Junioři Sarezy byli jasně lepší, přesto prohráli

06.12.2005, Vladimír Vronka

Sareza Ostrava přivítala na svém ledě liberecké Bíle tygri. První části byli celkem vyrovnané.Hráči Sarezy svého soupeře převyšovali v důrazu, v hokejových dovednostech a lépe Bruslili. Liberečtí dokázali svou produktivitou Ostravu přehrát a zvítězit 3:2.

- 28.kolo po 5.12.18:00
HC Sareza Ostrava
Bílí Tygři Liberec
2:3(1:0, 1:1. 0:2)
Branky a nahrávky: 8. Sikora (Dostál), 37. Belanec (Minařík) - 39. Němec (Hrach), 44. Pavlů (Hruška, Němec), 47. Hruška (Němec, Kopic). Rozhodčí: Jebavý - Brada, Hanzlík. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Střely na branku: 41:35.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Rambousek, Bolek, Bezouška, Dudáš, Mocek, Bílý, Vajda - Velecký, Dostál, Hanke, Dušek, Minařík, Sikora, Belanec, Jelšík, Mikeš.
Bílí Tygři Liberec: Nedvídek - Kajinek, Mrkvička, Jaroměřský, Pavlů, Tondr M., Hrach - Kopic, Nevyhoštěný, Kapička, Polakovič, Tondr L., Bezděk, Langr, Hruška, Němec, Peřina.

Do Ostravy přijel k pondělnímu zápasu silný Liberec. Poprvé si sáhl na puk Nedvídek, ale se střelou Mikeše neměl žádný problém. Hoste poprvé ohrozili Štěpánka v přesilové hře v 7. minutě, ale teč Nevyhoštěného dokázal Štěpánek vyrazit. Na konci přesilovky Liberce dokázali ostravští vyhodit kotouč. Za kotoučem se rozjel Dostál, dokázal jej za libereckou bránou vybojovat, přihrál před branku najíždějícímu Sikorovi , na kterého se dívala opuštěná brána, do níž bez problémů zavěsil. Náskok Sarezy mohl zvýšit Mikeš, ale zblízka nedokázal zvednout puk. Na druhé straně L. Tondr tečoval střelu Kapičky od modré, ale Štěpánek svůj tým podržel. V oslabení se rozjel Dušek, uháněl sám na Nedvídka, jenž dokázal skvěle lapačkou Duškův pokus zneškodnit. V podobné situaci Nevyhoštěný natrefil bránu. Gól do šatny mohl přidat Dostál. Branková situace z 8. minuty se opakovala, hlavní aktéři si však vyměnili role, ale tentokrát střílející Dostál netrefil bránu. Po první třetině byl stav 1:0.

Na začátku druhé třetiny nedokázal Mockovu střelu nikdo tečovat, stala se snadnou kořistí libereckého gólmana. Se střelou Veleckého již měl Nedvídek problémy, ale dokázal puk dostat do ochranné sítě. Liberečtí poté měli možnost sehrát přesilovou hry, ale kombinovali v pásmu bez střelby. Jedinou vlaštovku vyslal na Štěpánka Němec. Zuby si na Štěpánkovi postupně vylámali Nevyhoštěný, Kapička, Němec či dorážející Kopic, který ani ze druhé dorážky ostravského gólmana nepřekonal. Ostravský Sikora trefil jen přesunujícího se Nedvídka. Skóre se měnilo ve 37. minutě, kdy prošla do sítě nenápadná střela Belance. Liberec poprvé skóroval ve 39. minutě, kdy se perfektně trefil Němec, jehož střela se odrazila od tyče do brány. Zavřel tak gólový účet druhé třetiny, po které to bylo 2:1.

Ve třetí části Sareza nastoupila na led jako uragán. Již ve dvacáté sekundě se mohl radovat Sikora, ale jeho střelu dokázal s vypětím všech sil Nedvídek vyrazit před volného Jelšíka, který místo prázdné brány trefil pouze padajícího obránce. Tento moment předznamenal dění na ledě v celé třetí třetině. Nevyhoštěný mohl o chvíli později vyrovnal, ale Štěpánek byl proti. Ostravské duo Jelšík – Velecký se své šance nezhostilo optimálně. V další šanci byl ostravský Minařík, ale Nedvídek jeho samostatný průnik dokázal zlikvidovat. A přišel trest tři sekundy před návratem vyloučeného Mikeše se prosadil z druhé dorážky Pavlů a z ničeho nic bylo srovnáno. Sareza měla další šance, ale nedokázala zamířit přesně. Slova se ujali liberečtí, kteří dokázali strhnout vedení na svou stranu, když Hruška dokázal ve 47. minutě, s notnou dávkou, štěstí překonat Štěpánka. Liberečtí pak pouze vyhazovali, za 10 minut prakticky nevystřelili na bránu a jen se bránili obrovskému tlaku Sarezy. Ostravští hráči své tutovky proměnit nedokázali. Dušek, Dostál, Minařík, Sikora nedokázali dostat puk za záda, nejlepšího hráče hostí, Nedvídka. Třetí třetina vypadala z pohledu Sarezy jako noční můra. Sareza na ledě jasně dominovala, měla o mnoho více gólových příležitostí, ale nedokázala je využít. Hokej se hraje na góly a těch dali liberečtí více, a proto se radovali z vítězství 3:2.