Poruba nezvládla důležité utkání v Třebíči

12.11.2008, Matěj Hráček, Adam Bagar

22. kolo první hokejové ligy svedlo mezi sebe dva celky ležící momentálně na pozicích znamenající barážové boje. Proto se jednalo o velmi důležité utkání. To potvrzovali oba soupeři od úvodních minut. V první třetině, která příliš hokejové krásy nepobrala, diváci v Třebíči ještě branku neviděli. Muselo se čekat až do třicáté minuty, kdy se radovala z první branky Třebíč. Domácí, povzbuzení úvodní trefou, přidali o několik momentů druhý přesný zásah za záda Vošvrdy, a tak se po druhé třetině odcházelo do šaten za stavu 2:0 pro domácí. Těm vyšel skvěle i úvod do třetí části a odskočili svému soupeři z Ostravy už na čtyřbrankový rozdíl. V závěru již pouze dokázal kosmeticky upravit skóre Adam Červenka, čímž pokazil domácímu gólmanovi Fialovi čisté konto a zároveň vstřelil branku ve třetím utkání v řadě. Porubští tak důležité utkání s týmem ze samotného dna tabulky nezvládli a po prohře 1:4 odjíždějí domů s prázdnou. V tabulce se navíc propadají až na čtrnáctou pozici, jen dva body nad poslední Třebíčí. V sobotu 15. listopadu čeká Porubu další důležité utkání s týmem umístěným momentálně na barážové pozici - Benátkami nad Jizerou.

- 22.kolo st 12.11.18:00
SK Horácká Slavia Třebíč
HC RT TORAX Poruba 2011
4:1(0:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 30. Sojčík (Klejna, Rákos), 35. Stejskal (Nahodil, Sojčík), 43. Zahradník (Hrbáček, Vrba), 44. Nahodil (Burian V.) - 60. Červenka (Holuša). Rozhodčí: Petružálek - Bertlík, Koskuba. Vyloučení: 8:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1050. Střely na branku: 35:35. Průběh utkání: 4:0, 4:1.
SK Horácká Slavia Třebíč: Fiala - Hrbáček, Trončinský - Flamík, Kaláb - Koktan, Havran - Sláma, Bulička - Čech, Zahradník, Vrba - Burian V., Nahodil, Stejskal - Staněk, Rákos, Klejna - Přibyl, Sojčík, Obdržálek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Vošvrda - Holík, Tesařík, Ovšák, Vajda, Palík, Vnenk - Červenka, Holuša, Kotásek - Gelačák, Pavelek, Kolařík - Rozum, Janečka, Urban - Szturc, Rehuš, Strapáč.

Utkání bylo hned od prvních minut bojovné z obou stran. Bylo vidět, že na obou stranách stojí celky, které potřebují bodovat. První velkou šanci Horácké Slavie měl Vrba, který se proháčkoval až před brankáře, jeho střelecký pokus na poslední chvíli však stačil přizvednout jeden z hostujících hráčů. O chvíli později ujížděl na druhé straně hostující Červenka, na brankáře Fialu byl ovšem krátký. Ve 12. minutě hrála Třebíč v početní převaze. Horáci uzamkli soupeře do pásma, leč marně, hosté odolali a ubránili se. V 17. minutě pykala za špatné střídání domácí střídačka. Ostravští hokejisté se díky dobře bránící čtyřce domácích opět prosadit nedokázali. V závěru úvodní části se do dobré brankové příležitosti dostal domácí kapitán. Chyběl pouze lépe provedený blafák do bekhendu.

Také úvod prostředního dějství nepostrádal bojovnost, ovšem právě bojovnost ubírala na šancích. Až ve 29. minutě se ke slovu dostala třebíčská dvojice Nahodil, Burian, která zásobila hostujícího Vošvrdu několika tvrdými ranami, skóre však bylo stále nerozhodné. O minutu později Třebíč sehrála ukázkové přečíslení tři na dva. S kotoučem uháněl do útočného pásma Rákos, který přenechal kotouč pro Michala Klejnu a ten přihrál zcela volnému Peteru Sojčíkovi, který střelou pod víko otevřel skóre zápasu. Ve 33. minutě se v útočném pásmu napřáhl Havran a před brankou pohotově dorážel Sojčík. Vošvrda oba pokusy zneškodnil. Ve 35. minutě Horáci kombinovali za útočnou brankou a Vladimíru Stejskalovi se podařilo protlačit kotouč pod beton u levé tyčky. Třebíč mohla hrát díky zvýšení skóre s větším klidem. Minutu před koncem třetiny pro změnu přesně vypálil Palík, Fialova lapačka byla znovu na místě.

