Divoký západ v Ostravě

13.01.2006, Lukáš Bajgar

36. kolo extraligy dorostu svedlo mezi sebe Sarezu Ostrava s hostující Spartou Praha. Domácí se ujali již ve 2. minutě vedení zásluhou Radovana Vajdy, ale ještě do konce první části stačili Pražané třemi brankami skóre otočit. Ve druhé třetině spustily oba týmy brankostroj – domácí jen marně stíhali umazávat manko, přesto se o šest branek spravedlivě podělili. A když v 54. minutě dokončil Tomáš Karpov svůj hat-trick, prohrávala Sareza již 4:9. Tři minuty před koncem utkání se naposledy pohnul ukazatel skóre na domácí straně - 5:9. O estrádu se pár vteřin před koncem postarala pětice kohoutů, včetně brankáře Sparty Milana Pucholta, jež si vykoledovala 125 trestných minut. Ostrava po včerejší prohře na Slavii nevydolovala na konci týdne ani jeden bod proti pražskému celku, kdežto Sparta po zaváhání v Třinci potvrdila své kvality.

- 36.kolo pá 13.1.17:00
HC Sareza Ostrava
HC Sparta Praha
5:9(1:3, 3:3, 1:3)
Branky a nahrávky: 2. Vajda (Uherek), 21. Ferenc (Kopáč, Klimša), 30. Pindur (Vajda, Mikula), 37. Kopáč (Tomis, Klimša), 57. Tomis (Jelšík) – 16. Karpov (Dvořák), 17. Pacovský (Kafka), 20. Kafka (Čížek, Hanzl), 24. Karpov (Sladký), 29. Sladký (Vošmik, Slaba), 40. Kafka (Pacovský), 44. Pekárik (Pacovský, Kafka), 47. Kölbl, 54. Karpov (Pacovský). Rozhodčí: Kočí – Adamec, Kurajský. Vyloučení: 10:12, navíc Tomis, Ferenc (SAR) – Slaba, Čížek, Pucholt (SPA) všichni 5 + OK. Využití: 1:4. Diváci: 120. Střely na branku: 38:40. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:5, 4:5, 4:9, 5:9.
HC Sareza Ostrava: Gleich (24. – 47. Kubáň) - Špok, Zapletal, Rusek, Parma, Tomis, Pindur - Hlinka, Klimša, Uherek, Kalina, Jelšík, Kopáč, Ferenc, Vajda, Mikula
HC Sparta Praha: Michalec (od 60. Pucholt) - Vošmik, Hanzl, Cicvárek, Dvořák, Kölbl, Vrána, Malý, Čížek - Kudláček, Pacovský, Kafka, Pekárik, Karpov, Pekárek, Sladký, Slaba

Sareza Ostrava přivítala na svůj led Spartu Praha a do utkání jistě šla s touhou oplatit prohru 5:6 z pražského utkání. Za svým cílem vkročila rázně již ve 2. minutě, kdy Pucholta v hostující bráně bekhendovou střelou po zemi překonal Radovan Vajda. A chvíli nato mohlo být více veselo, kdyby se Klimša v oslabení nezalekl chybné Pucholtovy rozehrávky a nepřestřelil. Jak se blížila desátá minuta první třetiny, byla na ledě čím dál tím více vidět Sparta, či spíše její hráči – Kudláček ani nadvakrát nepřekonal ostravského Gleicha a z mnohých sevření vyvázli domácí jen vyhozením kotouče. Jednoho takového se chytil Klimša, ale ač se snažil, gól mu byl zapovězen. V 16. minutě se poprvé ke slovu dostal Tomáš Karpov a tečí Dvořákovy střely poprvé a ne naposled překonal ostravského kasaře. Skórovat dvakrát v téže minutě chce asi každý tým, ale Dominik Pacovský tuto možnost prováhal a jeho fintička s bekhendovým zakončením neměla potřebný směr. Své zaváhání napravil při další akci, kterak do brány za bezmocně se přesunujícího Gleicha dopravil puk načechraný Kafkou. Dokonalý obrat první části završil Petr Kafka střelou zpoza brány, která se od nohy domácího brankáře odrazila do brány – 1:3.

Již jedenadvacet vteřin po začátku druhé části rozradostnil domácí publikum Vít Ferenc, který za Pucholtova záda poslal vyražený kotouč po Kopáčově bezostyšné střele. Za další tři minuty se skóre opět měnilo - Tomáš Karpov se dostal do sólojízdy zakončenou střelou pod vinkl Gleichovy brány. Ten již nevydržel a nechal se vystřídat o dva roky mladším Kubáněm. Domácí se po delší odmlce předvedli Pindurovou střelou, ale gól padl opět na druhé straně – Vošmik najel do útočného pásma, tvrdou bombou prověřil mantinel za bránou a na Jana Sladkého zela prázdná svatyně – 2:5. Čtyřiatřicet vteřin nato napřáhl ostravský Radovan Vajda, touš se dostal k Jiřímu Pindurovi a ten střílel do prázdné brány, sice se Pucholt snažil přesunout, ale bezúspěšně. Tlak Sparty přesto neustával – Kafka vystřelil a klečící Pekárik mířil jen do gólmana. Nejen v první třetině, ale i ve druhé chtěl Klimša mermomocí překonat pražského brankáře, a když už se mu to povedlo, jako ve 34. minutě, rozhodl se kotouč od pravé tyče odrazit zpět do hry. Ostravským se hra ke konci druhé dvacetiminutovky dařila a jejím vyústěním bylo snížení na jednobrankové manko 4:5 Jaroslavem Kopáčem, jehož puk přeskočil Pucholtův beton. Radost domácím zhatil Petr Kafka vteřinu před sirénou přesilovkovou trefou.

Rychlé vstupy do třetin nevyšly Sareze po celý zápas, neboť to byli právě oni, kdo inkasovali po akci dvou Ondřeje Pekárika s Pacovským na samotného gólmana Kubáně. A když na 4:8 zvyšoval Lukáš Kölbl, vrátil se do domácí svatyně opět Gleich. Třetí třetinu narušila spousta vyloučení, Ostrava si dokonce zahrála hned tři přesilové hry proti trojici hostí. Sudí Kočí nasadil přísný metr a hra se hodně kouskovala. V 53. minutě nastřelil ostravský Rusek i za pomoci teče pražskou tyč a podle hesla nedáš, dostaneš završil svůj hat-trick Tomáš Karpov, jenž se zničehonic utrhl na Gleicha. Zajímavým faktem je skutečnost, že všechny branky vstřelil právě ostravské jedničce. A minutu poté se opět rozezvučela Pucholtova tyč brány, tentokráte po Kopáčově výstřelu. V čase 56:16 na konečných 5:9 upravil při výhodě dvou mužů v poli Petr Tomis střelou švihem po samostatné akci. Tečku za zápasem udělala 16 sekund před závěrem utkání strkanice hráčů obu týmů, jež přerostla v řež. Gólmanu Pucholtovi se nelíbil nájezd ostravského útočníka, jemuž čelil, a tak jej počastoval políčkem. Poté jakoby se rozezvučel gong a na kluzišti se vytvořily dvě dvojici boxerských soků, které ani sudí dlouho nezastavili. Výsledkem bylo 125 trestných minut. Sparta si odváží z Ostravy oba body.