Dorostenci RT TORAX vybojovali cennou výhru, Třinec odjel s bodem

08.10.2022, Gabriela Juříková

Osmým kolem Extraligy dorostu vstoupila soutěž do odvetných utkání základní části. RT TORAX přivítal na svém ledě Třinec a věděl, že to nebude lehké utkání. Oproti přípravě se Oceláři totiž výrazně zlepšili, což pocítil Samuel Sobol, když čelil 31 střelám. Ve druhé třetině stahovali porubští dorostenci gólové manko a do kabin šli nakonec s vedením 2:1. Hosté ve třetí části utkání vyrovnali, a protože se neprosadil už žádný ze snajprů, utkání došlo do prodloužení. To ukončila Poruba na konci první minuty druhým gólem zápasu Rodiona Koidy.

Extraliga dorostu – Východ - 8.kolo so 8.10.15:00
HC RT TORAX Poruba
HC Oceláři Třinec
3:2p(0:1, 2:0, 0:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 31. Pavlíček (Hansel, P. Sobol), 34. Koida (Bodnar, Indrst), 61. Koida – 17. Zielinski (Švančara, Sikora), 46. Rybnikár (Mikula, Solowski). Rozhodčí: Janda – Přecechtěl, Frais. Diváci: 200. Vyloučení: 5:2. Bez využití. Střely na branku: 26:31. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba: S. Sobol – Jeřábek, Pavlíček, Bodnar, S. Stasiuk, F. Veselý, Bortoli, Gebauer – Hansel, P. Sobol, Indrst – Koida, Jevtěchov, Skorochod – M. Hlaváč, Zachariasz, M. Veselý – T. Vehovský
HC Oceláři Třinec: Skácel – Mrtka, Byrtus, Čmiel, Dravecký, Solowski, Zielinski, Holub – Urbánek, Švančara, Rybnikár, Weiss, Blaha, Hebar, Sajdok, Barna, Sikora, Mikula

Třinec se dvakrát provinil icingem, ale byl to právě on, kdo první mířil přesně do brány. Jmenovitě David Blaha, jenž byl hodně aktivní celou třetinu. Spolu s Urbánkem a Švančarou zatápěli porubské obraně. RT TORAX si v druhé polovině třetiny vytvořil výborný tlak. Před tím se skoro pět minut hrálo bez přerušení, které nakonec zařídila první porubská formace. Ovšem Skácela nepřekonala. V šesté minutě se Oceláři konečně dostali do útočné třetiny a to díky porubskému vyhození přes všechny čáry. Střely Urbánka a Švančary šly mimo brankoviště. První vyloučení odnesl domácí tým, a i když oslabení ubránil, Oceláři svůj tlak zúročili dvě vteřiny po návratu Jevtěchova na led. Aleš Zielinski propálil po nahrávce Švančary vše před sebou a protože Samuel Sobol měl zakrytý výhled, puk letící nad ledem nemohl zastavit.

V druhé části utkání hráli přesilovku i domácí. Dokonce získali půl minuty v pěti proti třem, a přestože tyto výhody nevyužili, pořád věřili v obrat. Ten přišel nečekaně při obyčejném nahození puku na bránu. Šimon Pavlíček, aby udržel puk v útočné třetině, od vlastní střídačky puk poslal Skácelovi, který betony sice sklapnul, jenže evidentně pozdě. Puk se zastavil až v brankové síti. Oceláři si mohli vzít vedení zpět v početní výhodě, což ale nevyužili a navíc si nepohlídali návrat Rodiona Koidy na led. Ten po zisku puku jel do brankoviště a sobě vlastním zakončení pod horní tyč otočil stav utkání na domácí stranu. V závěru třetiny byli Třinečtí hodně aktivní. I díky další přesilovce, kdy tyč nastřelil Radim Mrtka a třinecké obecenstvo se dožadovalo uznání gólu. Rozhodčí měl na situaci dobrý výhled a okamžitě rozpažil. Proto byl stav po dvou třetinách 2:1.

Třetí třetina byla plná nervozity. Ani jeden tým se neohříval v útočné třetině dlouho. Až na výjimku, kdy Oceláři dostali luxusní čas, více jak minutu a půl, hrát pěti proti třem. Dopadli ovšem stejně, jako RT TORAX. Neproměnili ji a to stříleli o sto šest. V této šanci mohli třinečtí otočit stav na svou stranu, protože už v šesté minutě vyrovnával Michal Rybnikár, když Třinečtí projeli do pásma jako nůž po másle. Výhru v základní hrací době se nepodařilo získat nikomu. A to byly k vidění šance na obou stranách. Jako třeba další nastřelená tyč Radima Mrtky nebo pokus Jevtěchova či Koidy.
Utkání tak dopělo do prodloužení, které rozhodl v končící první minutě Rodion Koida drzým a důrazným průnikem brankoviště, kdy si střelu i dorazil za ležícího Skácela.

Před dlouhou pauzou bez utkání, bezmála 14 dnů, získal RT TORAX velmi cennou výhru a Třinec cenný bod. Protože každý je v této skupině "C", tedy Východ, důležitý. A to proto, že střed tabulky je bodově velmi našlapaný a do konce základní části je ještě několik duelů.

Ohlasy k utkání

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Myslím si, že v první třetině jsme byli opticky lepší a měli jsme více ze hry. Bohužel jsme nedrželi taktické pokyny v oslabení. Soupeře jsme měli načteného, věděli jsme, jak přesilovky hraje…. Navíc má v nich velmi výbornou úspěšnost! I přesto jsme se nedokázali vyvarovat některým zbytečným faulům. Ale toto nás provází od začátku sezóny. Bojujeme s tím. No zatím bohužel bezúspěšně.
Tým ale v druhé třetině zabral, zápas jsme otočili a ve finále jsme rádi za dva body. Hráli jsme proti těžkému náročnému soupeři, v naší skupině jeden z nejlepších soupeřů. Takže jsme rádi, že nám utkání vyšlo vítězně. Nastartovali jsme se tak zpět do hry o body, které chceme získávat. Nechci říct pro umístění…. Pro nás je důležité body získávat postupně. A co z toho bude, to bude. Potřebujeme každý zápas sbírat po bodu, dvou a dostat se co nejvýš. Teď nás čeká dlouhá pauza, takže zapracujeme na fyzičce a chceme do kluků dostat v klidu – teď šlo vše rychle za sebou – nějaké herní věci.