Po urputném boji prohra 4:6 s pražskou Spartou

01.03.2006, Lukáš Noska, Lukáš Bajgar

Dorost Sarezy Ostrava hostil v 1. kole play-off pražskou Spartu, tým, se kterým v letošním ročníku sehrál dva zápasy, v nichž vždy padlo alespoň 10 branek. Souboj vyzněl lépe pro hosty poměrem 4:6. "Myslím si, že jsme odehráli dobré utkání, přestože nám chybí pět hráčů základní sestavy z počátku sezóny. A mladí kluci, kteří naskočili místo nich, deváťáci, se toho zhostili dobře," komentuje utkání trenér Vladimír Stránský. "Sparta byla lepší. Mají ročníky 89 - 90 a ten rok je velký rozdíl." Sarezu čeká v pátek na půdě Sparty odveta a jedině vítězství ji pošle do případného třetího a rozhodujícího utkání, které se rovněž odehraje v Praze. "Potrápíme je," odpovídá trenér na cíl pátečního zápasu. A kdyby se vyhrálo, dodává: "Bylo by to super."

- OPO st 1.3.15:00
HC Sareza Ostrava
HC Sparta Praha
4:6(2:3, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 9. Vajda (Jelšík), 11. Ferenc (Mikula, Smondek), 38. Mikula, 53. Tomis (Ferenc) – 4. Karpov (Kafka), 9. Pacovský (Pekárik, Hanzl), 11. Vrána (Kafka), 30. Kafka (Morkes), 41. Pekárik (Hanzl), 48. Sladký (Malý). Rozhodčí: Kočí – Šimůnek, Vrdlovec. Vyloučení: 4:4, navíc Pacovský (SPA) 10 OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 120. Střely na branku: 34:44. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:6, 4:6.
HC Sareza Ostrava: Gleich – Šiška, Lazecký, Zapletal, Rusek, Špok, Tomis, Pindur – Hanzl, Uherek, Jach, Mikula, Jelšík, Smondek, Richter, Ferenc, Vajda
HC Sparta Praha: Michalec – Vošmik, Hanzl, Kolbl, Vrána, Malý, Čížek, Trojan – Kudláček, Pacovský, Kafka, Pekárik, Karpov, Morkes, Sladký, Slaba, Fiala

Dorost Sarezy Ostrava hostil v 1. kole play-off pražskou Spartu, se kterou má v letošní sezóně nepříznivou bilanci – v T-Mobilě Areně po dramatické zápletce podlehl 6:5 a v domácí odvetě rovněž po divokém průběhu 5:9. V hledišti se sešla na tuto věkovou kategorii a na Sarezu nebývalá návštěva a již v úvodní minutě domácím zatrnulo, když se Smondek po tvrdém zákroku těžce zvedal z ledu. Herně ale byli Pražané vyzrálejší a když se jim naskytla ve 3. minutě výhoda jednoho muže v poli, trestal 56 sekund nato Tomáš Karpov, jenž si ideálně najel před bránu Gleicha. Hosté celý zápas hrozili nebezpečnými brejky a nejednou museli obránci či gólman takříkajíc hasit na poslední chvíli. Kapitán hostujícího celku Hanzl si před ostravskou bránou počkal na ideální pas zpoza ní, ale mířil jen do kasaře. Stejně si vedlo i duo Morkes – Karpov, které se utrhlo až nečekaně snadno, ale prvně jmenovaný skákavý kotouč nezpracoval. Přesto se z branky radovali domácí - Radovan Vajda srovnal, i když se hosté domnívali o posunutí brány, jež gólu předcházelo. Pouhých deset vteřin po vhazování vedli opět hosté, Dominik Pacovský byl posledním v ose Hanzl – Pekárik. Zle pro Ostravu mohlo být nedlouho poté, ale Gleich se odvážně vrhl proti svému sokovi a třetí brance prozatím zabránil. Ale jen prozatím. V 11. minutě při vlastním oslabení Sparta domácí mančaft zatlačila a když už se zdálo, že sevření pominulo, dokázal v pádu Kafka ideálně namazat na modré stojícímu Patriku Vránovi a ten ránou nad beton upravil na průběžných 1:3. Na odpověď se nečekalo dlouze a ještě v témže vyloučení střelou do levého horního růžku korigoval Vít Ferenc. Ke konci prvé části musel domácí gólman opět zasahovat proti dvojici sparťanů, jmenovitě Kafkovi a Morkesovi, kteří nepovedenou střelou završili sérii kombinačního hokeje. A když se v samotném závěru po střele Pekárika kotouč přes betony Gleicha nedošoural do brány i díky včasného zásahu obrany, skončila se ta 2:3.

Ve druhé části jistě chtěli domácí přidat na tempu a zápas zdramatizovat, jenže Mikulovo proniknutí ztroskotalo na Michalcovi v pražské bráně. Následovala ale snůška pražských akcí, završené gólem. Nejdříve Fiala položil domácí jedničku v bráně, ale po následném objetí kasy jej ta v leže lapačkou u tyče přelstila. Individuálně se zaskvěl Kafka, jenž si udělal místo i mezi třemi hráči, pro hosty bohužel na gólmana nevyzrál. V čase 29:08 na modré stojící Morkes křižně nalezl u levé tyče nehlídaného Petra Kafku, jenž vzduchem plachtící kotouč poslal po brankové čáře pomalinku do brány. Chuť na další branku byla veliká, ale Kafka s Morkesem ostravského Gleicha sice přelstila, jenže na brankové čáře opět stál připravený bek. Sareza se do útočného pásma hostí ve druhé části příliš nedostávala, a když už, mohla by se radovat z gólu. Po polovině utkání dokonce na jediného obránce Sparty vyrazili v zteč Hanzl, Richter a Jach, akci začali střelou z mezikruží, Michalec jen vyrazil před sebe, ale odraženého kotouče se nikdo řádně nezmocnil. Ostrava přeci nakonec snížila na rozdíl jediné branky – v 38. minutě Vladimír Mikula dalekonosnou ránou rozvlnil síť pražské brány.

Hned první minuta poslední části zřejmě definitivně rozhodla o vítězství Sparty - Ondřej Pekárik se vydal do branného pásma Sarezy a střelou od mantinelu mezi tyč a Gleicha upravil na 3:5. Ve 45. minutě v pádu ostravský Richter vypálil těsně vedle pražské svatyně a následně Uherek po okružní jízdě kolem brány neměl příliš místa skórovat. Na druhém konci kluziště se musel Gleich rychle přesunout a vystrčit beton, aby zlikvidoval Pekárikovu teč. Ve 48. minutě napřáhl na modré Malý, kotouč se odrazil od mantinelu za bránou a přes ležícího Gleicha vstřelil poslední branku hostí. Sareza Ostrava měla v poslední části více ze hry a pouštěla se do odvážných průniků. Uherek zatáhl do pásma, nebezpečně vyzkoušel pozornost sparťanského gólmana a Vajdu od branky dělil jen chumel ležících hráčů před brankovištěm. V 53. minutě na konečných 4:6 upravil Petr Tomis střelou od modré kolem betonů Michalce. Následovaly minuty plné vzrušení na obou stranách, ale většina akcí končila se na obráncích či na brankářích, popřípadě na tyči ostravské brány po střele Kudláčka. Na rozdíl jediné branky neupravil ani dvě minuty před koncem Ferenc, jenž pas směřující od Mikuly poslal do břicha gólmana. A když v samotném závěru po dalším objetí ostravské kasy neobstál Kafka, neboť na čáře do lapačky ukrýval kotouč Gleich, vyhrála Sparta Praha 4:6.