Sen o extralize staršího dorostu se rozplynul už po první kladenské třetině

27.03.2011, Adam Bagar, Lukáš Bajgar

Po úvodní porážce 0:3 na ledě Horácké Slávie Třebíč museli starší dorostenci pořádně zabrat, aby si splnili sen vybojovat do Poruby zpátky extraligu své věkové kategorie. Doma si vzápětí poradili jak s Kladnem, tak v odvetě s Třebíčí. Zbýval poslední krok - získat alespoň bod z města líhně hokejových talentů, Kladna. Jenže už po první siréně se začínaly naplňovat nejčernější sny, na časomíře svítilo 4:0. Když už to bylo 6:0, dokázal snížit Antonín Újezdský, jenže Kladenští přidali do kotle ještě sedmý zásah a trefa Pavla Pobuty dvě minuty před koncem mače jen kosmeticky upravila výsledek na konečných 7:2. Všichni tři adepti na extraligu skončili se čtyřmi body, rozhodlo tedy skóre - postupujícím je celek PZ Kladna. Gratulujeme! Staršímu dorostu za odvedenou práci v letošním ročníku naopak velice děkujeme.

1. liga staršího dorostu - B4 ne 27.3.13:30
PZ Kladno
HC RT TORAX Poruba 2011
7:2(4:0, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 5. Hovsepjan (Pípal), 6. Král (Tolkner), 10. Veselý (Raclavský), 17. Veselý (Král), 23. Raclavský (Král, Veselý), 31. Vodička, 53. Kadlec (Voráček) - 46. Újezdský (Pobuta), 58. Pobuta. Rozhodčí: Kubeš - Špringl, Arazimová. Vyloučení: 2:7, navíc Zuščík (POR) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 200. Průběh utkání: 6:0, 6:1, 7:1, 7:2.
PZ Kladno: Čičmanec - Voráček, Větrovec, Rajter, Raclavský, Krpelán, Dorociak, Řebík, Vopravil, Král, Tolkner, Kadlec, Veselý, Vodička, Pípal, Hovsepjan, Šroubek.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hlavina (od 23. Maček) - Šrubař, Herman, Franek, Vrána, Zuščík, Soukal, Baca - Kaleta, Palkovič, Újezdský - Král, Mihal, Rosypka - Gelnar, Pobuta, Formánek - Vícha.

Porubští se hned po úvodním buly vrhli do útoku a působili nahecovanějším dojmem. Kaleta však po menším závaru v dobré šanci před brankou Čičmance neuspěl. Poté jakoby na ledě existoval pouze jeden tým. Pípal našel před brankou najetého Noraira Housepjana a ten se střelou z první nemýlil.

Neuběhla ani minuta a Hlavina lovil kotouč ze své svatyně podruhé. Domácí vyřešili velmi dobře situaci dva na jednoho a před prázdnou brankou měl již lehkou úlohu vysoce produktivní Tomáš Král. O další čtyři minuty později předvedl parádní průnik po straně Petr Veselý, ten se natlačil před branku a přesnou střelou zvýšil kladenské vedení již na 3:0. Trenér Bahník musel logicky reagovat oddechovým časem, ale ani ten příliš zlepšení nepřinesl.

Král v další šanci mířil již do prázdné kasy, ale naštěstí pro hosty byla na místě mrštná Hlavinova lapačka. Porubským odskakovaly kotouče z hole a nebyli zkrátka v optimální pohodě. Zato domácí v první tercii koncertovali a v přesilové hře své vedení navýšili. Po pěkné souhře zasouval kus černé pryže opět do odkryté branky Petr Veselý.

Úvod druhé dvacetiminutovky přinesl totožný obrázek hry. Středočeši se hned radovali již z páté trefy poté, co Kryštof Raclavský vyslal od modré technickou střelu, kterou Hlavina neměl šanci vidět. Na hostujícího gólmana to již bylo příliš, a tak přenechal své místo mladému Marku Mačkovi.

Tomu vydrželo čisté konto proti dobře hrajícímu soupeři osm minut. V polovině střetnutí totiž Jan Vodička objel branku a u druhé tyče zkušeně zasunul. Porubští si přece jen dokázali vypracovat zajímavé šance. Odvážného vyjetí gólmana nedokázali využít Kaleta ani mladší dorostenec Gelnar, pro nějž to byl vůbec první start v dresu staršího dorostu.

