Sváteční utkání mohlo dopadnout i jinak, ale tahouni mužstva Havránek a Střondala dopomohli k vítězství

28.10.2015, Kateřina Juříková

Dnes je den vzniku samostatného československého státu a každý jej slaví po svém. Někdo si zašel zaběhat čtvrt maraton do Poruby, někdo sleduje doma u TV filmy a jiní se zašli podívat na utkání mladších dorostenců na porubský zimní stadion. Poruba totiž hostila na svém ledě hochy z Nového Jičína, kteří v tabulce okupují čtvrté místo, a další body by tedy jistě přišly vhod. Ačkoliv se hosté vrhli do zápasového tempa po hlavě, nedokázali v první třetině vůbec skórovat. Zato domácí pokořili Davida Paličku celkem pětkrát a ve většině případů se o to přičinili Vojtěch Střondala a Marek Havránek, který dal během utkání góly dva a na další tři nahrával. Jičín se pokoušel stav převrátit a našlápnuto na to měl dobře, jenomže čas byl neúprosný. Nakonec hosté podlehli Porubským 7:3.

ELIOD liga mladšího dorostu - 11.kolo st 28.10.10:00
HC RT TORAX Poruba
Ďáblové Nový Jičín
7:3(5:0, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 5. Wawrzkiewicz (Havránek), 7. Střondala (Wawrzkiewicz, Havránek), 17. Havránek (Střondala, Wawrzkiewicz), 18. Havránek (Pitucha), 19. Häring (Kroček), 30. Wawrzkiewicz (Havránek, Střondala), 57. Nagy (Benka-Rybár) – 36. Žabčík, 42. Rigo, 49. Szmek (Holáň). Rozhodčí: Šeděnka – Cirkl, Tuizal. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Průběh utkání: 6:0, 6:3, 7:3.
HC RT TORAX Poruba: Mrázek (od. 20. minuty Pobuta) – Becher, Šolc, Kroček, Husák, Nagy, Zicháček, Pitucha, Wawrzkiewicz, Havránek, Střondala, Puchala, Anlauf, Bochnak, Šimek, Häring, Benka-Rybár, Boniatti
Ďáblové Nový Jičín: Palička – Cubo, Weber, Rigo, Monsport, Macháček, Kožený, Stodůlka, Szmek, Žabčík, Holáň, Hájek

Nový Jičín vtrhl do utkání s velkým očekáváním. Věděl, že nastupuje proti lídrovi tabulky, ale i přesto chtěl ze sebe vydat to nej. To se také stalo. Hosté sice byli Porubou utlačováni před svého gólmana Paličku, ovšem vždy našli mezeru v obraně a snažili se toho využít. Také hlídání své svatyně zvládali dobře, tedy až do páté minuty, kdy Paličku překonal Mateus Wawrzkiewicz.

Po pár minutách nahodil puk směrem na Jičínskou bránu Vojtěch Střondala a domácí tak vedli 2:0. Hosté se nehodlali vzdát a snažili se dostat před Mrázka. Samostatný únik předvedl drobný hráč Szmek, který využil své mrštnosti a proklouzl všem domácím hráčům. Jenomže byl zblokován Husákem, a tak svou akci nemohl dotáhnout do konce.

Mrázek svou klec do konce první části uhlídal, i když pokusů hostí bylo poskrovnu. Zato Palička měl co dělat, aby stíhal sledovat rychlíky Střondalu a Havránka, kteří jej neustále otravovali. V sedmnácté minutě jičínský gólman podlehl Markovi Havránkovi poprvé a o minutu později předvedli porubští hráči parádní akci, kterou dokončil opět Havránek střílející do odkrytého prostoru v bráně. Pátý gól si připsal Daniel Häring.

Druhá třetina byla na góly skromnější. Tentokrát se však využilo celé kluziště a dokonce i Martin Pobuta, který se do domácí klece postavil místo Mrázka, musel být ostražitý. Hosté totiž vystrkovali růžky a čím dál častěji se dokázali dostat do útoku.

Domácím se nedařilo proměňovat střely v góly dlouhou dobu. Až v půli třetiny Mateus Wawrzkiewicz po Havránkově nahrávce využil toho, že Palička leží na ledě, a zvedáčkem poslal kotouč do zcela odkryté brány. Další domácí pokusy byly ovšem marné. Hostím stačil jeden únik Mariána Žabčíka, který pálil nad pravé rameno Pobuty, a stav byl snížen na 6:1.

Nový Jičín chytil druhou mízu a v začátku třetí třetiny se drželi v útoku především oni a domácí se museli puku zbavovat. Druhý gól vstřelil Roman Rigo. Jeho střela snadno přeletěla přes poubského gólmana, ačkoliv to bylo pouhé nahození. I Martin Szmek dokonal akci, o kterou se pokusil již v první třetině, do konce. Byla to podobná, ne-li stejná situace jako v první části, jenomže tentokrát Szmeku nedokázal nikdo zastavit a kotouč skončil v kleci.

Hosté se pořádně rozjeli a nadále zkoušeli pokoření domácí brány. Obrana však začala pracovat a již nikomu nedovolila Pobutu vážně ohrozit. Porubští si výhru pojistili sedmým gólem v 57. minutě, když z prostoru kruhů prudce vystřelil Ondřej Nagy. Palička ani netušil, kudy puk prošel a jen nechápavě stál v bráně. Domácí měli v tomto utkání veliké štěstí, neboť se hosté rvali od druhé třetiny o každičký kousek ledu. Jelikož se však nehodnotí body podle výkonu, ale podle výsledku na světelné tabuli, byli lepší domácí.

Ohlasy k utkání

Pavel Leksovský (HC RT TORAX Poruba): Zápas se mi těžko hodnotí. Byl jsem velice nespokojen s dnešním přístupem a výkonem hráčů. Myslím si, že bez pomoci Střondali a Havránka, kteří, ač patří do naší kategorie, hrají převážně ve starším dorostu, by dnešní zápas dopadl zcela jinak.

Petr Macháček (HK Nový Jičín): Samozřejmě jsme věděli, že nás nečeká lehké utkání. Myslím si, že všichni viděli, že TORAX je někde jinde. Ale trochu jsme se po první třetině s klukama pobavili a řekli jsme si, jak to chceme hrát a co chceme hrát proti Ostravě. Podle mě jsme poslední dvě třetiny zvládli skvěle a byli jsme, ne že rovnocenným, ale důstojným soupeřem.