Tři body Stejskala tentokrát nestačily, Drtiči dokonali obrat v prodloužení

27.02.2016, René Chyla

Ostravané začali první třetinu druhý díl čtvrtfinálové série na jedničku a před plným stadionem zásluhou Stejskala, jehož hokejku našel vždy parádně Marek Slavík, vedli těsně 2:1. Hodonín musel celý zápas dotahovat, ale Drtiči vždy našli dostatek sil, aby na trefu Porubských zareagovali vyrovnáním. Třetí třetina byla už jasně v režii domácího mužstva, to ale naněkolikrát odmítlo obrat, když útočníci Hodonína ztroskotávali i před prázdnou brankou. Minutu před koncem zazvonila dokonce po Pešově tečované dělovce tyč. Další neproměněná šance nemusela ale nakonec domácí hráče vůbec mrzet, jelikož 28 vteřin po začátku prodloužení rozhodl Sajdl, který pojistil fakt, že čtvrtfinálová série se na jih Moravy ještě vrátí.

2. liga - skupina Východ - ČF2 so 27.2.17:00
SHK Hodonín
HC RT TORAX Poruba 2011
4:3p(1:2, 1:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Peš (Nedvěd), 27. Jurásek (Škápik), 44. Špok, 61. Sajdl (Pokorný) – 10. Stejskal (Slavík), 19. Stejskal (Slavík, Seidler), 29. Seidler (Stejskal). Rozhodčí: Volf – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 4:3, navíc Peslar (POR) 5 min. + OK. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 549. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3. Stav série: 1:1.
SHK Hodonín: Kotvan – Pokorný, Kolář, Škápik, Nedvěd, Mikéska, Jedlička, Lišaník – Matula, Sajdl, Špok – Peš, Jurásek, Kuba – Černohous, Charvát, Polesný – Hložánek, Tomi, Venclík
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Malý, Vajda, Puškár, Slavík, Buček, Peslar (od 9. Ovšák) – Gelnar, Zachar, Chaloupka – Stejskal, Vrána, Seidler – Ballner, Sedlář, Vaněk – Rimmel

Úvod utkání patřil domácím, kteří mohli otevřít skóre druhé čtvrtfinálového zápasu v přesilové hře, Dominik Matula ale netrefil odkrytý prostor u pravé Tihlářovy tyče. Drtiči dostali k dispozici po Peslarově faulu pětiminutovou početní převahu. V oslabení ale vystihl špatnou rozehrávku domácích David Ballner, svou šanci v úniku ale promarnil. Při hře čtyři na čtyři pak udeřili hosté. Slavíkův pokus sice ještě Zdenko Kotvan vyrazil, na dorážku Vladimíra Stejskala už byl ale hodonínský brankář krátký – 0:1.

Drtiči srovnali v patnácté minutě. Ondřej Nedvěd přihrál Petru Pešovi, který se dokázal uvolnit, najet mezi kruhy a propálit porubského gólmana nad lapačku – 1:1. Porubští si vzali vedení zpět 84 sekund před první pauzou v další přesilovce. Marek Slavík našel v nádherné přesilovkovou kombinaci Vladimíra Stejskala, na něhož zívala u levé tyčky naprosto prázdná klec – 1:2.

Hodonín začal druhou dvacetiminutovku drtivým tlakem a byl také po zásluze odměněn. Ľubomír Škápik poslal kotouč na modrou Zdeňku Juráskovi, jehož střela si našla cestu přes všechny hráče až k levé tyči – 2:2. O pár minut později vedl RT TORAX potřetí. Petr Seidler obelstil na modré Pokorného a pelášil sám na Kotvana, kterého překonal zápěstím nad lapačku – 2:3. Velkou šanci na další srovnání stavu měl Ľubomír Škápik, Radek Tihlář se ale proti jeho nepříjemné střele vytáhl.

Tři a půl minuty po začátku třetího dějství mohl hodonínský zimák slavit znovu. Martin Špok získal kotouč ve středním pásmu a za modrou vypálil. Jeho dělovka si nakonec našla cestu nad Tihlářovo rameno – 3:3. Obrat měl na holi Petr Peš, domácí útočník ale trestuhodně z metru přestřelil. Domácí pak ale převedli hrubici v obranném pásmu, po němž mohl znovu ostravské příznivce potěšit Lukáš Vrána, jeho střela se ale neujala. Minutu před koncem byli Drtiči centimetry od rozhodnutí. Špokovu střelu od modré tečoval jeden z porubských obránců do levé tyče.

Hodonínu stačilo 28 vteřin z prodloužení, aby rozhodl. David Vajda upadl na modré, kotouče se chopil Jakub Sajdl, který si rozpohyboval Tihláře a srovnal stav série střelou pod víko – 4:3.

Ostatní zápasy 2. čtvrtfinále II. ligy skupiny Východ

HC Moravské Budějovice 2005 vs. HC Technika Brno3:6
HC Kopřivnice vs. HC Frýdek-Místek0:4
HK Nový Jičín vs. VHK Vsetín2:5

Ohlasy k utkání

Stanislav Beťko (SHK Hodonín): Jak jsem už říkal v Porubě, škoda toho, že jsme tam ten bod neurvali. Po výpadku elektřiny jsme špatně vstoupili do konce zápasu. Tentokrát jsme výhře podřídili úplně vše. Myslím si, že jsme byli většinu zápasu lepší a aktivnější než Poruba. Zápas nás stál hodně sil, soupeř potrestal každou naši chybu a my jsme se zase na gól nadřeli. Mají hodně šikovné hráče, kteří hrají hlavou, přemýšlí u toho. Jsem rád, že kluci makali až do konce, nedali soupeři ani kousek ledu zadarmo a že ten zápas nakonec dotáhli do vítězného konce. Musím samozřejmě zmínit i fanoušky, kteří byli fantastičtí, došli ve velkém počtu a hrozně nám pomohli. My uděláme vše proto, abychom v pondělí v Porubě vyhráli, a věřím tomu, že ve středu dojde ještě více lidí a sérii ukončíme.

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas, ale kluci ho sehráli velmi dobře a hráli přesně to, co jsme po nich chtěli. Myslím, že jsme měli více ze hry, ale bohužel ve třetí třetině jsme si nechali dát po naší chybě vyrovnávací branku. Nechci se moc vymlouvat na rozhodčí, ale od té doby nás k ničemu nepustili a drželi domácí. Byly tam vymyšlené ofsajdy, pak nás poslali do čtyř za špatné střídání a sporný okamžik byl také před rozhodující brankou. Věřím, že doma zase uspějeme a v Hodoníně pak sérii ukončíme.