenší problém s pukem zajet až do prázdné brány. Pak se na dlouhé minuty vytratila útočná hra. Hrálo se jen mezi modrými čarami, i přesto dokázali vítkovičtí vsítit druhou branku. Flašar nahodil puk zpoza červené čáry, rozhodčí sice ukazovali zakázané uvolnění, ale puk směřoval do brány a k velikému překvapení všech diváků skončil v síti. Nešťastný Picek opustil svou klec v 17. minutě Vajnerovi. Skóre se v první části nijak nezměnilo a do kabin se šlo za stavu 2:2.

Do druhé třetiny vlétli domácí jako uragán, ale své šance nedokázali Janečka, Dostál ani Jelšík zakončit. I tady platilo známé nedáš, dostaneš. Po chybách ostravské obrany se dostal puk k volnému Káňovi, který strhává vedení na stranu Vítkovic. Vajner v ostravské bráně na jeho střelu nestačil zareagovat. Vítkovickým se do žil vlila nová krev a začalo jich být plné kluziště. Novák střílí, ale jeho střelu Vajner vyráží před Valušiaka, kterému gólovou radost zkazí obětavý pád obránce Rambouska. Ve 25. minutě již akce hostí skončila gólem. Obrana Sarezy opět nedokázala udržet kotouč na svých holích a jejich chyby dokázal využít Kolařík střelou pod Vajnerovu lapačku. Sarezu tento gól nabudil a blízko snížení byla dvojice Minařík, Dušek, ale svůj nájezd dva na jednoho nedokázali řádně zakončit. O pár okamžiků později tečoval Jelšík střelu Janečky jen těsně mimo. Následovala přesilová hra hostů, ve které měl největší možnost zvýšit náskok Vítkovic Rozsypal, ale Vajner byl proti. V oslabení mohla udeřit i Sareza, jenže Jelšíkova střela skončila v náruči Vašíčka. Posledním útočným zábleskem byla střela Vajdy, ale ani ta gólem neskončila. Po druhé třetině byl stav 2:4.

Sareza ve třetí časti svého soupeře přitlačila, ale byla to ona kdo první inkasoval. Tejklovu střela střelu nedokázal Vajner přikrýt, puk se dostal k volnému Sklenářovi, ten se z otočky nemýlil. Poté Sareza svou aktivitu ještě zvýšila, ale Duškovi dnes gól nebyl přán. Stejně se vedlo i Minaříkovi či Janečkovi. Svůj narůstající tlak dokázali domácí proměnit v gól až v 51. minutě, kdy Dostálova střela prošla Vašíčkovi pod lapačkou až do brány. Jenže hned o minutu později dokázal z ojedinělé akce opět zvýšit hostující Valušiak. Posledních devět minut se již oba týmy rozloučily s myšlenkami na obranu a jedna akce střídala druhou, ale nikdo již gólmany nedokázal překonat, když se to již někomu povedlo tak poslal kotouč mimo bránu. Takto si vedl například ostravský Dušek. Změnit stav mohl i Káňa, ale jeho teč jen o milimetry minula Vajnerovu svatyni. A když Roman poslal svou střelu jen do připraveného Vajnera skončilo utkáni pro domácí dosti nešťastnou porážkou 6:3.