Sareza Ostrava podlehla Mladé Boleslavi před téměř prázdnými tribunami 1:3

16.02.2006, Lukáš Bajgar

Sareza Ostrava hostila v 50. kole BK Mladou Boleslav, ta se do vedení dostala již v 10. minutě po přesném zásahu Martina Výborného při signalizovaném vyloučení domácích. Nad lapačku gólmana Čecha zacílil Ladislav Kolda a hosté šli v úvodu druhé třetiny do dvoubrankového vedení. O třetí a zároveň poslední zápis Mladé Boleslavi se postaral Jan Fadrný. Na konečných 1:3 upravil Jan Heřman několik málo sekund před závěrečnou sirénou.

- 50.kolo čt 16.2.17:00
HC Sareza Ostrava
BK Mladá Boleslav
1:3(0:1, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 60. Heřman (Šebesta, Sochorek) - 10. Výborný (Fadrný), 24. Kolda (Nedorost, Krupka), 33. Fadrný (Kadlec). Rozhodčí: Havlík - Šimůnek, Vrdlovec. Vyloučení: 2:5. Bez využití:.Diváci: 212. Střely na branku: 19:46. Průběh utkání: 0:3, 1:3.
HC Sareza Ostrava: Čech - Holík, Jelínek, Mocek, Augusta, Kubala, Ovšák, Buček, Pazdera - Šebesta, Sochorek, Badžo - Dušek, Boháč, Heřman - Bokroš, Holuša, Gelačák - Dostál, Novák, Foltýn
BK Mladá Boleslav: Mařík - Vyhlídal, Jindra, Kolda, Všetečka, Výborný, Sláma, Chatrnúch, Kadlec, Fadrný, Kocák, Pospíšil, Krátoška, Jeslínek, Beck, Hradecký, Nouza, Krupka, Nedorost, Gengel, Jaroš

Sareza Ostrava, devátý celek dosavadní prvoligové tabulky, hostila Mladou Boleslav, která do puntíku naplňuje své ambice a okupuje druhou příčku. Dalo by se tedy očekávat, že zápas ostravské fanoušky navnadí a že po zhlédnuté porážce národního týmu na olympiádě přijdou houfně povzbuzovat. Opak bylo ale pravdou a utkání sledovala nejnižší návštěva Sarezy letos. V kádru Boleslavi se na úvodním buly ukázal i zraněný Chatrnúch, jenž si tak opět kousek odkrojil z povinné kvóty 15 zápasy pro případnou baráž o extraligu a následně se oděl opět do civilu. Již v úvodní minutě hosté ukazali svou sílu a na Čecha se jako vystřelená kulka řítil Kadlec, ten gólmana Ostravy položil, ale okružní jízda za svatyní a asistence na Kocáka byla již stoprocentně jištěna. A byli to mladoboleslavští, kdo udávali tempo celé hry – v 5. minutě nad rameno ostravské jedničky zamířil Beck a ještě v téže minutě Nedorostovu ránu kryla pozorná lapačka. Několik málo chvil poté se na beka Ostravy Kubalu vyrojila hned trojice škodováků, ale junior si bravurně s touto komplikací poradil a dokonce se vydal na útočnou modrou a poslal kotouč vedle Maříka. V polovině první části se za brankářem hostí rozhodl Bokroš poslat kotouč na bránu a překvapený Mařík v pádu nečekanou trajektorii by nakonec nemusel ani kontrolovat. Na druhém pólu hřiště se dopustil Pazdera faulu, sudí Havlík pozvedl pravici, ale provinilec nakonec ani trestnou nedorazil, neboť signalizovaný faul potrestal Martin Výborný střelou do levého horního růžku ostravské kasy z mezikruží. Až 11. minuta přinesla první střelu mířící přímo na Maříka z hole Šebesty. Přesto se vše podstatné odehrávalo před domácí bránou – Nedorost vypadnuvší touš z Čechovy lapačky neusměrnil. Konec třetiny měla alespoň opticky ve své moci Sareza, ale jak Augusta, Šebesta s objetím brány a střelou k bližší hlídané tyči či Badžo nesrovnali a nechali na kostce svítit nulu a jedničku.

