Konec se vztyčenou hlavou. Porubskou sezónu ukončil v prodloužení Tomáš Plekanec

07.04.2021, David Kubatík

Porubě šlo ve čtvrtém zápase semifinálové série proti Kladnu už o holý hokejový život. Po třech porážkách tak musela vrhnout všechny své tušené i netušené síly do velice tuhého boje. Základní část skončila po Pořízkově vyrovnání šest minut před koncem 3:3, a tak o vítězi muselo rozhodnout prodloužení. V tom nakonec o kladenském postupu do finále rozhodl svou dorážkou Tomáš Plekanec.

CHANCE LIGA - SF4 st 7.4.17:30
HC RT TORAX Poruba 2011
Rytíři Kladno
3:4p(1:2, 0:0, 2:1 - )
Branky a nahrávky: 4. Kozák (Szathmáry, Korkiakoski), 41. Korkiakoski (Jáchym, Voráček), 54. Pořízek (Kozák, Korkiakoski) - 8. Machala (Jágr, Snuggerud), 16. Račuk (Filip, Marosz) 42. Pitule (Zacharčuk) 66. Plekanec (Suchánek, Machač). Rozhodčí: Souček, Ondráček – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 7:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Hráno bez diváků. Střely na branku: 28:48. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.
HC RT TORAX Poruba 2011: Foltán – Voráček, Žovinec, Szathmáry, Kozák, Urbanec, Slavík, Teper – Korkiakoski, Jáchym, Pořízek – Špaček, Hudeček, Endál – Raška, Toman, Kanko – Brodek, Klíma, Stloukal.
Rytíři Kladno: Košarišťan – Frye, Mikliš, Snuggerud, Sorokin, Suchánek, Zacharčuk – Machala, Plekanec, Jágr – Marosz, Filip, Račuk – Hlava, Pitule, Melka – Kubík, Machač, Jelínek.

Porubští do zápasu vstoupili skvěle. Už po necelých třech minutách dostali možnost přesilovky, kterou také brzy využili. Na konci čtvrté minuty dostal dobrou přihrávku od Szathmáryho Lukáš Kozák, který se nad ničím nerozmýšlel a ranou z první otevřel skóre. Netrvalo to však dlouho a stav byl srovnán. V půlce osmé minuty se po šťastném odrazu dostal k puku Ondřej Machala a z mezikruží poslal puk přesně do prostoru mezi Foltánovým tělem a pravou rukou. A na začátku šestnácté minuty se potom stalo to, co zatím vždy. Rytíři otočili stav ve svůj prospěch. Po Filipově přihrávce obkroužil Foltánovu branku Marek Račuk a nádherným bekhendem překonal porubského gólmana podruhé. Ostravané poté poměrně bez problémů přežili vlastní oslabení, a tak se po první dvacetiminutovce oba celky rozešly za těsného vedení kladenských Rytířů.

Druhá třetina byla, i přes její bezgólový výsledek, plně v režii Rytířů. Ti Porubu přestříleli 2:16 a zahráli si v ní hned pět přesilových her. Na Ostravanech sice byla vidět zjevná snaha s výsledkem něco udělat, ale bohužel pro ně zaostávali za skvěle hrajícím Kladnem snad ve všech herních aspektech. Na druhé straně je ale pravda, že si hosté i přes svou obrovskou převahu nevytvořili žádnou stoprocentní tutovku, a tak možná až trestuhodně nedokázali skórovat. Stav po čtyřiceti minutách tak byl stále 1:2 a porubští hokejisté si stále mohli udržovat naději na vítězství a prodloužení série minimálně na pět zápasů.

