Na venkovních kluzištích jsou starší dorostenci stoprocentní, v Opavě ovládli hru od druhé třetiny

05.11.2017, Gabriela Juříková

Ve slunné listopadové neděli odjeli krátce po obědě starší dorostenci do Opavy, aby odehráli 10. kolo Regionální ligy. V první třetině dvakrát dotahovali a až od využité přesilovky na konci úvodní třetiny začalo svěřencům trenéra Suchánka a Pavlačky vše vycházet, jak potřebovali. Ve druhém dějství si porubští mladíci vypracovali třígólový náskok, který do druhé přestávky uhájili, a v závěru třetí dvacetiminutovky pečetili výhru 7:3 trefou do prázdné branky. Z pěti venkovních zápasů mají tak plný počet bodů. Čtyřmi kanadskými body k tomu přispěl Michael Vavřík.

Regionální liga staršího dorostu - 10.kolo ne 5.11.14:45
Hokejový klub Opava
HC RT TORAX Poruba
3:7(2:3, 1:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Bitomský (Kroček), 16. Bílý (Adamczyk, Bjurkland), 37. Bitomský (Vilinskij) – 13. Stodůlka (Vavřík), 17. Vavřík (Pitucha), 20. Timura (Richtár), 24. Béreš (Timura), 25. Vavřík (Brodek, Stodůlka), 38. Brodek (Becher, Vavřík), 59. Bořuta (Vojtášek). Rozhodčí: Holaň – Štěpán, Rožánek. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 38:40. Diváci: 63. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:5, 3:5, 3:7.
Hokejový klub Opava: Lamla (25. Fichna) – Pachula, Kroček L., Vilinskij, Kažimir, Zouhar – Bjurkland, Horný, Římský, Kovačič, Pělucha, Hymlarová, Trávníček, Fědor, Adamczyk, Bitomský, Bílý, Buršík
HC RT TORAX Poruba: Mrázek – Kroček F., Husák, Timura, Nagy, Pitucha, Becher – Bořuta, Vojtášek, Richtár, Bukowski, Dlouhý, Stodůlka, Anlauf, Béreš, Häring, Brodek, Vavřík, Morávek

Těžko říct, který tým nastolil tempo kvapíku, protože oboustranně se hrálo hodně svižně. Podle toho ale taky vypadala hra. Kotouč měnil majitele jako horký brambor a v jednu chvíli byli v útoku hosté a posléze se do úniku dostávali domácí. A přestože měli opticky více gólových šancí Porubané, z prvně vstřeleného gólu se radoval domácí Jakub Bitomský. V čase 8:40 dokonal svůj únik po levém křídle střelou na druhou tyč a umístěnou těsně pod víko. Porubský brankář sice lapačku nastavil, možná si i na kotouč sáhl, jenže bylo pozdě.
Od té chvíle se hrálo ještě otevřeněji. Porubští gólově odpověděli do čtyř minut, když závar před Lamlovým brankovištěm dokonal dorážkou Daniel Stodůlka. Vyrovnaný stav trval pouhé tři minuty. Opava podruhé v zápase vedla a to gólem Šimona Bílého poté, co se vhazovalo po pravé Mrázkově ruce. Hostující hráči si nedokázali včas přebrat hráče a po několika odrazech puku mezi jednotlivými hráči už výše zmíněný střelec nemohl minout odkrytou bránu.

Vedení Opavským vydrželo minutu a dvacet tři vteřin, když z vlastní třetiny vyvážel kotouč Michael Vavřík a možná ještě ze středního pásma vypálil zápěstím na bránu. Nahození skončilo za zády překvapeného gólmana a stejně tak byla překvapena porubská pětka, když puk skončil v síti. Krátce po ohlášení poslední minuty první třetiny se provinil faulem Pělucha a hosté dostali jedinečnou možnost přesilovky. Tu vcelku okamžitě využil kapitán Daniel Timura. Poté, co Porubští ztratili pásmo, zavážel kotouč zpět do útočného území a střelou nad ledem poslal Porubu poprvé do vedení.

Po výměně stran se dál gólově prosazovali hosté. Ve čtvrté minutě druhého dějství si do pásma najel Viliam Béreš, přesunul se na osu hřiště a kotouč nekompromisně poslal do opavské sítě. Krátce na to už vedl HC RT TORAX o tři góly. Michael Vavřík dokázal ve skrumáži bruslí a hokejek před brankovištěm Lamly kotouč nalézt a postrčit za gólmana, který stěží dokázal puk mezi tolika hráči najít – 2:5. A přišlo na střídání gólmanů. Mezi tři tyče opavské brány se postavil Fichna.