Ve druhé části stanul před Maříkem tváří v tvář Dušek, ale kotouč mířil od hokejky vysoko nad. V čase 23:51 objíždí Nedorost domácí bránu, od mantinelu nalézá před modrou postaveného Ladislava Koldu a ten ránou zápěstím nad lapačku gólmana upravuje na 0:2. Sedmadvacátá minuta přispěchala s bekhedem Becka, který mířil přímo do Čecha. Dvě minuty nato Jelínek palbou od modré řádně zamotal mladoboleslavskému gólmanovi hlavu, ale kotouč nalezl a tělem před zvědavci ukryl. Světlý okamžik Sarezy zakončil Ovšák jedovkou, bez gólového efektu. Hra se opět přelila na druhou stranu kluziště – Beck prošel domácí obranou snadno jako ocel na dno řeky a podařený průnik završil střelou z bezprostřední vzdálenosti do výstroje Čecha. Ve 33. minutě na časomíře svítilo rudě 0:3 – puk se dostal k Janu Fadrnému a ten bez rozmýšlení pálil. Kotouč se ztratil mezi betony, ale po dramatické chvilce prošel až do sítě. A kdyby Nouza využil Hradeckého vybídnutí při chybném střídání domácích, kdy byl v útočnému pásu zcela sám, mohlo být zcela rozhodnuto již nyní. Maříka ještě do ramene nastřelil Kubala a siréna zahučela podruhé.

Po prvních dvou částech byl poměr střel 12:37 a Ostrava chtěla alespoň tuto strašidelnou bilanci korigovat. Mladý Dušek neuspěl stejně jako Heřman při přesilové hře posláním kotouče do hole gólmana hostí. Ve 48. minutě tečuje ve vzduchu Kadlec Fadrného nahození, jenže přímo do nastražené výstroje brankáře. V obranném pásmu hostí zase Badžo vybojoval kotouč, nahodil před bránu a tam Holuša před brankovištěm usměrňuje mimo. Jelikož se hra přelévala jako voda ve sklenici číšníka, není divu, že musel Čech likvidovat Koldovo nahození okořeněné Beckovým přídavkem. V čase 55:25 dostali domácí výhodu dvou mužů v poli, ale ke střele se odhodlal až před jejím završením Mocek. Mladá Boleslav jen poslední minuty kontrolovala skóre a více prostoru se naskytlo Janu Heřmanovi - ke konci 59. minuty nohou po Šebestově asistenci posílá puk obloukem přes Maříka a ten zázračne v pádu lapačkou na brankové čáře chytá. O čistý štít přišel pár vteřin nato – Heřman vyměnil zakončení nohou za hůl a nemýlil se – 1:3. Michal Mařík pak vztekle hodil svou hokejku na led, protože pouhých 56 vteřin jej dělilo od brankářsky cenného zápisu, tedy nuly na své straně. Sareza Ostrava zaslouženě s Mladou Boleslaví 1:3.

Ohlasy k utkání

Josef Halouzka (Sareza Ostrava): Mladá Boleslav je jeden z favoritů této soutěže, přesto jsme odehráli slušné utkání, škoda, že jsme inkasovali 2 góly ve druhé třetině, chybělo nám štěstí. Třetí třetinu jsme stáhli na 3 pětky, odehráli jsme ji slušně, tak jak jsme chtěli odehrát celý zápas.

Jan Neliba (Mladá Boleslav): Domácí sice bojovali, snažili se, ale my jsme byli asi hokejově lepší a zaslouženě jsme vyhráli. Bylo vidět, že my hrajeme o umístění a pro Sarezu už ten boj o umístění skončil.