Junioři stále na výhru čekají

14.10.2005, Jan Škarpa

Ve čtvrtečním utkání juniorské extraligy se na ostravském ledě představili hráči Třince. Oceláři se dostali do dvoubrankového vedení v první třetině, oba góly padly v přesilovkách. Na začátku druhé třetiny se podařilo sice domácím snížit na rozdíl jednoho gólu. Třinec vzápětí Sareze opět odskočil na rozdíl dvou gólů. Na to již domácí nedokázali reagovat a v průběhu prostřední části ještě čtyřikrát inkasovali. V závěrečné části se již skóre neměnilo a tak si Ostrava připsala na svém ledě porážku 7:1.

- 13.kolo čt 13.10.18:00
HC Sareza Ostrava
HC Oceláři Třinec
1:7(0:2, 1:5, 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Jelšík (Janečka, Vajda) - 12. Florian (Hampl), 18. Tošenovjan (Toman, Čížek), 27. Škatula (Haas), 29. Samiec (Hampl, Matejka) 35. Jurdič (Grofek, Matejka), 36. Petrek (Vydra), 39. Florian (Hampl, Grofek). Rozhodčí: Husička - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 12:9, navíc Škatula (Třinec) 10 OT. Využití: 0:4. Diváci: 80. Střely na branku: 26:38.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek (od 37. Košarek) - Rambousek, Bezouška, Mocek, Piskura, Mikulík, Němec, Vajda - Csoka, Dostál, Janečka, Hanke, Dušek, Minařík, Belanec, Janata, Jelšík, Mikeš.
HC Oceláři Třinec: Daneček - Jurdič, Rangl, Podešva, Polanský, Vydra, Hegegy, Bartoň, Matejka - Polák, Florian, Čížek, Dvorčák, Haas, Toman, Petrek, Hampl, Tošenovjan, Škatula, Grofek, Samiec.

Do utkání vstoupili lépe hosté, již v první minutě nebezpečně pálil od modré čáry Rangl. O chvíli později měli hosté první početní výhodu, při které se sice usadili v útočném pásmu, ale k vážnějšímu ohrožení Štěpánka se nedostali. Sareza poprvé zahrozili při své přesilové hře, Janečka byl ale neúspěšný. Rozhodčí byl zpočátku přívětivější k domácím a hned dvakrát jim v úvodu nabídl možnost hrát proti třem třineckým hráčům, tuto velkorysost však trestuhodně zahodili. V průběhu 11. minuty se hosté usadili v obranném pásmu Ostravy, domácí se ubránili jen za pomocí faulu. Následnou přesilovou hru Třinec využil, prosadil se Florian. Krátce nato mohli domácí vyrovnat, Minařík s Janatou ale svou příležitost promarnili. Trest přišel v podobě další využité přesilovky Třince, o gól se v 18. minutě zasloužil Tošenovjan. Do odchodu do šaten se již na skóre nic nezměnilo a tak odcházeli hosté do šaten s dvoubrankovým náskokem.

Do další části vstoupili domácí důsledně a 25. minutě snížili. Janečkovu přihrávku přes půl útočného pásma skvěle zužitkoval Jelšík, který usměrnil puk za Danečka. Radost domácích a naděje na úspěch netrvaly dlouho, o minutu a půl později se po samostatné akci radoval po povedeném blafáku Škatula - 1:3. Domácí se nevydávali, střelec jediného gólu domácích se pěknou střelou snažil opět snížit na rozdíl jednoho gólu, do přečíslení 2 na 1 se dostali Hanke s Minaříkem, které druhý jmenovaný řešil jedovatou střelou. Jed této střely ale zapůsobil na druhé straně, otřepané klišé „nedáš - dostaneš“ potvrdil Samiec, který s Hamplem dokonale vyšachovali Štěpánka v bráně a pro střelce nebyl problém rozsvítit světlo za brankou. To co se Sareze nepovedlo v první třetině zvládli hosté ve druhé části dokonale. V přesilové hře 5 na 3 byl pěknou střelou do horního růžku úspěšný Jurdič, v následující oslabení o jednoho hráče zkrátil Ostravě Petrek. Takový gólový příděl se přestal líbit domácímu Štěpánkovi, který přenechal své místo v bráně Košarkovi. Štěpánek sice dostal šest branek, ale mnoha dalším pohromám zabránil. Ani Košarkovi však nebylo souzeno neinkasovat. Florian si s novým mužem na ledě doslova pohrál a poslal puk do brány mezi jeho lapačkou a levou tyčí. Těsně před sirénou přihrával z poza brány Čížek Tošenovjanovi, jeho prudká střela si ale cestu mezi tyče nenašla.

Přicházeli-li domácí do druhé části s odhodláním utkáním zvrátit, v třetí třetině šlo pouze o to více neinkasovat a odvrátit tak ještě horší debakl. Sarezu hned v úvodu velmi podržel gólman, který se vyznamenal při nájezdu Poláka. Na obou stranách bylo znát, že o osudu utkání je již rozhodnuto, třinečtí se snažili své akce vyšperkovávat, což se jim již tolik nedařilo. Navíc se začalo vylučovat a tak se často hrálo v nerovném počtu hráčů na ledě. Zkorigovat nepříjemný stav mohl Janečka, který se dostal do brejku, ale jeho střela skončila v lapačce Danečka. Poté o sobě dalo opět vědět duo Hanke - Minařík, první jmenovaný neprostřelil gólmana hostí. a když se na straně Třince zblízka neprosadil Grofek a na straně Sarezy po individuální akci Dušek, skončilo utkání pro ostravské juniory nepříliš lichotivou prohrou 7:1. Sareza si tak na své první vítězství bude muset ještě minimálně jedno kolo počkat.