Senzační ukončení základní skupiny! Dorostenci vybojovali výhru nad Vítkovicemi

19.11.2022, Gabriela Juříková

Poslední utkání před dalším rozlosováním soutěže odehráli porubští dorostenci na domácím ledě proti městskému rivalu. A bylo to utkání dramatické do posledních vteřin. Navíc herně vyrovnané. Góly padaly až od druhé třetiny, kdy na vedení RT TORAX reagovaly Vítkovice. Poruba strhla stav na svou stranu v přesilovce a vedení 2:1 udržel Samuel Sobol i po trestném střílení. Nejvíc se blýskl v poslední minutě utkání, kdy se od něj odrážely všechny vítkovické střely při jejich hře bez gólmana. Senzační výhrou se dorostenci posouvají na druhé místo za Třinec.

Extraliga dorostu – Východ - 14.kolo so 19.11.12:15
HC RT TORAX Poruba
HC Vítkovice Ridera
2:1(0:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 27. P. Sobol (Indrst), 49. Bodnar (Jevtěchov) – 33. Douda (Hofman). Rozhodčí: Šutara – Bartek, Kurtin. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 100. Střely na branku: 43:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
HC RT TORAX Poruba: S. Sobol – Pavlíček, F. Veselý, Bodnar, S. Stasiuk, Bortoli, Jeřábek, Gebauer – Hansel, P. Sobol, Indrst – Koida, Jevtěchov, Skorochod – M. Hlaváč, Zachariasz, T. Vehovský
HC Vítkovice Ridera: Vávra – Čuba Vít. Glos, Zvejška, Richards, Fojtík, Kisza – Fasner, Žídek, Hanák, Matějka, Nazad, Muroň, Fojtík, Douda, Saxa, Hofman

První třetina patřila hlavně gólmanům, kteří si za svými více vytěžovanými parťáky v sezóně zatím moc nezachytali. Vychytali všechny střely i od těch nejlepších snajprů soupeře. Vítkovice střílely převážně z dálky, ovšem RT TORAX to zkoušel i z blízkosti brankoviště. Asi nejblíže ke gólu měl v závěru třetiny Rodion Koida, když dostal přesnou nahrávku zpoza brány a okamžitě zakončil. Štěpán Vávra dobře přečetl hru a puk mířený do horních pater brány zastavil.

Po přestávce byl obraz hry stále stejný. Soupeři si nedarovali centimetr ledu a gólmani byli pořád v pohotovosti. Rozhodně se nehrálo na jednu bránu! Prvním šťastným střelcem utkání se v sedmé minutě stal kapitán Petr Sobol, když dorazil střelu Indsrta. Porubané měli další šance vedení navýšit, třeba v přesilovce. Nestalo se tak a nakonec stačil jeden únik po buly před vlastní brankou a střela z dálky v podání Jiřího Doudy prošla do brány. Od 33. Minuty bylo utkání vyrovnané už i na góly.

Vyrovnanost ve výkonu a nasazení pokračovala od obou týmů i po druhé přestávce. Prim pořád hráli brankáři a také obětavost v obraně nejen obránců. Tyto dva výběry ukázaly, že hrají jeden za druhého a všichni za jednoho. Když se schylovalo ke konci přesilovky, kterou domácí odehráli víceméně v útočném pásmu, vypadalo to, že se Ridera tlaku ubrání. Ale přišla střela od modré a teč Mykyty Bodnara před Vávrou a RT TORAX od 49. minuty vedl o branku.

Minutu poté mohl být stav vyrovnán, kdyby Jiří Douda proměnil nařízené trestné střílení. Záchrannou brzdu spustil Tobiáš Vehovský a podruhé ji zatáhl Samuel Sobol, když puk při trestném střílení betonem jemně vytěsnil mimo bránu.
Poruba se dál pokoušela o navýšení vedení a na druhé straně Vítkovice vysílaly střely hodné vyrovnání. I přesto, že se dostaly do dalšího oslabení. Ovšem v závěru třetiny, v poslední minutě základní hrací doby, sáhly po hře bez gólmana a porubský brankář si připisoval jeden zákrok za druhým. A to mnoho střel blokovali hráči před ním i leháním do střel. Po ukončení zápasu se pod domácí střídačkou vyřizovaly účty a sám porubský kapitán musel některé emotivní hráče odstrkovat, aby nevznikla větší pumelice.