Také junioři na Vítkovice nastačili

11.09.2005, Vladimír Vronka

Druhé kolo juniorské extraligy svedlo na vítkovický led domácí tým se svým městským rivalem - HC Sarezou Ostrava. Zatímco domácí v prvním kole podlehli na ledě Třince, jejich dnešní soupeři uhráli s Ytongem Brno jednobrankovou remízu.

- 2.kolo so 10.9.16:30
HC Vítkovice Ridera
HC Sareza Ostrava
4:1(1:0, 2:1, 1:0)
Branky: 5. Velecký(Sklenář,Rosypal) 24 Novák(Křivák) 25. Valušiak(Křivák) 51. Kolařík(Roman) - 39. Kasalík (Belanec, Klečka) Rozhodčí: Trombík - Janíček,Mikler. Vyloučení: 8:1. Využití: 0:0. Diváci: 100 . střely na branku: . Průběh utkání: .
HC Vítkovice Ridera: Pastorek - Palík, Rosypal, Flašar, Prokop, Falter, Měkýš, Bolek Valušiak, Novák, Křivák, Hrubý, Velecký, Tejkl, Sklenář, Bacul, Rehuš, Weber, Roman, Kolařík
HC Sareza Ostrava: Picek - Blaško, Rambousek, Baránek, Bezouška, Dobranský, Mlčák, Bílý, Němec, Csoka, Dostál, Janečka, Minařík, Belanec, Ješík, Klečka, Mikeš, Adámek, Kasalík

Ve spolupráci s redakcí HC Vítkovice Vám přinášíme komentář k utkání 2. kola extraligy juniorů mezi Vítkovicemi a Sarezou.

První větší šanci si vytvořil domácí celek, kdy nejprve Velecký a poté také Prokop zkoušeli pozornost porubského gólmana Picka zblízka, ale neuspěli. O něco později se do pokusu Webera vloudila jistá nepřesnost. Nebezpečí ze strany hostů zahrozilo až z hole Belance, který však mířil o něco vedle. To Picek měl více práce, když po střele Nováka na poslední chvíli stačil skrýt puk pod svou lapačkou. Pozornost Pastorka naopak zkoušela dvojice Dostal-Janečka, ale domácí brankář byl připravený. Prvního gólu se diváci dočkali už v páté minutě, když střela Veleckého nedala Pickovi nejmenší šanci a rozvlnila síťku - 1:0. Gól dodal domácímu týmu trochu na sebevědomí, Hrubý se téměř doslova probil až před hostující branku, ale Pickova lapačka už čekala. V dalším vhazování, tentokrát po levé ruce porubského gólmana, to hned z první zkoušel Prokop, ale nastřelil jen gólmanovu výstroj. První přesilovku si vyzkoušel hostující celek, kromě pokusu Janečky se hosté k ničemu nedostali. Naopak museli bránit, hostující Picek dokonce chytal nějakou dobu bez své hole a něco málo přes minutu hájil svou branku pouze s holí obránce. K vyrovnávacímu gólu měli blízko Klečka s Dostálem, podařilo se jim Pastorka vyšachovat, ale Dostal příliš dlouho čekal, než se vítkovický gólman stihne přesunout k bližší tyči.Picka na druhé straně kluziště od dalšího gólu zachránila také nepřesnost protihráčů. Weber si zkušeně počkal na pohyb obránce, ale z první minul, Valušiak u druhé tyče vystřelil a Pickova lapačka jen promáchla. Velmi aktivně si počínal Janečka, ale jeho pokus skončil na Pastorkových betonech. Další přesilovou hru byli rozhodnuti proměnit hosté, ale jejich snahu nabourávala vítkovická čtveřice. Ta jim nedala ani šanci se rozestavět v útočném pásmu, a jako při první přesilovce spíše ohrožovala porubskou branku. Z otočky jen těsně minul branku vítkovický Weber. Prvním (a jak se ukázalo také posledním) vyloučeným hostujícího týmu se stal Janečka necelé dvě minuty před koncem první části. Vítkovičtí se snadno dostali do pásma, ale ani jim hosté nedali kousek ledu zadarmo. Valušiakova střela skončila na Pickově výstroji a ani Novák zleva na hostujícího strážce branky nevyzrál.