Na Lukáši Čičmancovi si zuby vylámal také porubský elitní střelec Tomáš Král. Na druhé straně zvedali Kladenští již ruce nad hlavu po střele Veselého, který útočil na hattrick. Maček dokázal jeho pokus zastavit na poslední chvíli těsně před brankovou čárou.

RT TORAXu se podařilo snížit. Pobuta našel mezi kruhy Antonína Újezdského a ten přesnou střelou nedal domácímu strážci svatyně žádnou šanci. Na možné vyrovnání však scházelo pouhých čtrnáct minut. Po invidiuální akci pálil tvrdě těsně mimo tři tyče kladenské branky Kaleta. V zajímavých pozicích se ocitli také Formánek s Rosypkou, ale ani ti nevykřesali ještě pro hosty jiskřičku naděje.

V době, kdy se hosté dostávali do náporu a vytvářeli si šance, dokázalo PZ využít další přesilovku. Filip Kadlec vyjel zpoza branky a i s pomocí levé tyče dostal kotouč za Mačkova záda. V závěru ještě předvedl svůj um Pavel Pobuta, když v oslabení nabral rychlost, předjel beka, před gólmanem udělal blafák a pohotově zakončil do prázdné svatyně. Skutečně parádní trefa, na kterou ještě mohl reagovat domácí Král, ale to by nesměl trefit jen tyč.

PZ Kladno tak zdolalo v závěrečném kvalifikačním duelu Porubu zaslouženě 7:2. Všechny tři týmy si na konto připsaly čtyři body, z postupu se ovšem může radovat pouze jeden a tím jsou právě Středočeši, kteří si tímto vítězstvím značně vylepšili své skóre.

„Kluci celou sezónu dřeli a chtěli postoupit. Měli jsme před posledním zápasem k postupu nakročeno nejlépe, ale bohužel psychicky kluci utkání nezvládli a myslím si, že postoupilo lepší Kladno, které v kvalifikaci předvádělo dobré výkony. Rozhodla první třetina, kterou jsme nezvládli,“ řekl k utkání generální manažer Pavel Hinner. „Chtěl bych poděkovat všem rodičům, kteří vážili dlouhou cestu do Kladna, aby kluky podpořili a také kluky, kteří přijeli po vlastní ose vlakem. Poděkování samozřejmě patří celému týmu za výbornou celosezónní práci,“ pokračoval Hinner.

Ohlasy k utkání

Vladimír Kameš (PZ Kladno): Máme z utkání moc velkou radost. Není to vůbec má zásluha, ale zásluha hráčů, kteří do toho dali úplně všechno, co v nich bylo. Dokázali jsme lépe řešit individuální akce a přečíslení. Nervozita je u těchto dorosteneckých hráčů trošku větší a chyby se tudíž dělají. Myslím si, že jsme dobře zvládli přesilové hry, z nichž jsme vstřelili dva góly. Postoupili jsme také díky Porubě, která ve středu dokázala porazit Třebíč.

Miroslav Bahník (HC RT TORAX Poruba): Přestože jsem se snažil hráče dobře připravit na důležité utkání na Kladně, tak o vývoji rozhodla první třetina. V úvodu jsme nevyužili dvě gólové šance a soupeř z protiútoku udeřil, využil vlastně všech našich chyb, přesilovou hru a dostal nás do čtyřbrankového deficitu. Od druhé třetiny se naše hra zlepšila, snažil jsem se hrát na gól a zredukoval jsem sestavu na dvě lajny. Myslím si, že se nám letos nestalo, že by soupeř hrál tak dobře, aby nám dal pět branek a střídali jsme gólmana. V poslední třetině jsme hráli už vabank, vrátil jsem do hry všechny kluky, aby si zahráli. Podařilo se nám alespoň trošku zkorigovat nepříjemný výsledek. Chci pogratulovat soupeři, který nám v utkání vlastně nedal šanci. Prohráli jsme 7:2, tudíž soupeř nás přejel o třídu, což je možná lepší než prohrát 3:2 a brečet. Chtěl bych moc poděkovat všem rodičům, kteří kluky po celou kvalifikaci výborně povzbuzovali a vážili v hojném počtu dokonce cestu do dalekého Kladna, před čímž musím smeknout.