Sareza Ostrava na závěr vydřela vítězství v prodloužení

20.02.2006, Lukáš Bajgar

Sareza Ostrava v posledním 51. kole hostila jihočeský Vajgar Jindřichův Hradec a dal se očekávat tuhý boj, který se nakonec naplnil. Skóre zápasu otevřel ostravský Milan Ovšák, ale o vyrovnání se ve 37. minutě postaral exostravský Filip Mleko. Zvrat ve skóre na průběžných 1:2 zařídil Petr Hruška. Už se zdálo, že Sareza ztratí všechny body, když srovnal Jan Heřman nechytatelnou dělovkou pod víko Štůralovy brány 7 minut před závěrečnou sirénou. Zápas dospěl až do prodloužení, ve kterém při početní výhodě jednoho muže v poli Pavel Augusta šikovnou tečí Poláškovy střely upravil na konečných 3:2 pro domácí.

- 51.kolo po 20.2.17:00
HC Sareza Ostrava
KLH Vajgar Jindřichův Hradec
3:2p(1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Ovšák (Holuša), 53. Heřman (Sochorek), 64. Augusta (Polášek) - 37. Mleko (Černý), 49. Hruška (Davídek). Rozhodčí: Trombík - Barteček, Koliba. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:0.Diváci: 450. Střely na branku: 47:39. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Holík, Jelínek, Mocek, Augusta, Kubala, Ovšák, Buček, Pazdera - Šebesta, Sochorek, Heřman - Polášek, Boháč, Badžo - Gelačák, Holuša, Oliverius - Dostál, Dušek, Foltýn
KLH Vajgar Jindřichův Hradec: Štůrala - Vašíček, Horák, Tesařík, Nedbálek, Procházka, Král, Hruška, Bílek, Šperger, Kocar, Mleko, Kupec, Černý, Davídek, Fiala

Sareza Ostrava hostila v 51. kole jihočeský Vajgar Jindřichův Hradec. Zatímco domácí do poslední minuty čeká boj o případné deváté místo prvoligové tabulky, potřebují hosté především navýšit sebevědomí před baráží o I. ligu. Domácím útočně v úvodních minutách pomohly hned dvě přesilové hry v krátkém sledu a již v té druhé se gólově prosadili - Milan Ovšák na rozdíl od Mocka tři minuty předtím po křižném pasu do odkryté brány v pohodě uklidil puk do svatyně Jindřichova Hradce. V 7. minutě se naopak mohli radovat hosté, neboť po Kocarově nahození v útočném pásmu ostravský kapitán Šebesta tečoval nešťastně kolem vlastní brány. A domácí gólman Štěpánek musel chvíli poté vytasit jedno ze svých es v podobě rychle vymrštěné lapačky proti střele exostravského Mleka. V 11. minutě jindřichohradecký Procházka vyslal Kupce před ostravskou bránu a ten si dovolil efektní kličku, ale nedotáhl ji do konce. Pět minut před první sirénou předvedl snad největší příležitost svého týmu Šperger, jenž se prodral až před Štěpánka s nepovedeným zakončením v pádu. Sareza zase poslala Štůralovi vizitku v podobě Holíkovy jedovky. Branky se Jindřichův Hradec nedočkal ani v samotném závěru 1. části, když Procházka dotíral a doloval kotouč před ostravskou bránou tak dlouho, až se sudí Trombík rozhodl celou akci píšťalkou zastavit.

Do druhé části naskočili hosté mnohem ofenzivněji, čímž Ostravu zaskočili. V krátkém sledu následovaly pokusy Fialy, který tváří v tvář Štěpánkovi neuspěl, a Procházky, který využil zmatků v domácím obranném pásmu a vyprášil jen lapačku domácí brankářské dvojky. Ve 24. minutě se po delší odmlce představili i domácí tým – Sochorek nalezl mezi kruhy Šebestu a ten přestřeluje. O tři minuty později se po Jelínkově zaváhání na Štěpánka sám vyřítil Nedbálek, ale bráněn Sochorkem nedostal se ke gólovému zakončení. Krátce po polovině utkání vedle brankoviště stojící Polášek využil svých dlouhých paží a snažil se šikovně zasunout kotouč pod Štůrala, ale ten výborně kryl. V čase 36:14 Filip Mleko čekal u pravého betonu Štěpánka na svou šanci tak dlouho, až se k němu kotouč přes brankářovu teč dostal a bylo srovnáno. A když v 38. minutě v přesilové hře Ostravy odmítl Polášek skórovat, neboť až příliš přizvedl kotouč nad ležícím Štůralou, šlo se do kabin za stavu 1:1.

Třetí třetinu načal opět Polášek vyzkoušením si, nakolik má jihočeský kasař rychlou lapačku. Krátce nato využil svých technických dovedností Heřman, ale svou krasojízdu nedotáhl do konce. Ve 49. minutě už Jindřichův Hradec vedl - Petr Hruška za kruhem po pravici ostravského Štěpánka namířil a obloukem rozvlnil domácí síť podruhé. Hra se náhle přelévala zprava doleva, ale častěji měli kotouč na svých holích domácí. Než Jan Heřman krásnou ranou pod víko, kterou smetl i Štůralovu bandasku, vyrovnal na 2:2, stačili se pobít Dostál se Špergerem, který mstil juniorovo seknutí do brankáře. V 55. minutě ostravský Šebesta neprocedil do brány kotouč a následovalo prodloužení.

Již v první minutě Fiala namířil nad levou spojnici ostravské kasy a Boháčovi po teči nechybělo mnoho, aby poslal Ostravu vlastní brankou do hořkého konce ročníku. Na druhé straně mohl zase Tesařík rukou rozveselit Ostravany. Ale Ostravě opět pomohla přesilová hra - Pavel Augusta stál na pravém místě, aby nepatrným přistrčením hole do Poláškovy střely dotáhl utkání do vítězného konce, i když jen dvoubodového.

Ohlasy k utkání

Josef Halouzka (Sareza Ostrava): Zápas byl strašný, dvě třetiny od nás byly špatné, nedokázali jsme si pořádně přihrát, ani jsme nebojovali. Třetí třetinu jsme hru stáhli na tři pětky, chtěli jsme to vyhrát, bohužel jsme dostali špatný gól, brankář vůbec nic neviděl, ale nakonec jsme zabojovali, i to vítězství v prodloužení je pro nás nyní cenné.

Jiří Veber (Jindřichův Hradec): Můžu naše hráče pochválit, oproti minulým čtyřem zápasům, které jsem hráli, byl diametrální rozdíl v nasazení a bojovnosti. Sice jsme prohráli v prodloužení, ale v té sestavě, ve které jsme tady byli jsme klidně mohli i vyhrát.