Zápas dvou obratů lépe pro Sarezu Ostrava

04.02.2006, Lukáš Bajgar

43. kolo dorostenecké extraligy svedlo domácí Sarezu Ostrava a Minor Přerov. Zpočátku se hrál na obě strany pohledný hokej, ve kterém dominovali hosté řadou střeleckých pokusů. Ale byla to právě Sareza, kdo se jako první radovala ze vstřelené branky - Petr Tomis napřáhl na červené čáře a jeho oblouk tak překvapil hostujícího gólmana, že ten jej propustil i za pomoci své teči za záda. Z vedení se domácí dlouho neradovali, při vlastním oslabení ujel Linet s Michalem Gabriškou a druhý jmenovaný srovnal na průběžných 1:1. Dokonalý obrat dokonal v 51. minutě Jakub Brumar. Ale všem divům ještě nebyl konec – tři minuty před koncem mače srovnal střelec zápasu Petr Tomis a vzápětí Jan Barčák s Ivo Jelšíkem uzavřeli účet zápasu na 4:2 pro Sarezu Ostrava.

- 43.kolo so 4.2.13:15
HC Sareza Ostrava
HC ZUBR Přerov
4:2(0:0, 1:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 24. Tomis, 58. Tomis (Mikula), 59. Barčák (Ferenc), 60. Jelšík (Mikula) – 30. Gabriška (Linet), 51. Brumar (Svoboda). Rozhodčí: Šír - Rychlý, Šeděnka. Vyloučení: 2:3. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 33:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2.
HC Sareza Ostrava: Gleich – Šiška, Šatan, Zapletal, Rusek, Kičmer, Parma, Tomis, Pindur – Jach, Uherek, Ružbašan, Chomič, Jelšík, Barčák, Smondek, Richter, Ferenc, Vajda, Mikula
HC ZUBR Přerov: Škůrek – Dostál, Řezníček, Parýzek, Pospíšil, Juřena – Kopečný, Linet, Gabriška, Berčák, Surovec, Brumar, Loskot J., Hodaň, Blaheta, Ježek, Svoboda, Loskot M.

Dorost Sarezy Ostrava hostil v sobotním odpoledni přerovský Minor. Již v úvodních sekundách vystrašil přerovského strážce svatyně Richter, na druhém poli hřiště se na Gleicha vydal Gabriška, ale k zakončení se nedostal, neboť jej strhl Rusek a sudí poprvé zvedal svou pravici. Přesilová hra hostům příliš nevycházela a nebýt Řezníčkovy střely do přilby domácí jedničky, nemusela by se ta ani o svůj štít nikterak zvlášť obávat. Oslabení Sarezy skončilo a ihned se za bránu Přerova vydal Mikula, namazal před bránu najetému Pindurovi, který sám na gólmana nevyzrál. V 7. minutě se při vlastním oslabení vydalo na výlet přerovské duo Ježek – Blaheta, ale branka jim byla upřena zákrokem Gleicha. A pár minut nato pomohl Parma Gleichovi včasným vyhozením kotouče z brankoviště po Linetově dělovce. Přerovští hráči měli v první třetině zápasu více ze hry, ale když už se v pádu neprosadil ani Berčák, zadělávalo se na bezbrankovou dvacetiminutovku. Do sirény stačil ještě pořádný závar udělat první útok Sarezy v podání Ference, Mikuly a beka Pindura, ale Škůrek se překonával.

Druhou třetinu začali dorostenci Sarezy ve velkém stylu, i když i za pomoci notné dávky štěstí. Mikula byl jedním z prvních, kdo otestoval přerovského gólmana, přidal se k němu Ferenc, ale oba neuspěli. Náhle se na Gleicha vyřítil Brumar, dostal se i ke své vyražené střele a tu poslal napříč brankovištěm. Po krátké peripetii měl na holi kotouč Petr Tomis, na červené čáře jej poslal obloukem na Škůrka v bráně, ten si jist, že kotouč směřuje nad bránu, jej sklepl zkříženýma rukama nad hlavou a to tak nešťastně, že puk mu za záda pomalu propadl – 1:0. Sarezu vedení nabudilo a náhle jich byl plný led – Jelšík brankáře vytáhl z brány a střílející Zapletal pohrdl brankou, stejně se vedlo i Pindurovi, Mikulovi či Vajdovi. A zákonitě přišel trest v podobě srovnávací branky Michala Gabrišky při hře v početní nevýhodě, mnoho mu pomohlo Linetovo nahození, které Gleich jen poslal před sebe na střelce. Na 2:1 mohl upravit skóre Smondek, ale sólo přes celé kluziště do zdárného konce nedotáhl. A když nestrhl vedení na přerovskou stranu ani Svoboda, šlo se do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

Poslední tercii načal přerovský Brumar střelou z bezprostřední vzdálenosti a na druhé straně nejdříve promarnili šance Uherek se Zapletalem, aby vzápětí Barčák namazal před odkrytou bránu Richterovi, jenž tísněn obranou promáchl. 50. minuta přinesla herní zvrat a chvílemi se zdálo, že je na ledě jediný celek – Marek Loskot s Řezníčkem se kýženého ovoce po parádním pasu a střelu nedočkali, ale Jakub Brumar po sólu s následným položením si Gleicha a přistrčením kotouče kolem betonu již ano. Přerov měl výsledek plně ve své moci a záleželo jen, zda hra na brejky a defenzívu vydrží až do konce. Petr Tomis byl proti, v 58. minutě napřáhl na útočné modré a Škůrek na na pravý roh své brány nemohl dosáhnout. 54 sekund nato podruhé v zápase vedla Sareza - Jan Barčák zdárně dokonal akci 2 na nikoho a tím i druhý obrat utkání. Hosté neskládali zbraně, odvolání gólmana mělo napomoci minimálně jednomu bodu, jenže ke kotouči se v poslední minutě dostal Ivo Jelšík a v klidu si vychutnal čtvrtou branku Ostravy do prázdné sítě. Sareza Ostrava porazila Přerov po vyrovnaném boji 4:2, přesto zaslouženě.