RT TORAX napravil zaváhání z Opavy a proti Hodonínu zaznamenal desátou výhru v řadě

19.09.2015, René Chyla

Poruba si mohla po svém zaváhání na ledě Opavy spravit chuť na soupeři, proti kterému se jí náramně daří. Do úvodního buly se totiž série výher nad Drtiči z Hodonína zastavila na čísle devět. Domácí hokejisté ani přesto nenechali nic náhodě a Hodonínským toho během šedesáti minut moc nepovolili. RT TORAX se sice po dvě třetiny trápil v koncovce a Petr Zavadil dlouho odolával porubskému náporu, přesto nakonec nic nezměnil na faktu, že si Drtiči odvážejí z moravskoslezské metropole porážku 1:5. Autorem poslední branky, jež padla 29 vteřin před závěrečnou sirénou, a asistentem na gól vítězný se stal dvacetiletý David Ballner (1+1), jenž posílil porubské útočné řady z vítkovické juniorky.

2. liga - skupina Východ - 3.kolo so 19.9.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
5:1(1:0, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 13. Chaloupka (Peslar, Kilnar), 32. Sedlář (Sysala, Ballner), 53. Zachar (Kilnar, Chaloupka), 54. Stejskal (Seidler, Vrána), 60. Ballner (Sysala, Sedlář) – 59. Garanin (Komlev, Nedvěd). Rozhodčí: Krenželok – Novák, Rožánek. Vyloučení: 7:5, navíc Piskoř (HOD) 10 min. OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 417. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Malý, Slavík, Peslar, Buček, Ovšák, Šindelář – Stejskal, Zachar, Kilnar, Chaloupka, Sedlář, Vrána, Seidler, Sysala, Ballner.
SHK Hodonín: Zavadil – Kolář, Flamík, Škápik, Pokorný, Nedvěd, Jedlička, Polesný – Kučera, Smetana, Kuba, Sajdl, Piskoř, Jurásek, Kropotin, Vrba, Komlev, Matula, Garanin, Zítka.

V první vážnější šanci se ocitli domácí hned po padesáti vteřinách hry, kdy mohl Hodonínské zaskočit Aleš Kilnar, ten ale prázdnou Zavadilovu klec netrefil. V páté minutě musel jako první hráč usednout na trestnou lavici Marek Sedlář. Po několika dorážkách Michala Kuby před Andreasem Kubáněm dokázali červenobílí ujet v oslabení, Seidlerovu dělovku ale hodonínský brankář zneškodnil.

V polovině úvodní třetiny zkoušel prostřelit Petra Zavadila David Ballner, ten ale otevřít skóre zápasu odmítl. To se povedlo až o dvě minuty později porubskému kapitánovi. Jakub Peslar našel od levého mantinelu před bránou Jana Chaloupku, jenž dokázal i v pádu přehodit přemisťujícího se strážce hodonínské klece – 1:0. Odpovědět mohli hned vzápětí na druhé straně Dominik Matula či v přečíslení dva na jednoho Ľubomír Škápik, ani jeden ale nedokázal najít recept na dnes skvěle chytajícího Andrease Kubáně.

Ihned z kraje prostřední třetiny mohl navýšit hubené porubské vedení David Zachar a chvíli po něm také Vladimír Stejskal, oba útočníci si ale vylámali zuby na výborně chytajícím Petru Zavadilovi. Drtiči ale také dokázali svého soupeře častokrát zaskočit. Například Dominik Piskoř, jenž trefil na začátku 26. minuty tyč. O tři minuty později zazvonila branková konstrukce také na druhé straně. Stalo se tak po střele Lukáše Vrány.

Z protiútoku mohl srovnat Dominik Piskoř, ale i Andreas Kubáň si počínal ve své bráně opravdu znamenitě. RT TORAX se tak druhé branky dočkal krátce po odehrání poloviny základní hrací doby. David Sysala dokázal přihrát k levé tyči Marku Sedlářovi, jenž dostrkal puk až za záda bezmocného Zavadila – 2:0. Ke konci třetiny se hra rozkouskovala častými vyloučeními a vyložené šance či hru nahoru – dolů tak diváci zhlédnout nemohli.

Domácí se často, ač paradoxně, dostávali do obrovských šancí právě při vlastním oslabení. Třetí branku měl na holi Jakub Peslar, který projel celým kluzištěm podél levého mantinelu. Jeho střela ale zamířila těsně nad břevno. Přelom 53. a 54. minuty byl zřejmě pro utkání klíčový. Aleš Kilnar nahrával mezi kruhy od čáry zakázaného uvolnění a David Zachar trefil přesně pravý horní růžek Zavadilovy brány – 3:0.

Petr Seidler krátce po vhozeném buly a třetí brance domácích přenechal kotouč Vladimíru Stejskalovi před brankoviště, odkud posila z Prostějova zamířila přesně pod břevno – 4:0. Čestnou branku hostů mohl vstřelit Jakub Sajdl, ten ale jen podtrhl hodonínský zmar v koncovce. 63 vteřin před koncem utkání se ale přeci jen Drtiči dokázali prosadit. Alexei Komlev našel mezi kruhy najíždějícího Nikitu Garanina, jenž střelou k levé tyči zbortil Kubáňovy sny o prvním čistém kontu v porubském dresu – 4:1. Ani to ale nebylo vše. V čase 59:31 David Sysala nachytal elegantní zadovkou mezi kruhy hodonínské obránce a David Ballner střelou do odkryté brány uzavřel gólový účet večera – 5:1.

Ostatní zápasy 3. kola II. ligy skupiny Východ

SK Karviná vs. VHK Vsetín1:2
HC Frýdek-Místek vs. HC Slezan Opava5:2
VSK Technika Brno vs. HK Nový Jičín3:2
HC Kopřivnice vs. HC Moravské Budějovice 20057:5
HC Lvi Břeclav vs. HC Bobři Valašské Meziříčí2:4

Ohlasy k utkání

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Myslím, že 5:1 je pěkný výsledek, ale s předvedenou hrou stále nemůžeme být spokojeni. Co se týče útočného či středního pásma, tak je to z naší strany slušné, ale v obranné třetině si pořád zaděláváme na obrovské problémy a nejsme schopni jednoduše vyhodit puk ze třetiny. Chtěl bych pochválit brankáře Kubáně, který nás podržel a odchytal výborný zápas.

Lubomír Oslizlo (SHK Hodonín): Střetnutí pro nás nedopadlo dobře. Po dvou třetinách jsme ztráceli dvě branky, přestože jsme si vytvořili nějaké šance. Na ně se však nehraje a když nedáme s takovým soupeřem góly, tak nemůžeme pomýšlet na úspěch. Ve třetí třetině už nás Poruba rozebrala a k ničemu nepustila.