Mladší dorost nezvládl zápas s Havířovem a věnoval soupeři všechny body

26.02.2012, Gabriela Juříková

Po skvělém zápase na půdě Zlína mohli mladší dorostenci své kvality předvést na domácím ledě proti Havířovu. Na vedoucí branku AZetu dokázal RT TORAX ještě odpovědět. Do přestávky si vzali hosté vedení zpět, ve druhé části si třemi trefami vedení pojistili a i poslední třetina patřila díky dvěma gólům Havířovu. Domácí se přes veškerou snahu dokázali prosadit už jen jednou, v samém závěru zápasu. Přestože měli na hokejkách během utkání několik gólových tutovek. Jonáš Mládek, hvězda minulého zápasu, dokázal skórovat jen jednou a také neproměnit trestné střílení. Svěřenci trenéra Bahníka byli od druhé třetiny odevzdaným soupeřem a zaslouženě prohráli s AZet Havířovem 2:7. Vylepšit reputaci si mohou mladíci příští neděli doma s Wariorem Brno.

ELIOD extraliga mladšího dorostu - 30.kolo ne 26.2.10:00
HC RT TORAX Poruba 2011
AZ Heimstaden Havířov
2:7(1:2, 0:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 15. Mládek (Hill), 58. Gřeš (Stupka, Šípek) – 9. Fejko (Bahounek), 16. Bednář (Pořízek, Fejko), 32. Kotala (Medve), 34. Pastrňák (Ďurkáč), 37. Bednář (Pořízek, Fejko), 45. Pastrňák (Pořízek), 49. Polak (Medve, Trombik). Rozhodčí: Janda R. – Janda L., Lazecký. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 107. Střely na branku: 35:50. Průběh utkání: 1:1, 1:7, 2:7.
HC RT TORAX Poruba 2011: Zavadil (od 41. Peslarová) – Šípek, Štěpán, Široký, Síkora, Bijota, Baláž, Kovaljov – Stupka, Gola, Kurnik – Hill, Boleslavský, Gřeš – Malát, Mládek, Rajnoch – Bialoň, Novák.
AZ Heimstaden Havířov: Šimeček (od 50. Veselý) – Pořízek, Medve, Bahounek, Trombik, Kiss, Kalus, Ďurkáč – Kotala, Stružík, Mrowiec, Pastrňák, Fejko, Kurovský, Pacas, Holeš, Polak, Mareček, Bednář.

Hned v první minutě si zahrál Havířov přesilovku, ale nevzal šanci za správný konec. Mládka v samostatném úniku zastavili obránci za cenu faulu. Měli však štěstí, že trestné střílení, které hlavní rozhodčí nařídil, Mládek neproměnil. I zbývající čas přesilovky měli se čtveřicí domácích hráčů plno práce. V dalším průběhu hry se nedalo říct, že by měl některý z týmů navrch. Střelecky se činili všichni hráči a gólmani si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohli.

V dresu AZetu se pokoušel prosadit Fejko, průnik po levém mantinelu hodlal blafákem před domácím gólmanem zúročit Pastrňák, a střela Marečka od modré Zavadila také nezaskočila. Šimeček v bráně hostí musel čelit střele Hilla hned po buly a pak tlaku domácích v přesilovce. Díky vyhození puku mimo hrazení si domácí zahráli třiačtyřicet vteřin s dvěma hráči v poli navíc, ale nedokázali této výhody využít. Přestože udělali Stupka s Golou pěkný závar před Šimečkem a Kurnik posílal puk přes brankoviště na teč, kotouč za brankovou čáru nedostali.

Za špatné střídání byla potrestána domácí střídačka a druhou přesilovku už dokázal Havířov přetavit v branku. Kryštof Fejko se napřáhl mezi kruhy a puk zastavila až branková síť. Domácí se ještě více pokoušeli dobýt havířovskou branku, ale střelou z úhlu, jak předvedl Novák, to samozřejmě nešlo. Hosté dostali větší chuť dávat branky a začali se více střelecky činit. Zavadil vychytal další pokus Fejka, dorážku Bednáře a taky souhru Kotaly s Pastrňákem, který nedostal puk do brány ani dorážkou.

Vyrovnání mohl slavit Hill, jenže vyprášil jen betony Šimečka. Od modré se neprosadil ani obránce Šípek. Hra se přesunula rychle na druhou stranu, kde stříleli na Zavadila Trombík, Fejko, Pořízek i Kotala. Domácí se vyrovnání dočkali v patnácté minutě, když konečně zúročil tlak a práci na brankovišti Jonáš Mládek. Po minutě se stav zápasu změnil. AZet si vzal vedení zpět po přečíslení dva na jednoho. I když se stačil domácí obránce vrátit, střele Lukáše Bednáře zabránit nedokázal.

