Sareza podlehla doma Třebíči a díky vítězství Olomouce se definitivně rozloučila s play-off

13.02.2006, Jan Škarpa

Měla-li si Sareza zachovat alespoň teoretickou šanci na playoff, nezbývalo ji nic jiného než před domácím publikem naplno bodovat s dvanáctou Třebíčí. Za svým cílem vykročila Ostrava dobře a ve 12. minutě se ujala vedení z hole Lukáše Vnenka. Třebíč však záhy srovnala zásluhou Ondřeje Látala a ve 25. minutě se ujala vedení druhou šťastnou trefou v zápase, z gólu měl dozajista největší radost úspěšný střelec Pavel Kubiš. Sareza na druhý gól již nedokázala odpovědět a tak podlehla na vlastním ledě Třebíči 1:2.

- 49.kolo po 13.2.17:00
HC Sareza Ostrava
SK Horácká Slavia Třebíč
1:2(1:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Vnenk (Badžo) - 12. Látal (Sláma), 25. Kubiš (Korotvička). Rozhodčí: Hradil - Barteček, Koliba. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 420. Střely na branku: 35:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
HC Sareza Ostrava: Štěpánek - Holík, Jelínek, Mocek, Augusta, Kubala, Ovšák, Vnenk, Pazdera - Šebesta, Sochorek, Janeček - Janečka, Boháč, Heřman - Bokroš, Holuša, Novák - Dušek, Badžo, Gelačák.
SK Horácká Slavia Třebíč: Luňák – Lukáč, Rehák, Ščerban, Šefčík, Sláma, Lučka, – Fryauf, Květoň, Oliva – Korotvička, Dolníček, Kubiš – Látal, Laš, Zahradník – Přibyl, Sobotka, Čech.
Oba týmy se zpočátku oťukávaly a tak se oba brankáři podívali zblízka na puk až ve třetí minutě. Zatímco však Luňák se střelou Sochorka příliš potíží neměl, Štěpánek v bráně Sarezy musel vytáhnout parádní zákrok, aby střela Olivy po příhře Květoně neskončila za jeho zády. Sareza se dostávala do šancí častěji než Třebíč, puk za záda třebíčského muže v bráně neposlal Dušek po přihrávce Ovšáka. Po ostravském juniorovi se snažil otevřít skóre Janeček, ale ani ten neuspěl. Na druhé straně vystrašil domácí fanoušky Korotvička, na jeho přihrávku zpoza brány však žádny z jeho spoluhráčů před bránou nečekal a tak Štěpánek poslal holí puk mimo dosah jeho brány. V 9. minutě se naskytla domácím první početní výhoda, ve které několikrát střelou zahrozil Augusta, ale neuspěl stejně jako jeho kolega z obranné dvojice Mocek. Co se domácím nepovedlo v přesilovce, zdařilo se o chvíli později. Badžo vyhrál bully, puk se dostal na modrou čáru, na které čekal připravený Lukáš Vnenk, který prostřelil vše, co stálo puku v cestě při jeho výletu do brány Luňáka. Domácí se však z vedení neradovali dlouho, za 32 sekund totiž bylo srovnáno. Po střele Slámy od modré se k vyraženému puku dostal Ondřej Látal, který se příliš neostýchal a poslal puk za záda Štěpánka. Hosty gól nabudil, do vedení je mohl ve 13. minutě poslat agilní Oliva, Štěpánkovi se však podařilo mu úspěšně zasáhnout. V 16. minutě střílel Holík, jeho ránu ale Luňák vyrazil betonem. Poslední akci první třetiny si připsal Bokroš, třebíčského brankáře ale na švestkách nenachytal.

Do prostřední části vstoupila Sareza aktivně, Sochorek ani následně Šebesta však Ostravu do vedení neposlali. Ve 23. minutě ujeli Holuša s Bokrošem a najížděli na jediného obránce, Holuša řešil tuto situaci střelou, Luňák mu však ve skórování zabránil. Domácí zatlačili Třebíč, střela Holíka se svezla po boční konstrukci brány, neuspěl také Janeček. To, co se nepovedlo na straně jedné, povedlo se na opačné straně hřiště. Po asistenci Korotvičky se šťastně prosadil Pavel Kubiš, který překonal ležícího Štěpánka. Krátce po gólu hráli svou první přesilovku i hosté, v ní se však téměř k ničemu nedostali a tak byl ve 29. minutě blízko vyrovnání Holuša. Vybojoval puk, objel si obránce a vystřelil, avšak Luňák jeho ráně vystavil stop svou lapačkou. Později uzavřela Sareza Třebíč v jejím obranném pásmu, avšak Sochorek, Šebesta ani Jelínek puk za záda pozorného Luňáka nedopravili. Ve 35. minutě se naskytla Třebíči šance zvýšit náskok, brejk 2 na 1 zakončoval ale Přibyl střelou, kterou si Štěpánek pohlídal. Když se po chvíli neprosadil ani Květoň, dostali se opět ke slovu domácí. Střelu Heřmana Luňák chytil a dorážejícím Boháčem se zneklidnit nenechal. Před koncem druhé třetiny najížděl na Luňáka Šebesta, jeho ránu třebíčský brankář mezi betony nepropustil.

V třetí třetině se jako první dostal do zakončení Badžo, jeho střelu však nalezl Luňák ve své dnes takřka bezchybné lapačce. To bylo na delší dobu vše, co týmy předvedly, zatímco Sareza se snažila prosadit, Třebíč bránila a nepouštěla domácí do šancí. Ojedinělou příležitostí pro Ostravu byla přesilová hra, ve které se však neprosadili ani Šebesta ani Heřman. V 52. minutě se ke střele dostal Gelačák, jeho střelu Luňák vyrazil lapačkou. Třebíč s utíkajícími minutami nepouštěla Sarezu takřka do žádné šance, nikam nespěchala a čekala s vědomím vedení na domácí útočníky ve středním pásmu. Když už se domácí k šanci propracovali, neměli příliš klidu na hokejkách a nedokázali vyrovnat. V 60. minutě se k pořádnému ohrožení Štěpánka dostali i hosté, střelu Ščerbana Štěpánek vyrazil ramenem a tak zápas skončil vítězstvím Třebíče.

Ohlasy k utkání

Josef Halouzka (Sareza Ostrava): „První třetinu jsme ještě hráli slušně, trošku nás položilo, že jsme dostali hned do minuty gól na 1:1, šli jsme trochu dolů, ale ve druhé třetině jsme hráli už velmi špatně a hra se nám vůbec nedařila. Nutili jsme hráče, ať vše střílí na branku, ať chodí před branku a ať se snažíme dostat soupeře pod tlak, což se nám ve třetí třetině částečně povedlo, ale bohužel na jeden gól se doma nevyhrává.“

Josef Horešovský (Třebíč): „Utkání bylo velmi slušné úrovně. Hra měla spád. My jsme měli úseky, kdy jsme vlastními chybami, nepřesnostmi v rozehrávce či zbytečnými ztrátami kotouče pouštěli soupeře trochu do hry. Ale přestáli jsme to bez úhony. A nakonec jsme utkání dotáhli, i když soupeř v závěru tlačil, k dobrému konci.“