Domácí hráli ve 41. minutě přesilovou hru. Tu se jim sice nepodařilo proměnit v branku, ovšem dvě vteřiny po vypršení trestu využil zmatku před hostujícím gólmanem Petr Zahradník, který zvýšil již na 3:0 pro Horáckou Slavii. Ve 44. minutě zavezl kotouč do pásma Vilém Burian, který našel před brankou Lukáše Nahodila, jeho blafák skončil v síti! Třebíčští odchovanci sehráli velice pohlednou útočnou akci. Zdálo se být téměř rozhodnuto, hosté na čtvrtou, rychle vstřelenou branku reagovali oddechovým časem. Ve 47. minutě byl vyloučen třebíčský obránce Bulička. Hosté nejen, že nevyužili, ale právě navrátivší se Bulička dostal z trestné lavice přesnou přihrávku a uháněl sám na brankáře. V poslední chvíli mu kotouč sjel z hole, a tak gólman nemusel zasahovat. V poslední minutě ještě vytáhla excelentní semafor lapačkou posila v třebíčské kleci Radek Fiala. Už to vypadalo, že tento zápas vychytá s nulou. Pět vteřin před koncem mu radost překazil Adam Červenka, který z pohledu hostů zkorigoval na 1:4. Horácká Slavia si do tabulky za vítězství připsala zasloužené tři body a svým sympatickým výkonem potěšila všechny třebíčské fanoušky.

Ohlasy k utkání

Petr Trojan – HC VOKD Poruba: „Je to pro mě těžké hodnotit, protože druhý zápas po sobě jsme prohráli 4:1 a strašně se nadřeme na branky. Za posledních sto čtyřicet minut jsme dali dva góly a s tím jde hrozně těžko vyhrávat. Celkem se nám daří zvládat začátky utkání, prvních deset minut máme dobrých, ale potom, tak jako dnes přijdou dvě zbytečná vyloučení, domácí se dostali do hry a chtěli víc vyhrát než my. Po dvou rychle inkasovaných brankách ve třetí třetině jsme hráče uklidňovali, abychom hráli naši hru, abychom nezačali bláznit, protože kluci tak moc chtěli, až z toho plynuly chyby.“


Kamil Pokorný – SK Horácká Slavia Třebíč: „Jsem samozřejmě rád, že jsme utkání zvládli. Průběh zápasu jasně ukázal, že to byla hra nervů, pokud třicet minut nepadne gól, tak ta první branka je hrozně důležitá. Naštěstí jsme ji dali my a myslím, že byla ukázková, že jsme konečně dali gól, který byl špičkový, vypracovaný a zakončený. Následně jsme využili zaváhání hostující obrany, dali jsme na 2:0 a byli jsme trošku klidnější. Bylo nám jasné, že Poruba to ve třetí třetině neodevzdá, důležité bylo, že jsme odskočili na 3:0 a rychle pak na 4:0. Ten závěr z naší strany nebyl nějak excelentní a i díky výbornému gólmanovi jsme to zvládli. Je třeba trošku líp zvládat tyhle momenty, kdy soupeř hraje vabank a jde k nám i se třemi hráči. Naštěstí jsme měli dostačující náskok, utkání jsme zvládli a za to jsem rád. Radek Fiala už v Brně ukázal, že je dobrý gólman, ale tam tlak od domácích a jejich kombinace byly tak vypracované a trefené, že s tím nemohl nic dělat, přesto nás dlouho držel ve hře. Dneska mu hráči pomohli tím, že šli do vedení a on až do konce zápasu podával mimořádný výkon. Trošku mě mrzí, že dostal ten gól, ale teď jsem s ním mluvil a vlastně ještě ušetřil, protože pokladník by ho za nulu skásnul. Chytal výborně.“