RT TORAXu ve druhé třetině dělalo velké problémy adresně přihrát a když už se to povedlo, tak přihrávky dobře zpracovat. Nedůraznost při odehrání puku a přihrávky naslepo vedly k třetímu gólu AZetu. Ke skákajícímu kotouči se dostal neobsazený Jakub Kotala a překonal Zavadila bekhendem nad levé rameno. Skóre se brzy mohlo opět měnit, kdyby Fejko místo střely nahrál sjíždějícímu Pořízkovi. Pak se bekhendem neprosadil Kotala. Ale střelu od obránce Ďurkáče Zavadil vyrazil betonem na hůl Davida Pastrňáka a Havířov zvyšoval na 4:1.

Do útoku se po delší době dostali i domácí. Matouš Stupka si třikrát dorážel svou střelu od levého mantinelu, jenže Šimeček si pravou tyč dobře pokryl. Následný protiútok domácí obránci nedokázali dobře vyhodnotit. Lukáš Bednář se dostal za porubskou obranu a zvyšoval střelou mezi betony na 5:1.

Domácí měli dobrou šanci snížit, jenže nahrávku Goly nedokázal Stupka dopravit do odkryté brány. Ve třetí třetině dohrávali domácí větší část přesilovky, ale laxní přístup k početní výhodě vedl v protiútok hostí a střelu Pastrňáka na nového strážce domácí brány – Kláru Peslarovou. Přesilovka domácím utekla jako voda a nijak hostující branku neohrozili.

Přihrávky do prostoru nikoho nebo na hokejky soupeře a taky zbavování se puku bylo největším problémem domácích. Neuměli si puk podržet a záhy za to zaplatili šestým gólem. Podruhé se v zápase prosadil David Pastrňák. Domácím nevycházelo nic. Nedokázali se protlačit přes střední pásmo a začali faulovat. V útočném pásmu se nedovoleně choval u mantinelu Rajnoch a po necelé minutě jej napodobil Gola. Domácí odolávali dvojnásobné přesilovce, kterou hosté využili. Od modré pálil Medve a odražený puk poslal do branky Richard Polak.

Havířov vyhrával 7:1 a jedenáct minut před koncem zápasu bylo více méně o vítězi rozhodnuto. Domácí tým totiž nevypadal na to, že by dokázal zápas zdramatizovat. Přestože se v brance AZetu v padesáté minutě objevil druhý gólman Denis Veselý. Brzy si sáhl na puk po střele Hilla. Pozorný musel být i v přesilovce svého týmu. Samostatný únik nedotáhl Mládek do zdárného konce. Několik šancí změnit skóre měl Kurnik, ale vždy poslal puk nad branku Veselého.

Snížit se domácím povedlo až dvě minuty před koncem utkání po akci Stupky a Tomáše Gřeše, který v pravý čas ztečoval puk za Veselého záda – 2:7. Domácí působili od druhé třetiny odevzdaně, jako by se jim nechtělo vůbec hrát. Nebylo vidět žádné nasazení a touha mít puk. Havířov byl rozhodně lepším týmem a zaslouženě vyhrál.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (RT TORAX Poruba): Soupeř nás přehrál o dvě třídy. Dokázal proměnit své šance, kdežto naši hráči šance zahazovali. A neplnili taktické pokyny, jako obranu středního pásma, centři neplnili své úkoly v obranném pásmu a zápas nemohl dopadnout jinak. Mrzí mě přístup hráčů, myslel jsem si, že po výhře ve Zlíně odvedou lepší výkon. Nechci nikoho osobně kritizovat, jako tým předvedli kluci lajdácký výkon.

Darek Stránský (AZ Havířov): První třetina se mi vůbec nelíbila. Bylo to bez pohybu, bez nasazení. V druhé třetině nám tam napadaly góly, což celý zápas uklidnilo a zápas se nám gólově vydařil. Kluci měli určitě v hlavách největší příděl, co jsme od Poruby v sezóně dostali (pozn. redakce - 13. listopadu 9:4) a nechtěli to tentokrát připustit. Věděli jsme, že soupeř minulý zápas vysoko vyhrál a tak jsme se na toto utkání dobře připravili a přijeli v silné sestavě.