Dorost Sarezy přehrál Litvínov

04.11.2005, Vladimír Vronka

Dorost Sarezy se podruhé během dvou dnů představil na domácím ledě. Ve čtvrtek nestačili dorostenci na Pardubice, kterým podlehli 4:1. S Litvínovem si chtěli spravit chuť. V první třetině byl ne ledě jen domácí tým. Ve druhé části měla Sareza mírně navrch, ale v třetí části se litvínovští hráči předháněli v nedávání šancí. Nakonec si pro sebe urvali dva body hráči Sarezy za vítězství 2:0.

- 20.kolo pá 4.11.13:00
HC Sareza Ostrava
HC Litvínov
2:0(1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 20. Uherek (Jelšík), 45. Vajda (Uherek, Jelšík) Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0.
HC Sareza Ostrava: Gleich - Tomis, Lazecký - Parma, Pindur - Voráček, Zapletal -- Klimša, Ferenc, Kopáč - Uherek, Jelšík, Vajda - Mikula, Kalina, Hanzl.
HC Litvínov: Sork - Panuska, Říha, Hora, Karagavrilidis, Havalka, Čejka, Gula - Maxa, Mikeš, Rais, Kafan, Bojer, Martinka, Procházka, Kůs, Kroupa, Češka.

Zápas začali lépe hosté, usadili se v útočném pásmu, ale na Gleicha v ostravské bráně nevyslali žádnou střelu. Ve třetí minutě převzal zmrzlou žábu ostravský kapitán Kopáč, jeho střelu dokázal Sork v litvínovské kleci vyrazit, Kopáč se dorážce nedostal, protože mu před prázdnou bránou kotouč hůl přeskočil. Stejná situace, ale s jinými aktéry se odehrála za dvě minuty. Střílel Hanzl a Mikula se k dorážce nedostal. Litvínov si první šanci vytvořil v 6. minutě, kdy Gula nepřekonává připravenou Gleichovu lapačku. Sareza poté hrála svou první přesilovou hru, ve které si vytvořilo řadu obrovských příležitostí, ale Vajda, Uherek, Jelšík či další hráči Sarezy je nedokázali přetavit v první branku zápasu. Sareza na ledě jasně dominovala. Litvínov se spoléhal jen na gólmana Sorka a na rychlé protiútoky. Jeden z nich mohl zakončit ujíždějící Rais, ale Gleich má vyrážečku na svém místě. Sareza posílala těsně mimo litvínovskou klec jeden puk za druhým, ale udeřit mohl soupeř. Panuska se své šance asi zalekl a poslal puk jen do Gleicha. Největší šance Sarezy spálili Kopáč, Klimša a Uherek. Když se již všichni viděli v šatnách, projel Jelšík kolem mantinelu, přihrál Uherkovi, ten střelou mezi betony dostává domácí do vedení. V čase 19:55 to tedy bylo 1:0.

Druhou třetinu začali lépe domácí. Ve 22 .minutě projel Vajda celým kluzištěm až před gólmana, dokázal se i přes fauly vystřelit, ale gól z toho nebyl. V následné přesilové hře nedokázal nejprve dopravit kotouč do opuštěné brány Mikula. O chvíli později tečoval střelu Zapletala, od modré čáry, Hanzl jen do Sorkova ramene. Na druhé straně zahrozil Martinka, který sice dokázal oklamat Gleicha kličkou, ale kotouč poslal mimo bránu. Hrál se rychlý hokej, ale jediné střely, které byly vypáleny od modrých čar a gólmani s nimi neměli moc práce. Ve 33. minutě se před Sorkem zjevila dvojice Hanzl – Mikula, ale střela Hanzla ani dorážka Mikuly ke kýženému cíli nevedly. V poslední minutě nejprve mohl vyrovnat Čejka, ale Gleich jeho pokus skvěle vyrazil. Na druhé straně Kalinova řada střílí jak o život, ale střely ani dorážky gólem nekončí. Po druhé třetině byl stav 1:0 pro domácí Sarezu.

Třetí třetina začala ve znamení čekání na chybu. Ta přišla na straně hostí ve 43. minutě, ale Mikulova teč Zapletalovy střely mířila těsně nad. O dvě minuty později se rozjel jako tank Uherek, který dokázal obránce nejen přebruslit, ale i přetlačit. Přihrál za bránu Jelšíkovi, jenž našel volného Vajdu, ten vymetl pravý roh brány. Poté se osmělili chemici. Sareza byla pod permanentním tlakem. Gleich skvěle zasáhl proti střele Maxy, o pár sekund byl opět sám před gólmanem, ale Gleich skvěle zasáhl. Na druhé straně zahrozil Kopáč, ale jeho pokus bránu také minul. Ve 48. minutě tečuje Maxa mimo Gleichovu svatyni. Hosté mohli upravit skóre, ale v přesilové hře vůbec nevystřelili. V 51. minutě sehráli litvínovští svou akci skoro dokonale. Střele zabránil Gleich vysunutím hole. Puk se dostal k Maxovi, ale ten trefil jen záda ležícího Gleicha.Pět minut před koncem byl Gleich po střele mimo bránu, ale Rais trefuje tyč. Litvínovští se asi v kabině mezi sebou vsadili, kdo spálí největší šanci.V posledních deseti minutách totiž dokázali hráči Litvínova spálit i nespalitelné.I díky tomu zvítězil dorost Sarezy nad Litvínovem 2:0