ČTVRTFINÁLE: Utkání číslo dvě vyhrál RT TORAX, vítěznou branku dal Frenks Razgals

10.03.2024, Gabriela Juříková

V neděli v 16 hodin začalo v RT TORAX ARENĚ druhé čtvrtfinálové utkání mezi domácí Porubou a Jihlavou. Svěřenci trenérů Režnara a Suchánka srovnali stav série na 1:1, když soupeře přetlačili ve třetím dějství poměrem 4:2. Cestu za výhrou trochu narušil výpadek proudu v celé ARENĚ, utkání pak Porubané dotáhli do báječného výsledku 6:3 díky dvakrát využité pětiminutové přesilovce.

CHANCE LIGA - ČF2 ne 10.3.16:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Dukla Jihlava
6:3(2:1, 0:0, 4:2)
Branky a nahrávky: 8. Šedivý (Mrázek, Lemcke), 10. Šoustal (Razgals, Gutwald), 51. Razgals, 56. Razgals (Klimíček), 57. Lemcke (Vachovec, Gřeš), 59. Christov (Vachovec) – 2. Havránek (Harkabus, Čachotský), 42. Harkabus (Havránek, Toman), 52. Harkabus (Čachotský, Toman). Rozhodčí: Kubičík, Šico – Vašíček, Veselý. Vyloučení: 8:9, navíc Dundáček (JIH) 5+OK. Využití: 2:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 2768. Střely na branku: 35:22. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 6:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Dolejš – Prčík, A. Sedlák, Klimíček, Voráček, Gutwald, Lemcke, Adamec – Tvrdoň, Střondala, Šoustal – Christov, Berisha, Razgals – Gřeš, Vachovec, Klímek – Šedivý, Krenželok, Mrázek.
HC Dukla Jihlava: Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Ozols, Koštoval, Kočí – Čachotský, Toman, Cachnín – Harkabus, Havránek, Šik – Jelínek, Menšík, Štefančík – Chvátal, Pořízek, Brož.

Do utkání vstoupili lépe domácí, ale jejich ofenzívu narušila situace před Beranovou brankou, když Tomáš Šoustal strčil do jihlavského gólmana, který vyjel před brankoviště. Vyloučení ukončil o minutu a půl dříve Tomáš Havránek střelou pod horní roh. Poruba ale pokračovala ve hře bez Šoustala, který za řeči vyfasoval od sudího osobní dvouminutový trest.
Na začátku osmé minuty po dlouhém okupování útočné třetiny bylo vyrovnáno! V brankovišti tečoval u levé Beranovy tyče Mrázkovu střelu zpoza brány Ondrej Šedivý a v nabídnuté přesilovce pak měl šanci Sedlák i Střondala dopravit neposedný puk za brankovou čáru a otočit stav. Porubané zůstali v pásmu i po vypršení přesilovky a z tlaku tu vedoucí branku vytěžili. Opět u levé Beranovy tyče stál v pravý čas domácí hráč, tentokrát Tomáš Šoustal a Gutwaldovu ránu vycentroval do brány.


Po přestávce měli více ze hry a více šancí změnit stav domácí borci. Gřeš s Vachovcem dvakrát přelstili obranu, jejich úmysly ale dobře přečetl jihlavský gólman. V sedmé minutě hrál RT TORAX ve výhodě, Střondala se Šoustalem puk do brány z blízkosti ale nedostali. V přesilovce létal kotouč všemi směry do brankoviště, ale zhuštěný prostor před Beranem nedával moc prostoru ke klidnému zakončení. Ve druhé polovině třetiny se Dukla o polovinu přesilovky připravila. Ovšem hra ve čtyřech jí seděla. V následné početní výhodě Poruby se hosté stáhli do obrany a Beran měl plnou výstroj práce. Hezké kombinace předváděli Režnarovi svěřenci i ve druhé plnominutové přesilovce třetiny, Beran si ale poradil i s druhou porubskou přesilovkovou formací. Stav se také mohl měnit při závaru před Dolejšem, který do té doby neměl moc práce, měnil se ale jen počet navýšených trestných minut na obou stranách. A to po vzájemné šarvátce vícero hráčů.

