Poslední moravská tvrz dobyta, Hradec slaví postup

27.03.2007, Jan Škarpa, Lukáš Bajgar

První třetina se Ostravě příliš nevydařila, hosty poslal do vedení Jan Starý ve 13. minutě. Záhy přidal Hradec druhý gól, mezi střelce zápasu se zapsal Martin Koudelka. Sareze se podařilo snížit v dvojnásobné početní výhodě, krásnou kombinaci zakončoval Daniel Boháč. Využít přesilovku se v první části podařilo i Hradci, puk za záda Čecha putoval z hole Pavla Suchého. Energetici se dvakrát ve druhé třetině dostali do tříbrankového vedení po gólech Jana Starého a Jiřího Hendricha, Ostrava pokaždé snížila na rozdíl dvou přesných zásahů. Nejprve se podruhé prosadil Daniel Boháč, skóre druhé dvacetiminutovky uzavřel Jan Tesařík. Jen dvacet vteřin stačilo v závěrečné části, aby Lukáš Bokroš posledním gólem domácích v letošním ročníku snížil na rozdíl jediné branky. I přes obrovský tlak Ostravy se nepodařilo již srovnat, a když při power-play zvýšil na závěrečných 4:6 Patrik Fořt, následovalo dlouhé loučení domácích hráčů s diváky. Sareza Ostrava, ač až osmý celek základní části, setrval ze všech moravských týmů na scéně nejdéle a dotáhl sérii vyřazovacích bojů s Hradcem Králové na šest utkání. Série byla vyrovnaná, stejně tak i úterní mač, postoupil lepší z obou týmů.

- ČF6 út 27.3.17:00
HC Sareza Ostrava
Královští lvi Hradec Králové
4:6(1:3, 2:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 16. Boháč (Šebesta, Rimmel), 29. Boháč (Sochorek, Mocek D.), 40. Tesařík (Sochorek), 41. Bokroš (Sochorek, Boháč) - 13. Starý (Roubík), 14. Koudelka (Fojtík, Vondráček), 19. Suchý (Haluza, Šinágl), 26. Starý (Roubík), 37. Hendrich (Vondráček), 59. Fořt (Roubík). Rozhodčí: Jeřábek - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 7:12, navíc Šebesta (SAR) 5 + OK. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 1920. Střely na branku: 45:34. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5, 4:5, 4:6.
HC Sareza Ostrava: Čech - Rimmel, Tesařík, Vajda, Mocek D., Ovšák, Holík, Palík, Vnenk - Šebesta, Boháč, Bokroš - Gelačák, Badžo, Valušiak - Klimek, Hubáček, Svačina - Janečka, Sochorek, Glas
Královští lvi Hradec Králové: Hylák - Burian, Prošek, Koma, Hendrich, Pazdera, Lesák, Daňo, Klement - Fořt, Roubík, Starý - Fojtík, Koudelka, Vondráček - Haluza, Šinágl, Suchý - Sakrajda, Diviš, Volráb

Hned v úvodu zápasu se Hylák zapotil po nebezpečném pokusu domácího kapitána Šebesty, kterému dobře zpoza brány přihrával Boháč. Na druhé straně ještě v průběhu první minuty prověřil Čechovu lapačku Koma od modré čáry. Ke konci druhé minuty se pokoušel Boháč nachytat Hyláka na hruškách, brankář Hradce byl ale pozorný, stejně jako při dorážce Boháče po nepřesné střele Šebesty. Na začátku páté minuty dostala Ostrava příležitost hrát půl minuty přesilovku 5 na 3, tu však nevyužila, stejně jako zkrácenou početní výhodu o jednoho muže. V sedmé minutě zahrozili hosté, střelu Starého ale Čech chytil a pokus Hendricha se mezi tyče nevešel. V osmé minutě přihrával zpoza brány Koudelkovi Haluza, domácí brankář se předvedl ukázkovým semaforem. Ve 13. minutě se již Hradec mohl radovat. Přihrávku Roubíka usměrnil za Čecha Jan Starý, který tak otevřel skóre utkání. Chvíli nato přišel druhý gól – Fojtíkův pokus ještě Čech zázračně vykryl, ale Martin Koudelka s překonáním ležícího domácího gólmana neměl příliš potíží a zvýšil tak na 2:0 pro Energetiky. Hradec dva góly nabudily, třetí mohl v oslabení přidat Roubík, lapačka Čecha ale byla proti. V čase 15:22 se prosadili i domácí – v dvojnásobné početní výhodě se po ose Rimmel – Šebesta dostal puk před osamoceného Daniela Boháče, který střelou do prázdné brány snížil na 1:2. Přesilovou hru dokázal využít i Hradec Králové – 2 sekundy před návratem Holíka na led se před Pavlem Suchým zjevil odražený puk, který hradecký útočník uklidil za brankovou čáru. Do konce úvodní dvacetiminutovky se již skóre neměnilo a tak odcházeli hosté do kabin o poznání radostněji, než domácí.

