Orlová nedovolila Porubě vzít si plný počet bodů

27.02.2010, Gabriela Juříková

Liga staršího dorostu finišuje. Poruba v pátečním deštivém podvečeru přivítala pátý tým tabulky HC Orlovou. Od první minuty se hrál ofenzivní hokej s nepřeberným množstvím gólových šancí na obou stranách. V zápase padly celkem čtyři góly, z toho tři v první třetině. Za domácí tým se do střelecké listiny zapsali René Kysučan a za minutu navýšil vedení Palkovič. Orlová rychle odpověděla, ale poté se hrálo třicet šest minut bez gólu. Až na začátku třetí třetiny se Orlová radovala z vyrovnání a zbytek zápasu se odehrál ve znamení, kdo koho přetlačí a bude bohatší o dva body. Nakonec se konalo královské dělení za remízu 2:2. Další šanci bodovat mají porubští mladíci v neděli na ledě Slezanu Opava. Začátek zápasu je naplánován na 10:45.

- 38.kolo pá 26.2.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Orlová
2:2(2:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Kysučan (Burzala, Rosypka), 6. Palkovič (Kofroň, Chaloupka) - 6. Divoký, 45. Kanaloš. Rozhodčí: Janda T. Vyloučení: 3:2, navíc Chaloupka (POR) 10 OT. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Průběh utkání: 2:0, 2:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Konvička - Burzala, Franek, Dusík, Jasiok, Herman, Kupčík - Hurník, Kofroň, Orszulík, Němec, Maček, Chaloupka, Palkovič, Sochorek, Kysučan, Rosypka.
HC Orlová: Seifert - Mrózek, Weisser, Ondrek, Maczurek, Mikulenka, Chudoba, Kurowský, Lelkeš, Kanaloš, Florek, Horák, Szaiter, Majola, Přívara, Mihal P., Divoký, Smuž, Mihal D.

Od první minuty předváděli hráči obou mužstev útočný hokej. Testování pozornosti brankářů proběhlo na obou koncích ledové plochy. První vážnější akci Orlové zařídil Majola, ale domácího gólmana Konvičku nepřekonal. Domácí prověřili brankáře Seiferta v přesilovce. Chaloupka za brankou získal kotouč, okamžitě přihrával Mačkovi před brankoviště a střela z jeho hole skončila Seifertovi ve výstroji. Útok Rosypka - Kysučan - Orszulík měl na hokejkách dvě gólové šance, ale vždy chyběl pomyslný centimetr k úspěchu. Do třetice při stejném střídání se přeci jen tento útok prosadil a poslal domácí do vedení. Zásluhu na tom měla Rosypkova vyhraná bule v útočném pásmu na obránce Burzalu, který okamžitě poslal puk podél mantinelu a René Kysučan schoval střelu zkušeně za obránce. Brankář viděl puk, až když mu proletěl mezi ramenem a tyčí. Domácí se ujali vedení 1:0. Po minutě využil mely před brankovištěm Vojtěch Palkovič. Gólman hostů neměl puk zcela pod kontrolou, čehož výše jmenovaný využil a poskakující puk poslal do odkryté branky. V šesté minutě tak Poruba vedla 2:0. Po dvaceti vteřinách hosté odpověděli a zkorigovali stav na 2:1. Michal Divoký využil rozhozené Porubské obrany a po jeho trefě prošel puk Konvičkovi pod betony a posléze prošel i přes brankovou čáru. Orlováky kontaktní gól nabudil. Několikrát za třetinu zahrozili vyrovnáním. Usadili se v útočné třetině a domácí měli velké problémy dostat se z narůstajícího tlaku. Z ofenzivního sevření se domácí dostali zásluhou důrazu Mačka, který svou následnou individuální akcí prověřil pozornost hostujícího brankáře. Příliš časté chyby v rozehrávce domácích hráčů vybízely hosty ke gólovým příležitostem. Duo Kanaloš, Horák mělo asi největší šanci vyrovnat. Domácí brankář však včas nastavil pravý beton. První třetinu vyhráli domácí v poměru 2:1.

Po přestávce se domácí mužstvo vrátilo na led v útočnější náladě. Vytvářelo tlak na soupeře, ale ten se jejich hře rychle přizpůsobil a tak stále nebylo známo, který tým má v utkání navrch. V šesté minutě druhé části zápasu se domácí dostali do tří a nabídli soupeři necelé dvě minuty exkluzivní přesilovky. Hosté ji však k vyrovnání nevyužili. V této třetině bylo k vidění několik ostrých soubojů na hranici faulu, ale naštěstí k vážnějšímu zranění nedošlo, i když pár hráčů si na ledě poleželo. Snad jen jedna zlomená klíční kost na straně hostí. V prostřední třetině sehrály oba týmy vyrovnanou partii. Hrál se otevřený ofenzivní hokej, který v hojné míře obohacovaly gólové neproměněné šance obou týmů. Na druhé straně díky tomu vynikali gólmani svými postřehy a pohotovými zákroky. Stav 2:1 platil i po druhé třetině.

Poslední dějství zápasu začalo ve stejném duchu, jako skončilo to první. Kupící se chyby na hokejkách domácích nevěstilo nic dobrého a potvrdila to druhá minuta této třetiny. Za hrubou individuální chybu zaplatil celý tým. Obránce i za cenu zakázaného uvolnění chtěl vyhodit puk z obranné třetiny, jenže na hranici ofsajdu jej zastavil Smuž a rychle poslal puk na bránu. Na střelu reagoval Konvička skluzem, jenže kotouč zachytil Jan Kanaloš, povyjel si na osu hřiště a měl před sebou jen odkrytou klec. Pohodlně skóroval a srovnal stav na 2:2. Do konce zápasu bylo ještě dostatek času na gólové smrště. Ty se však nekonaly. I když se hrál opravdu útočný hokej, diváci viděli jen spoustu promarněných a spálených šancí domácího týmu, který hrál o každý bod, aby se dostal na čelo tabulky. Bohužel další radost se na domácí střídačce nekonala, ale bohudík za perně ubráněný bod.

Dorostenci Poruby se na čelo tabulky nedostali. Šumperk totiž remizoval s Opavou 4:4, a tak je stále vše otevřené.