Havířovu nedal Chylík šanci a vychytal druhé čisté konto v řadě

20.01.2022, Gabriela Juříková

Týmy decimují karantény a izolace a ne jinak je tomu v HC RT TORAX. Jediný tým, který jede na vlně zápasů je dorost. Ve čtvrtečním podvečeru odehrál 9. kolo Extraligy dorostu – o účast v play off s Havířovem. Nebyl to lehký soupeř, přestože se krčí na poslední sestupové příčce. AZet dokonce zaměstnal gólmana více střelami než domácí tým. Ten byl ovšem produktivnější a díky dvěma proměněným přesilovkám i trestnému střílení vyhrál RT TORAX 4:0. A přestože Jakub Chylík čelil 28 střelám, uhájil čisté konto a dokonce podruhé za sebou a svým výkonem přispěl k výhře.

Extraliga dorostu - 9.kolo čt 20.1.18:00
HC RT TORAX Poruba
AZ Heimstaden Havířov
4:0(2:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Moravec (Janeček), 12. Glos (Veselý), 27. Stasiuk (TS), 38. Kršík (Kalužík). Rozhodčí: Vaněk – Bartoň, Tvrdý. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 44. Střely na branku: 25:28. Průběh utkání: 4:0.
HC RT TORAX Poruba: Chylík – Janeček, Pavlíček, Michalčík, Kalužík, Glos – Vehovský, Moravec, Stasiuk – Konečný, Kršík, Wendelín – Šrubař, P. Sobol, Veselý
AZ Heimstaden Havířov: Maňásek – Lička, Valouch, Zielinski, Maršálek, Pilíšek, Vadovič – Ungr, Kubečka, Middleton, Hansel, Jelének, Sedlák, Jung, Svozil, Zachariasz, Loza, Toma

Havířov nasadil obrannou hradbu ve středním pásmu a tak se RT TORAX nesnadno dostával před Maňáska. Až přesilovka v šesté minutě dala větší šanci ke změně stavu, což plně využil hned po buly kapitán David Moravec. Hosté v druhé polovině třetiny dotírali na bránu, kterou hájil Chylík, ale neuspěli. Naopak po nezdařeném útoku se nedostatečně vrátili do obrany a Poruba trestala druhou brankou. Ve dvanácté minutě navýšil vedení na rozdíl dvou tref Vincent Glos střelou po ledě.

Po výměně stran se hrálo nahoru dolů. Nebylo výrazně lepšího týmu, a jak se po zápase ukázalo, střelecky dominoval Havířov. Ale v nasazení, bruslení a konstruktivní aktivitě měla navrch Poruba. Lev Stasiuk proměnil v sedmé minutě druhé třetiny trestné střílení a dvě minuty před odchodem do šaten využil RT TORAX druhou přesilovou hrou Štěpánem Kršíkem.

Třetí třetina nebyla okořeněna góly, jen mnoha vyloučeními, kdy dokonce AZet hrál půl minuty ve třech. Domácí se od poloviny třetí třetiny uchýlili víceméně k udržení nuly na kontě gólmana Chylíka. Pomáhali mu leháním do střel, blokováním a to se ve finále podařilo. Dorostenci RT TORAX si připisuje důležité body za výhru 4:0. Havířovští nepředvedli vůbec špatný výkon, jen jim prostě chybělo pomyslné štěstí v zakončování akcí, kterých si vypracovali víc než domácí tým.