A výměna názorů se konala i na začátku třetího dějství po střele na Berana. Ve výsledku hrála Poruba v oslabení. Po sedmi vteřinách jej ukončil Tomáš Harkabus střelou z pravého kruhu. Po vyrovnání začala být Dukla nebezpečnější. Až v páté minutě se naskytla příležitost vrátit vedení na porubskou stranu Berishovi. Ovšem nebezpečnější bylo přečíslení Šika s Harkabusem. Dolejš si ovšem levou stranu dobře pohlídal. Následně se po pravém křídle prohnal Frenks Razgals, sjel si do brankoviště a svou střelu dorazil do posunuté klece. Rozhodčí sice ukázal gestem dosaženou branku, ještě se šli raději poradit do svého kruhu. Branku přeci jen uznali. Další dorovnání nedovolil Dolejš skokem po kotouči, jenže se urodil porubský faul a tentokrát až po 48 vteřinách přesilovku využil opět Tomáš Harkabus střelou do odkryté poloviny brány. Za minutu nato Poruba přišla o Střondalu, kterého v útočné třetině sestřelil Dundáček a šel předčasně do kabiny. Pětiminutovou přesilovku využil nejdříve Frenks Razgals. Čtyři minuty před koncem základní hrací doby ARENA potemněla. Fanoušci podpořili nouzové osvětlení svými mobily a když se opět dostal do haly proud, nastavovala se časomíra vše potřebné. Když se opět začalo hrát vhazováním před Beranem, přidal jistící branku Justin Lemcke, když vyslal dělovku od modré čáry. Na konečných 6:3 střílel po Vachovcově nahrávce Vít Christov po samostatném úniku. I Porubané využili dlouho početní převahu, jako Jihlava v sobotním utkání a za výkon ve třetím dějství bere zaslouženou výhru před skoro tři tisíci diváky.

Ohlasy k utkání

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Dukla je nepříjemný soupeř. Mladý, bruslící. Jsme rádi, že jsme urvali první bod, ale musíme zlepšit hru v oslabení a nedělat tolik faulů nefaulů. Přesilovky hrají výborně. Už před sérií jsme se na ně chystali, ale stejně nám z nich zase dali tři góly. Je to trošku i o štěstí, ale musíme se na to ještě víc zaměřit. Hrálo se před výbornou diváckou kulisou. Mrzelo nás, že jsme první zápas neuhráli, o to víc jsme rádi, že jsme mohli fanoušky potěšit výhrou. Věříme, že i na další zápas přijdou v hojném počtu. Z Pelhřimova chceme přivézt minimálně jedno utkání, samozřejmě ideálně obě, ale buďme při zemi. Co se týče Vojty Střondaly, zatím je u lékařů a ještě nevíme, jak na tom bude.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Sice jsme rychle vedli, ale Poruba dokázala ještě v první třetině otočit. Ve druhé jsme měli spoustu vyloučených a jenom díky výborné práci kluků, kteří hrají oslabení, a gólmanovi jsme se výsledkově dál drželi v kontaktu. Ve třetí třetině jsme dokázali dvakrát vyrovnat, když nám opět vyšly přesilovky. V sezoně nám vůbec nešly, ale teď, musím to někde zaklepat, nám fungují a hrozně si jimi pomáháme. Byla tam potom spousta emocí. Poslední, pětiminutové oslabení jsem neviděl, tak se k tomu nechci vyjadřovat. Něco jsem slyšel od kluků, ale až se na to podívám na videu, tak to třeba budu nějak hodnotit. V oslabení jsme dostali dva góly, které rozhodly. Ale myslím, že jsme odehráli další kvalitní utkání. Možná Porubští ani nečekali, že s námi budou mít tolik práce. Prohrávat jasně od začátku, tak si člověk řekne, že nás přejeli, ale vývojem a tím, jak jsme se do utkání dokázali vracet, nás to strašně mrzí. Na druhou stranu, kdyby nám někdo řekl, že odsud pojedeme za stavu 1:1 a ještě po takovém zápase, kdy jsme sahali po druhém bodu, tak asi budeme spokojení. Chtěl bych poděkovat také našim fanouškům, kteří nás přijeli podpořit na oba zápasy.