Domácím se ve druhé půli třetiny naskytla příležitost dvojnásobné početní výhody. Trvala sice jen čtyřicet osm vteřin, ale v hokeji to je dostatek času. Slezané vytvořili zámek, na Mrázka několikrát vystřelili, ale skórovat se jim nepodařilo. Až když jim končila klasická přesilovka, dokázal Jakub Bitomský gólmana přelstít. První střela šla do jeho betonů a pak už bylo jednoduché odražený kotouč zkrotit a kličkou kolem vyjetého brankáře dopravit puk skoro po brankové čáře do sítě.
Hosté si však během půlminuty vzali tříbrankové vedení zpět, když Jiří Brodek potrestal opavské zaváhání v obraně. Na konci druhé třetiny, kdy domácí hráli oslabeni, sáhl trenér Repper ke hře bez gólmana. Jeho svěřenci totiž i ve čtyřech dokázali zaútočit a vydobýt si vhazování před Mrázkem. Gólem tento tah neskončil.

Stejně tak se dělo i v třetím dějství utkání mezi Opavou a Porubou. Hostující gólman Mrázek odrážel útočné výpady a i jeho protějšek si vedl stejně. A přestože se na ledě docela dost jiskřilo, sudí k vyloučení přistoupil jen jedinkrát, když Opavští špatně střídali. Defenziva domácího mužstva byla kompaktní a nepříjemná, takže se Porubským nepodařilo své vedení navýšit. To nastalo až při hře bez gólmana, ke které podruhé přistoupil domácí kouč. Tentokrát už měli opavští hráči početní převahu, ale udržet kotouč na vlastních holích skoro tři minuty před koncem třetí třetiny bylo nad jejich síly a v čase 58:04 ukončil akci dva na jednoho Richard Bořuta poté, co mu přes obránce nahrál Tomáš Vojtášek.

Jak utkání začalo, tedy ve svižném tempu, tak pokračovalo až do poslední minuty základní hrací doby. Slezané, aby dokázali s hosty udržet krok, stáhli hru na dvě pětky a na ledě to bylo znát. Střelecky se činili, jenže ztroskotávali na brankáři Mrázkovi.
Porubští se touto výhrou tak stali loupežníky na soupeřových ledech, a jsou tak z venkovních zápasů bodově stoprocentní. Další utkání je na programu v sobotu 11. listopadu od 16:15.
V neděli 12. listopadu pak můžete v RT TORAX ARENĚ sledovat od 16 hodin českou reprezentaci do devatenácti let v utkání s Finskem.

Ohlasy k utkání

Martin Repper (Hokejový klub Opava): Na začátku jsme měli malinko více ze hry, nicméně spadly nám do brány dva nešťastné góly. Hra se přesunula k nám a musím říct, že Poruba hrála výborný hokej. Od druhé třetiny, kdy jsme inkasovali další dva smolné góly, jsme hru stáhli na dvě pětky s tím, že se pokusíme skóre ještě zvrátit. Ve druhé třetině jsem přesvědčený, že nám rozhodčí neprávem neodpískal trestné střílení. Ale nechci se vymlouvat. Na konci třetiny jsme úmyslně sáhli po hře bez gólmana, abychom zkusili skóre změnit, což se nepovedlo. Za stavu 3:6 v závěru třetí třetiny bylo stažení brankáře zkouška, jak budou kluci reagovat a snažit se udržet stav. Utkání nám ukázalo další postup v trénování, další postup ve hře a jdeme dál. Zápas od zápasu a připravíme se na další týden.

Marek Pavlačka (HC RT TORAX Poruba): Do Opavy jsme jeli s respektem, protože jsme věděli, že nás tam čeká těžké utkání. Přizpůsobili jsme tomu i tréninky hlavně, co se týká taktiky a jak se ukázalo, mělo to smysl. V první třetině jsme byli myslím lepší, i když jsme dvakrát dotahovali opavské vedení. Zlomové bylo, že nám neodskočili víc jak o gól, a když jsme dali my branku v závěru třetiny, tak se kluci uklidnili. V druhé části jsme rychle vsítili dva góly a náskok si dokázali pohlídat až do konce utkání. Sice jsme museli v druhé přestávce v kabině zvýšit hlas, protože si někteří mysleli, že už máme tři body jisté, ale právě třetí třetina byla nejtěžší. Z Opavy jsou pro nás tři body hodně cenné.