Poruba ve finále ztrácí, úvodní bitva se stala jasnou kořistí Vsetína

23.03.2017, Adam Bagar

Úvodní finálová partie nevyšla porubským hokejistům vůbec podle představ, před zaplněným Lapačem tahali za kratší konec provazu a ze slavného hokejového chrámu se potřetí v sezoně vraceli jako poražení. Prohru 1:5 v závěru zmírnil Jakub Orság. Série se už v sobotu přesune na porubský led, kde bude parta kolem trenéra Tomáše Sršně usilovat o smazání manka.

2. liga - skupina Východ - F1 čt 23.3.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
5:1(2:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Čuřík (Čech, Kajaba), 14. Šilhavý (Čuřík, Kajaba), 32. Vávra (Čech, Ostrčil), 44. Luka (Finsterle), 59. Kucharczyk (Luka, Finsterle) – 55. Orság (Tomčák). Rozhodčí: Fiala, Kašík – Bojda, Gančarčík. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 320. Střely na branku: 29:18. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.
VHK ROBE Vsetín: Šurý – Jeník, Teper, Čech F., Janáček, Ostrčil, Mojžíš, Hryciow – Luka, Finsterle, Kucharczyk – Kolařík, Vávra, Zúbek – Kajaba, Čuřík, Šilhavý – Pokorný, Vítek, Hořanský
HC RT TORAX Poruba 2011: Čech J. – Slavík, Puškár, Kaluža, Puzič, Bail (od 40. Rudl), Dresler – Piecha, Slováček, Sztefek – Zachar, Jáchym, Kafka – Peslar, Vaněk, Ballner – Seidler, Orság, Tomčák

Hvězdy zápasu

Filip Čech (VSE) (0+2)
Jakub Čuřík (VSE) (1+1)
Lukáš Finsterle (VSE) (0+2)


Tyč Mojžíše, Čuříkova rána z přesilovky a tyčky Finsterleho a Vávry

Vsetín začal pěkně zostra, Už po dvaceti vteřinách hry napřáhl na modré čáře Pavel Mojžíš, který rozezvonil za Čechem tyč. V šesté minutě pak domácí využili přesilovku. Filip Čech z levého rohu kluziště našel před brankovištěm naprosto volného Jakuba Čuříka, jenž propálil přesouvajícího se porubského brankáře – 1:0. Při Porubě stáli ale následně všichni svatí. Pár vteřin po inkasované brance mohl našlapaný Lapač slavit podruhé, Lukáš Finsterle ale znovu napálil pouze tyčku. A branková konstrukce zazvonila i potřetí, o necelou minutu později její tvrdost vyzkoušel Tomáš Vávra.


Dominance Vsetína a Šilhavého nechytatelná dělovka

V desáté minutě se Vsetínští ocitli v situaci dva na nikoho, překvapeni ale naskytnutou příležitostí akci překombinovali a hostující střídačka si mohla oddechnout. Ne ale na dlouho, o chvíli později zkusil štěstí na levém kruhu Vojtěch Šilhavý, jenž poslal kotouč pod víko – 2:0. Valašský hokejový klub mohl RT TORAX poslat do kabin dokonce s tříbrankovým mankem, šanci Jakuba Čuříka ale někdo na poslední chvíli dokázal vyškrábnout z brankové čáry.


Nakopnutá Poruba, Zacharova šance a Vávrova lekce z produktivity

Ostravané se po pauze oklepali. Snižovat mohl nejprve Dominik Kafka, jeho rána z mezikruží ale mířila pouze do připraveného Šurého. Za chvíli se pokoušel prosadit z předbrankového prostoru bekhendem David Zachar, porubský útočník ale branku netrefil. Neproměněné šance tak potrestali Valaši. Čechovu střelu od modré tečoval mezi kruhy Tomáš Vávra nad pravý Čechův beton – 3:0.


Vaňkova příležitost a zeď Šurý

Na druhé straně pak parádně připravil David Ballner šanci pro Rostislava Vaňka, ten ale znovu trefil pouze vsetínského brankáře. Ondřej Slováček následně vyslal ideální pas na Martina Piechu, který už mířil do odkryté branky, Michal Šurý ale výtečně zakročil proti jistému gólu lapačkou. Na druhé straně se tak sám ocitl Vladimír Luka, tentokrát ale Jakub Čech vytáhl stejně jako jeho kolega protějšek svou lapačku.


Souhra Luky s Finsterlem

Ve 44. minutě byla blízko dalšímu gólu dvojice Lukáš Finsterle – Vladimír Luka, jejich šaci ale druhý jmenovaný ale pálil mimo. To je však nemuselo vůbec mrzet, jelikož Vladimír Luka dostal o pár vteřin později namazáno od Finsterleho a vsetínský forvard propálil porubského brankáře mezi betony – 4:0. Za RT TORAX mohl o pár chvil později snižovat Rostislav Vaněk, ten ale selhal na bezchybném Michalu Šurém.


Orságovo odčarování vsetínské klece a Kucharczykovo definitivum z přesilovky

Porubští borci ale ani v tomto zápase nakonec nevyšli střelecky úplně naprázdno. Jakub Orság se nejlépe zorientoval před brankovištěm a přízemní střelou poslal puk do vsetínské branky – 4:1. Valaši nadělili bůra Sršňovu výběru zhruba minut před koncem v přesilové hře. Vladimír Luka naservíroval kotouč před prázdnou branku Radimu Kucharczykovi, jenž už měl snadný úkol – 5:1.


Ohlasy k utkání

Jiří Dopita (VHK ROBE Vsetín): Tento výsledek je určitě pozitivní, i hra dopředu byla slušná, ale s defenzivou spokojeni nejsme.

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Vsetín začal podle našeho očekávání náporem. Domácí ale z velkého tlaku nakonec díkybohu vytěžili pouze dvě branky, několikrát nám dokonce pomohla branková konstrukce. Ve druhé třetině jsme se sice zvedli, své šance jsme ale nedokázali využít, čímž se Vsetín dostal na koně, dal třetí a následně i čtvrtý gól. Na Lapači se takový výsledek již těžko otáčí, doma ale začneme zase od nuly a musíme hrát podstatně lépe než v tomto zápase, kdy nám chyběl jak důraz do branky, tak i samotná střelba na ni, ale také pohyb. Kdybychom možná z těch šancí ve druhé třetině vstřelili kontaktní branku, tak ten zápas se mohl vyvíjet úplně jinak. Vsetín nás v tomto duelu přehrál.