Štěstěna nevěděla na čí stranu se přiklonit – Poruba, Plzeň? Domácí ji šli naproti ve třetím dějství pěti góly

25.02.2023, Gabriela Juříková

V posledním domácím utkání nadstavby o pořadí v playoff sehráli porubští dorostenci utkání plné zvratů. Po první třetině RT TORAX vedl, v druhém dějství otočila Plzeň kolo štěstěny na svou stranu třemi góly, takže třetí perioda slibovala velké drama. Od čtyřicáté šesté minuty měla štěstěnu na své straně Poruba. V mrazivější hale porubského zimního stadionu hned pětkrát.

Extraliga dorostu – Východ - 20.kolo so 25.2.12:45
HC RT TORAX Poruba
HC ŠKODA Plzeň
6:3(1:0, 0:3, 5:0)
Branky a nahrávky: 10. Koida (Jeřábek, Pavlíček), 46. Hansel, 50. Hansel (Bodnar, Stasiuk), 56. Hlaváč (Jevtěchov), 58. Žídek (Jevtěchov), 59. P. Sobol – 22. Slačík (Beran), 30. Pittr (Slačík), 30. Hofrajtr (Úbl, Matějka). Rozhodčí: Tomeček – Návrat, Frais. Diváci: 60. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Střely na branku: 44:32. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 6:3.
HC RT TORAX Poruba: S. Sobol – Jeřábek, Veselý, Bodnar, S. Stasiuk, Pavlíček, Michalčík – Koida, Jevtěchov, Žídek – M. Hlaváč, Hansel, Skorochod – T. Vehovský, P. Sobol, Dragon
HC ŠKODA Plzeň: Mařík – Kamas, Tolar, Holubec, Černý, Skala, Mašek – Fábera, Hofrajtr, Úbl, Pavlák, Matějka, Klatovský, Pittr, Beran, Makovec, Slačík.

Od prvního střetu puku s ledovou plochou byl RT TORAX ofenzivnější. Plzeňští se jen zřídka v první polovině třetiny dostávali před Samuela Sobola, a když, tak byly jejich pokusy dopravit puk mezi tři tyče blokovány i na hranici brankoviště.

Domácí dorostenci se zřejmě dost poučili ze včerejšího utkání s Energií, kdy svému brankáři moc nepomáhali. A ani přesilovky nebyly nic moc, což v tomto utkání byla také jiná písnička. Porubané dostali dvě možnosti početní výhody a v momentě, kdy i druhé oslabení Škoda Plzeň ubránila, dostal domácí do vedení Rodion Koida dorážkou střely obránce Jeřábka.
V druhé polovině třetiny se hosté už více dostávali do útočné ho pásma a dramatizovali hru. V závěru získali svou první přesilovku, ale minutu a půl se RT TORAX výborně bránil vyhazováním kotoučů.

Druhé třetiny porubskému dorostu evidentně nejdou odehrát v konzistentním nasazení. Moc příležitostí ke skórování svěřenci trenéra Moravce neměli. Síly soustředili do ofenzivy, ovšem i tak třikrát inkasovali.
Škoda Plzeň vyrovnala ve druhé minutě Davidem Slačíkem střelou z mrtvého úhlu. Resp. nahozením od zadního mantinelu s doufáním, že se puk dostane odrazem od brankářské výstroje za brankovou čáru. Což se i stalo. Hosty vyrovnávací branka nabudila a svůj herní projev ještě posunuli o stupínek výš. Satisfakce přišla při vyloučení Pavlíka, které ukončil předčasně kapitán Tomáš Pittr. Ještě v téže 30. Minutě obrat dokončil Aleš Hofrajtr. Snížení měl na holi Rodion Koida při úniku, ale Matyáš Mařík nastavil jeho střele zápěstím lapačku včas. Přišlo i na gesto fair play, když Úbl zrušil trest na svou osobu. Dragonovi na hokejku stoupl, žádné podrážení to nebylo.

Plzeňští otočili utkání ve svůj prospěch ve druhém dějství, Porubské si tuto dovednost osvojili ve třetí dvacetiminutovce. Do šesté minuty to bylo na obě strany. Hrálo se nahoru dolů s dvěma různými cíli. Nakonec dospěli do toho svého dorostenci RT TORAX. Vše započal Tomáš Hansel, když najel mezi kruhy a Maříka překonal. V polovině třetiny s pomocí Bodnara Tomáš Hansel nahodil kotouč na bránu a puk, byť byl brankářem zastaven, propadl přes rameno za brankovou čáru. Mezi snižujícím a vyrovnávacím gólem ubránila Poruba oslabení. Dvě minuty na to, tedy v 56. minutě, se vyrovnaný stav měnil. Mařík prohrál souboj s unikajícím Mathyasem Hlaváčem a dostal puk mezi betony, když se spolu s hráčem přesouval k levé tyči. Po asistenci na vedoucím gólu nahrál Jevtěchov i Jakubu Žídkovi na uklidňující branku, po které sáhli hosté po hře bez gólmana. Šestice Plzeňských ale neudržela puk na hokejkách a kapitán Petr Sobol poslal kotouč do prázdné brány.

Poruba ve třetím dějství pěti góly otočila utkání a navíc umožnila trenérovi být včas na modré čáře při utkání HC Poruba vs. HC Vítkovice Staré gardy.