Do prostřední třetiny vstoupili Hradečtí dlouhou dvojnásobnou početní výhodou. I přes šance Starého a Vondráčka se Ostrava ubránila a mohla tak pomýšlet na zvrat utkání. Hradec ale pokračoval v postupném útoku na domácí bránu i ve vyrovnaném počtu hráč na ledě, nájezdům první formace soupeře Čech úspěšně odolal. Jinak tomu ale bylo v přesilové hře Ostravy, kdy Jan Starý ujel všem domácím a zvýšil na průběžných 4:1 pro Hradec Králové. Ve 29. minutě se opět posadili domácí, při hře 4 na 4 ujeli Daniel Boháč a Dalibor Sochorek, první jmenovaný po příhře Sochorka střelou pod víko snížil. Přidat třetí branku se snažil Svačina, střela z úhlu za Hyláka ale nepropadla. Ve 33. minutě se celým kluzištěm prokličkoval až před Hyláka Sochorek, jeho střela byla ale sražena do ochranné sítě. Na druhé straně mohl opět uklidnit hosty Fořt, jeho pokus však Čech zlikvidoval, i když chvíli hledal puk. Při další hře 4 na 4 zkoušeli své štěstí nejprve Roubík a potom Svačina, oba si však na gólmany soupeře nepřišli. V 37. minutě obelstil domácí obranu Jiří Hendrich, který se prodral až před Čecha a zblízka bekhendem zakončil nahoru. Ve 40. minutě přišel třetí gól Ostravy - Jan Tesařík dostal přihrávku ke kruhu a střelou k tyči snížil na rozdíl dvou branek. Ve druhé části přidaly oba týmy po dvou brankách a tak byl stav utkání po dvou třetinách 5:3 pro Hradec Králové.

Do třetí části vstoupili domácí šťastným gólem, který zaznamenal Lukáš Bokroš tečí Sochorkovy střely. Domácí po gólu pokračovali v náporu, po průniku Valušiaka ale trefil Glas místo prázdné brány pouze obránce Hradce. První větší kontakt s pukem ve třetí části zaznamenal Čech až ve 45. minutě při nahození Šinágla. Další bližší schůzku s pukem mohl mít domácí brankář v oslabení svého týmu, nabuzení domácí ale Hradec do zakončení v přesilovce nepustili. Ve 49. minutě střílel od modré Mocek a Hylák chvíli hledal puk, našel jej pod svými betony. Při další hře 4 na 4 střílel na Čecha Vondráček, strážce domácí svatyně jeho střelu vytěsnil ramenem. V 52. minutě se třikrát snažil o vyrovnání Badžo. Nejprve jej vychytal Hylák, poté zacinkal o tyč brány hostí a napotřetí nezamířil přesně. To Rimmel puk mezi tři tyče poslal, ke smůle pro domácí ale jen do míst, kde čekal připravený hradecký brankář. V 56. minutě byl krůček od vyrovnání Glas, z brankoviště ale přestřelil. O chvíli později se na osamoceného obránce řítilo duo Fořt – Roubík, po přihrávce prvního jmenovaného hradecký kapitán netrefil bránu. V 58. minutě měl při přesilovce na hokejce vyrovnání a zároveň hattrick Boháč, Hyláka ale neukličkoval. V závěrečné dvouminutovce se domácí rozhodli k power – play, jenže rychlonohý Patrik Fořt svou trefou do odkryté kasy rozhodl o postupu Hradce do semifinále. Domácí ještě dvakrát prověřili hostující jedničku v bráně, gólu se již nedočkali. Hradec Králové po vyrovnané bitvě vyhrává celou sérii 4:2 na zápasy a již se může připravovat na semifinálové boje. Domácí hráči se ještě dlouho loučili s diváky a děkovali za uběhlou sezóny, a neděkovali jen jim, ale i hloučku hostujících „kotelníků“.

Ohlasy k utkání

Petr Fabián (Sareza Ostrava):"Kdo sledoval celou sérii, tak určitě viděl, že jsme první tým hodně potrápili. Ví to i Hradec, že proti sobě měli velmi těžkého soupeře. Já jsem v kabině poděkoval klukům, protože nedali nikomu nic zadarmo."

Vladimír Jeřábek (Hradec Králové):"Dnes jsme odehráli zápas tak, jak jsme chtěli. Myslím si, že jsme neměli připustit snížení stavu a udržet stav 5:2. Udělali jsme zbytečné chyby a byl to nakonec nervy. Sareza mohla dokonce vyrovnat. Dnes jsme měli hodně štěstíčka"