Starší dorostenci vydřeli vítězství nad PZ Kladnem a jsou stále ve hře o postup

20.03.2011, Gabriela Juříková

Starší dorostenci se poprvé představili před domácím publikem v kvalifikaci o postup do extraligy staršího dorostu. Přenesli se přes vlažný bezzubý začátek, pořádné tempo nasadili až po kladenské brance. I když měli domácí spoustu možností vyrovnat, povedlo se to až na začátku druhé třetiny, kdy využili přesilovku. Ani jeden tým neměl v zápase vysloveně navrch, nikdo netahal za kratší konec provazu. Zápas byl do poslední minuty otevřený, i když Kladno stále dotahovalo. Utkání nepostrádalo osobní souboje, přečíslení, neproměněné tutovky i kuriózní gól. Na konci byli šťastnější domácí díky dvěma trefám Davida Mačka, když tu druhou dal při power-play Kladna do prázdné branky.

1. liga staršího dorostu - B2 ne 20.3.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
PZ Kladno
5:3(0:1, 3:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 27. Zuščík (Soukal), 30. Herman (Kaleta), 38. Král (Vrána), 54. Maček, 60. Maček (Zuščík, Franek) - 7. Tolkner (Král), 30. Tolkner (Král), 42. Veselý (Vopravil). Rozhodčí: Škach - Adamec, Štěpán. Vyloučení: 5:7. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 220. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hlavina - Šrubař, Baca, Soukal, Herman, Franek, Vrána, Zuščík - Kaleta, Palkovič, Maček D.- Rosypka, Újezdský, Král - Rataj, Pěnčík, Mihal.
PZ Kladno: Čičmanec - Voráček, Větrovec, Rajter, Raclavský, Krpelán, Dorociak, Pípal - Vopravil, Král, Martinec, Kadlec, Veselý, Vodička, Hovsepyan, Tolkner, Procházka.

Kladenští byli od počátku aktivnější. Napadali už ve středním pásmu, hráli dobře pozičně a nepouštěli domácí útočníky do velkých akcí. Za to Porubští jakoby nevěděli, co mají hrát. Byli nervózní, zbrklí. První pořádnou střelu na bránu vyslali až v páté minutě, oproti Kladenským, kteří od spuštění časomíry ohrozili domácí branku nejméně pětkrát. Hodně aktivní byl Tolkner.

Nepochopitelná rozehrávka Poruby zpoza brány usídlila Kladno v útočném pásmu. Hlavina byl několikrát odstřelován. Vše stačil pokrýt. Střelu kladenského Krále vyrazil, ale dorážku do odkryté poloviny branky z hole Martina Tolknera už lapit nestačil. V sedmé minutě vedlo Kladno 0:1.

Až po této brance se domácí probudili. Přestali působit jako bázliví zajíci a usadili se před Čičmancovu branku. Pokaždé však něco ke gólu chybělo. Centimetry, rychlejší reakce dorážejících útočníků nebo nahrávka místo střely. Každopádně to pokaždé na tribunách zahučelo.

V závěru třetiny hráli domácí dvojnásobnou přesilovku, kterou si přenesli z části i do druhé třetiny, ale nedokázali ji do sirény využít. A ani třiatřicet vteřin ve druhé třetině nestačilo k jejímu využití. A klasickou přesilovku totálně nezvládli.

Paradoxně zahrozili domácí v oslabení. Na samostatný výlet si vyjel Maček. Blafák mu překazil zkušeně brankář Čičmanec hokejkou. Domácí si vynutili faul a hrálo se ve čtyřech. Kratinkou přesilovku, kterou pak domácí hráli, využili. Újezdský dopravil puk do útočného pásma, byl atakován, tak přenechal puk Soukalovi, ten jej poslal po modré Ondřeji Zuščíkovi a vystřelený puk skončil v levém horním růžku branky – 1:1.

Po minutě hrálo Kladno opět v oslabení. Nabuzená Poruba, hnána diváky, mohla strhnout vedení na svou stranu. A stalo se. Po několika pokusech střílel obránce Tomáš Herman a RT TORAX vedl 2:1. Jenže hra do těla je Porubským asi cizí. Brzy se slavilo na druhé střídačce. Kladno po půl minutě srovnalo na 2:2.

