Poruba si poradila s neškodnými Lvy a je opět čtvrtá, druhá formace dominovala

17.02.2016, René Chyla

Porubští hokejisté měli o motivaci před středečním utkání o motivaci postaráno. V případě triumfu a současném zaváhání hodonínských Drtičů s Novým Jičínem se mohli znovu posunout ve druholigové tabulce na čtvrtý flek, jenž zajišťuje ve čtvrtfinále výhodu domácího prostředí při prvním a případně pátém rozhodujícím duelu. A přesně to se také stalo! Porubským borcům vyšly vstupy do jednotlivých třetin a na začátku třetí dvacetiminutovky bylo rozhodnuto. Demolici desáté Břeclavi na jejím ledě dirigovala druhá formace, třemi body se blýsklo trio Petr Seidler, Mikuláš Rimmel a David Sysala. Ten se vrátil po zranění do porubského dresu ve velkém stylu a hned ve svém druhém zápase se zaskvěl dvěma brankami a jednou asistencí. RT TORAX tak i díky jeho pomoci slaví návrat do elitní čtveřice.

2. liga - skupina Východ - 43.kolo st 17.2.18:00
HC Lvi Břeclav
HC RT TORAX Poruba 2011
1:6(0:1, 1:1, 0:4)
Branky a nahrávky: 32. Běhal (Uhlík) – 2. Sedlář (Ballner, Vaněk), 25. Seidler (Rimmel, Slavík), 44. Sysala (Seidler, Rimmel), 48. Rimmel (Seidler, Sysala), 49. Sysala, 57. Buček (Ovšák). Rozhodčí: Netopil – Lainka, Čuňočka. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 157. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:6. Střely na branku: 38:31 (13:9, 13:11, 12:11).
HC Lvi Břeclav: Šurý (od 49. Dusík) – Miklík, Směřička, Dittrich, Běhal, Vlček, Fejt – Vachutka, Ivan, Červenka – Školoud, Dupljaku, Uhlík – Zháňal, Nováček, Průdek
HC RT TORAX Poruba 2011: Tihlář – Slavík, Peslar, Puškár, Ovšák, Malý, Buček – Gelnar, Chaloupka, Zachar – Blahuta (od 20. Rimmel), Sysala, Seidler – Ballner, Sedlář, Vaněk

Porubští začali předposlední kolo základní části na ledě Břeclavi náramně, jelikož hned z první střely dokázali skórovat. Ve druhé minutě totiž našel David Ballner z rohu kluziště před brankou nekrytého Marka Sedláře, jenž nevýrazným plácnutím do kotouče zamířil přesně nad lapačku Šurého – 0:1. Lvi pak doslova zatápěli porubské obraně v přesilové hře, Radek Tihlář ale svůj tým podržel. V přečíslení se navíc ocitli Jiří Uhlík s Danielem Vachutkou, břeclavští forvardi ale znovu trestuhodně selhali na skvěle chytajícím Tihlářovi.

Břeclav mohla srovnat v 16. minutě, kdy Červenkovu dělovku nebezpečně tečoval před brankovištěm Vachutka, porubský gólman ale znovu předvedl parádní reflexivní zákrok. Na téhož hráče zapomněla ostravská obrana i o minutu později, proti vyrovnání ale byla tentokrát Tihlářův levý beton.

Porubští mohli znovu udeřit na začátku druhé třetiny, Petr Seidler obral ve svém útočném pásmu o puk Jiřího Běhala, v rozhodující chvíli ale porubský útočník Šurého klec přestřelil. Mikuláš Rimmel ale ve 25. minutě v přečíslení tři na jednoho našel připraveného Petra Seidlera, který trefil volný prostor u pravé tyčky – 0:2. Milan Ovšák poté ujel v oslabení a přidal třetí branku ostravského celku střelou mezi betony, hlavní sudí Netopil je však známý svými spornými verdikty a po údajném faulu ve středním pásmu a protestu domácí střídačky nakonec rozpažil.

Lvi tedy následnou přesilovku využili a zápletka byla na světě. Jiří Uhlík přihrával před brankoviště nekrytému Jiřímu Běhalovi, který našel skulinku mezi gólmanovými betony – 1:2. David Sysala mohl necelé dvě minuty před druhou sirénou vrátit Ostravanům dvoubrankové vedení, ve svém nájezdu hodlal přelstit břeclavského brankáře bekhendem, leč neuspěl.

Břeclavští znovu nezachytili začátek třetiny. Defenzíva Lvů si nepohlídala Davida Sysalu, který si najel zkušeně až do prostoru mezi kruhy a bekhendovou střelou nachytal Michala Šurého mezi betony – 1:3. O chvíli později našel Petr Seidler z levé strany před brankovištěm zaparkovaného Mikuláše Rimmela, který dokázal kotouč tečovat pod lapačku břeclavského brankáře – 1:4.

Za minutu bylo definitivně rozhodnuto. Krátce po vhazování se puku ujal David Sysala a ten přízemní střelou vyhnal Michala Šurého z branky – 1:5. Mezi třemi tyčemi domácího mužstva se tak představil Lukáš Dusík. Tři minuty před koncem nabídl Milan Ovšák černý kus pryže Martinu Bučkovi, který poslal puk přesně pod víko – 1:6. RT TORAX se tak díky zaváhání Hodonína znovu posouvá na čtvrté místo.

Ostatní zápasy 43. kola II. ligy skupiny Východ

SHK Hodonín vs. HK Nový Jičín2:3
HC Kopřivnice vs. HC Frýdek-Místek3:4 náj.
HC Slezan Opava vs. VHK Vsetín1:6
HC Bobři Valašské Meziříčí vs. SK Karviná4:3 náj.
HC Moravské Budějovice 2005 vs. HC Technika Brno1:4

Ohlasy k utkání

Michal Konečný (HC Lvi Břeclav): Stejně jako v zápase s Technikou opět zápas rozhodovali brankáři. Na střely to dnes bylo naprosto vyrovnané, stejně tak na šance. Mohlo to skončit 6:6, ale to, co my neproměníme, to se jen tak nevidí. Úniky, přečíslení, dorážky, teče, přímé střely. Nic nám tam nepadlo. V koncovce se prostě trápíme. A pak z ojedinělého útoku dostaneme další branku. Vzadu jsme si nebyli jistí, naopak hostující brankář svůj tým podržel a my z něj ještě udělali hvězdu utkání, protože všechno pochytal. Po třetím obdrženém gólu už šel náš výkon rapidně dolů. Ale ty šance jsme si dokázali vytvořit a málo jich nebylo. Věřím, že když takto budeme hrát proti Valašskému Meziříčí nebo Karviné, že nám to tam spadne a zvládneme to play-out. Horší by bylo jen takové bago na jednu branku – a to nebyl dnešní případ.