Z třetí části uběhlo pouhých devět vteřin a skóre bylo skutečně vyrovnáno. Porubští vyhráli buly, puk se dostal od Voráčka k Jáchymovi a ten chytrou přihrávkou našel před brankou úplně volného Markuse Korkiakoskiho. Finský borec už pak samozřejmě věděl, jak si s takovouto situací poradit. Uběhla ale jenom minuta a čtvrt a hosté mohli znovu slavit. Zacharčukovu ránu od modré ztečoval mimo Foltánův dosah Tomáš Pitule. Osm a půl minuty před koncem hráli Porubští svou druhou přesilovku a domácí lavička proto sáhla k oddechovému času. A mohlo být vyrovnáno! Svou šanci ale spálil jak Korkiakoski, tak i Jáchym. Co se však nepovedlo hned, zdařilo se o pár chvil později. Pouhou vteřinu po návratu vyloučeného Račuka na led totiž přihrál Kozák mezi kruhy Radku Pořízkovi a ten pohotovou tečí rozvlnil síť za Košarišťanovými zády. Do třetí sirény se pak už s nerozhodným skóre nic nestalo, a tak tato série, i přes kladenskou střeleckou převahu v poměru 44:25, poprvé poznala příchuť prodloužení.

V prodloužení byli již od začátku aktivnější hosté, kteří s vidinou postupu vysílali na Frederika Foltána jednu střelu za druhou. A tato aktivita nakonec přinesla Rytířům zasloužené ovoce. V čase 65:59 totiž nejprve trefil porubskou pravou tyč Suchánek a puk za záda dezorientovaného Foltána dopravil Tomáš Plekanec.

Kladenští Rytíři tak postoupili do finále a Porubští musí vzít za vděk konečným čtvrtým místem. I tak si ale tým z Ostravy v žádném případě neudělal ostudu. Po šestém místě v základní části přešli svěřenci Karla Suchánka a Davida Moravce suverénně přes Prostějov i Přerov a poprvé ve své téměř devadesátileté historii postoupili do semifinále druhé nejvyšší soutěže. Nezbývá tedy než doufat, že se podobného úspěchu Ostravané dočkají i v příští sezóně, snad už také se svými fanoušky v ochozech.

Ohlasy k utkání

Karel Suchánek (HC RT TORAX Poruba 2011): Dnes jsme v sérii sehráli nejlepší utkání. Bohužel jsme ale nezvládli prodloužení, kdy si myslím, že Kladno bylo lepší. Klukům musím poděkovat, protože se vytáhli do maxima a pro výsledek se obětovali. Jinak že jsme nesplnili postupový cíl, tak si to musíme s týmem rozebrat a připravit se, aby tým fungoval dál. Chyby určitě nastaly v průběhu celé sezóny, ale tohle nepřipadá k hodnocení nám trenérům. Oceňuji kvality Kladna. Bylo lepší v utkáních a nám tu sérii docela kazila neúspěšnost v přesilových hrách, kdy jsme mohli utkání převrátit na naši stranu. Až dnes se nám podařilo sehrát parádní přesilovku a tým fungoval úplně jinak. Takto jsem si přesilové hry představoval v předešlých utkáních. A to byly ty momenty, proč ta série nakonec skončila takto. Kladno má vyspělé hráče a je připraveno hrát o ty nejvyšší mety.

Jiří Burger (Rytíři Kladno): Chtěli jsme do utkání vstoupit lépe a chtěli jsme se dostat do vedení první. Jenže nám se to nepodařilo a v oslabení jsme tu první branku inkasovali. Následně jsme hru zlepšili a dostali se do vedení 2:1. Druhá část se nám vůbec nepovedla. Měli jsme hodně přesilovek a ani jednu jsme nedokázali využít. Kdybychom některé využili, tak by bylo o utkání rozhodnuto. V třetí třetině soupeř rychle vyrovnal, ale oklepali jsme se a vedení si vzápětí vzali zpět. Poruba ale dokázala znovu srovnat krok, protože jsme hráli pasivněji a začali bránit. V prodloužení si myslím, že jsme byli lepší a zaslouženě jsme vstřelili vítězný postupový gól.



×
Dnes v 17:30 | Jun.
HC Slavia Praha
HC RT TORAX Poruba 2011