Kapitán hostí Král zavezl puk do útočné třetiny, nenechal si jej vzít, domácí hráči jej nedokázali zastavit ani tělem. Vybruslil z rohu a těsně před Hlavinou nahrál Martinu Tolknerovi, který rychlým pohybem hokejky dostal puk za brankovou čáru.

V osmatřicáté minutě naskočil z trestné lavice přímo do útoku porubský Tomáš Král. Na milimetr přesnou přihrávku mu poslal Vrána a dostal se do samostatného úniku. Před vystřelením byl hákován, ale puk ještě stačil poslat na brankáře. Jak se ocitl i s obráncem na ledě, strhli s sebou i brankáře a ten i s pukem zajel za brankovou čáru. Rozhodčí tento kuriózní gól uznal a signalizovaný trest neudělil. Poruba vedla 3:2.

Do třetí třetiny nastoupili oslabeni pro změnu domácí. A Kladno přesilovku využilo k vyrovnání na 3:3. Útočníci Vopravil s Petrem Veselým překonali Hlavinu. Puk mu prošel mezi betóny. A začalo se od začátku. Obě mužstva prohrála s Třebíčí, a tak chtěla toto utkání vyhrát a plně bodovat.

Poruba vyvíjela tlak na bránu a opticky měla v polovině poslední třetiny navrch. Jen ji nevycházela koncovka. Hráči Kladna dobře obsazovali hráče, blokovali střely a čistili prostor před brankářem. Jenže chybička se vloudila.

Sevření kotouče a vyhození z obranného pásma Pípalem se Kladnu nevyplatilo. Zřejmě si tento hráč neuvědomil, že vyhodit puk rukavicí z obranného pásma je trestné. V přesilovce RT TORAX hodně zavářel před Čičmancem, puk poskakoval v brankovišti, až se objevil na středu kruhů. Na správném místě ve správný čas stál David Maček a neobtěžován žádným soupeřem vypálil – 4:3 a velká euforie na ledě i na tribunách.

Tento gól byl vítězný. Co na tom, že Kladno hrálo power-play a snažilo se po oddechovém čase zaútočit na vyrovnání, které se jim dvakrát v zápase povedlo. Jenže obránci Franek a Zuščík zabojovali, vyhodili puk, který získal David Maček zajel až k prázdné brance a zavěsil, čímž pojistil vítězství domácího týmu.

Velice vyrovnaný zápas se vším všudy. Diváci se nenudili, hráči na obou střídačkách dělali, co mohli. Více sil a štěstí na konci zápasu měli domácí a vyhráli 5:3. Další zápas o postup odehrají domácí borci opět na domácí půdě ve středu 23. března. Přijďte je podpořit a povzbudit!

Ohlasy k utkání

Bahník Miroslav (RT TORAX Poruba): Samozřejmě jsem rád za toto vítězství, ale zápas probíhal velice vyrovnaně na obou stranách. Možnosti měl i soupeř, my měli možnosti ze začátku, ten byl z naší strany hodně nervózní. Šance, které měli naši útočníci, nevyužili. Soupeř neustále držel krok. I když jsme se dostali do vedení, soupeř okamžitě vyrovnal. Velice dobrý vyrovnaný zápas. Jsem rád, že se s tím kluci poprali a dotáhli zápas do vítězného konce. Budeme samozřejmě bojovat dál. Ve středu nás čeká na domácí půdě Třebíč.

Kyndl Ivo (PZ Kladno): Zápas byl nádherný, divákům se musel líbit. Přelévalo se to z jedné strany na druhou, myslím si, že fanoušci hokeje tady v Porubě měli možnost sledovat kvalitní utkání. Bohužel pro nás to dopadlo prohrou z důvodů hrubých individuálních chyb některých našich hráčů. To už tak prostě v hokeji je, ve sportu je to tak dané. Jsou to přeci jen děti, i když už dorostenci, ale takové chyby dělají i hráči, kteří se hokejem živí, takže jim není co vyčítat.