Druhou třetinu domácí zahájili třiačtyřiceti vteřinovou přesilovkou, ale změna skóre se neudála. Naopak se role opět vystřídaly a na trestnou lavici usedl domácí hráč. Vítkovice opět zahájily oslabení aktivně, Veleckého střela skončila na holi Picka, ale i hosté se zvedli a zabojovali ve svém útočném pásmu. Jelšík se už už radoval z gólu, ale v posledním zlomku vteřiny se puku do cesty postavil Pastorek, a ani chvilkový chaos před vítkovickou brankou radostí hostů neskončil. Od modré pak pálil Blaško, ale vítkovický gólman povyskočil a chytil puk do lapačky. Po půlminutě hry již v plném počtu hráčů na obou stranách zvyšoval skóre efektním gólem kapitán domácích Novák ve spolupráci s Křivákem - 2:0. Neuplynulo ani dvacet vteřin a domácí publikum mohlo tleskat znovu - puk se chvíli zdráhal vklouznout do branky, ale za přispění Valušiaka se mu to přece jen podařilo a domácí rázem vedli o tři góly - 3:0. Zákrok z kategorie vyjímečných poté použil domácí Pastorek, když Janečka vyslal švihem prudkou střelu na branku, ale lapačka vítkovického gólmana byla rychlejší. Nejen v tomto případě vyslal porubský útočník na svého protivníka nepublikovatelné výrazy. Ve střelecké náladě se ocitl také domácí obránce Palík, který si našel cestičku až k brance, ale Picek tentokrát stál na svém místě. Výbornou šanci mělo domácí mužstvo ve chvíli, když všech pět hráčů obléhalo branku, puk se pomaličku sunul do branky, ale Pickovi se přece jen na několikátý pokus podařilo vleže puk odstrčit do bezpečí. Útoky domácích nepřestávaly, Kolařík předvedl před obráncem Dobranským parádní stahovačku, ale Picek střelu očekával. Šanci vylepšit svůj přesilovkový systém doslali hosté v polovině utkání, ale ani tentokrát, kromě dvojice Dostal-Klečka, si hostující celek nedokázal vytvořit ani minimální tlak. Ani následující přesilovka nebyla vydařenější, snad kromě momentu, kdy od modré nastřelil puk na vítkovickou branku Kasalík, puk vypadl Pastorkovi z lapačky, ale než se ho mohl ujmout některý z hostí, Palík s přehledem puk odpálil do bezpečí. Když už to nešlo v přesilovce, pouštěli se hosté do individuálních akcí. V jedné takové se ocitl Csoka, ale Měkýš jeho akci stihl zastavit, pokus Kasalíka zasunout puk těsně vedle tyče se také u Pastorka neshledal s porozuměním. Těsně před koncem druhé části opět zakouzlila Pastorkova lapačka proti střele Mikeše a hostující hráči již jevili známky zoufalství. Nebezpečnou akci si o chvíli později dokázali vypracovat Csoka s Belancem, kdy se puk odrazil od Pastorka, který jej nějakou dobu nemohl kontrolovat, ale vítkovická obrana i tento moment ustála. Minutu a sedm vteřin před koncem bylo Pastorkovo kouzlo přece jen zlomeno. Belanec nadvakrát pálil do Pastorkových betonů, odraženého puku se ujal ex-vítkovický Kasalík a dopravil do branky - 3:1.

Poslední třetinu zápasu začaly Vítkovice v oslabení, ve kterém měly setrvat minutu a třičtvrtě. Domácí však poskytli svému soupeři 57 vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku, ve které se hosté konečně našli. Usadili se v útočném pásmu, ale nic kloudného vymyslet nedokázali. Při návratu prvního domácího hříšníka se vrátili k předchozímu stylu svých přesilových her a ukazatel skóre zůstával stále stejný. Dotírající vítkovické mužstvo využilo chaoticky hrající obrany a na delší dobu se usadilo před brankou hostí. Picek se ocilt mimo branku a dlouho se nedokázal vrátit zpět mezi své tyče. Domácí toho ale nedokázali patřičně využít, poslední pokus trefit prázdnou branku skončil na výstroji Němce, který střelu u levé tyče zachytil tělem. Flašar pálil na branku od modré čáry, ale Picek udržel puk v náručí. Pastorek na opačné straně také zažil pernou chvilku, Jelšík s Janečkou svou souhru sice překombinovali, ale z druhé vlny střílející Mikeš donutil Pastorka povyjet z branky. Puku se ihned ujímal Bílý, ale zamířil vedle. Na opačné straně ujeli Velecký s Tejklem, ale druhý jmenovaný nenašel skulinku mezi dobře postaveným Pickem a levou tyčí. S důrazem to zkoušel také Valušiak s Romanem, ale hostující Picek kapituloval až o chvilku později, kdy si ho vychutnal po nahrávce Romana Kolařík - 4:1. Posledních deset minut se hrálo nahoru dolů, střely na branku se poměrně vyrovnaly. Domácí zakončili svůj druhý zápas v oslabení, ale ani tentokrát hosté ve své přesilovce neexcelovali, a tak většina zápasu, která byla spíše v režii domácích, také pro domácí vítězstvím skončila.