Poruba smetla Kopřivnici, Vaněk přispěl k drtivé výhře třemi body

13.02.2016, René Chyla

Úvodní třetina sobotního utkání mezi Porubou a Kopřivnicí přinesla přítomným divákům až nebývale vyrovnanou partii. Domácí borce navíc od pohromy zachránila několikrát branková konstrukce, a tak se do druhé dvacetiminutovky šlo za nerozhodného stavu. Kdo ale čekal, že i zbytek tohoto souboje bude naprosto vyrovnaný, musel být příjemně potěšen. Porubští šlápli na plyn a během dvaceti minut dokázali zamířit do černého hned pětkrát. Během své kanonády vyhnali exporubského Adama Vrbu z klece, jehož nahradil kopřivnický Unzeitig. Ten ale nakonec musel lovit ze své sítě stejnou porci kotoučů jako jeho předchůdce. Duo expertů na kopřivnický celek Gelnar – Ballner znovu zaznamenalo po dvou bodech a po necelém roce a půl zapsal během jediného duelu tři kanadské body Rostislav Vaněk (0+3).

2. liga - skupina Východ - 42.kolo so 13.2.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC ISMM Kopřivnice
8:1(1:1, 5:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 3. Ballner (Sedlář, Vaněk), 21. Chaloupka (Malý, Zachar), 28. Seidler (Slavík, Stejskal), 33. Peslar (Gelnar), 39. Stejskal (Seidler), 40. Ballner (Vaněk, Ovšák), 49. Gelnar, 51. Peslar (Vaněk) – 17. Sluštík (Matějek). Rozhodčí: Šutara – Řezáč, Mikler. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 633. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 8:1.
HC RT TORAX Poruba 2011: Kubáň – Slavík, Peslar, Puškár, Ovšák, Malý, Buček – Chaloupka, Zachar, Gelnar – Seidler, Vrána, Stejskal – Ballner, Sedlář, Vaněk od 40. – Rimmel, Sysala, Blahuta
HC ISMM Kopřivnice: Vrba (od 34. Unzeitig) – Kofroň, Bartošák, Dusík, Jašek, Čintala, Imrich – Slovák, Sluštík, Hrubý, Stránský, Vydra, Tomášek, Pargáč, Matějek, Marek, Merenda, Mach, Teper, Červenka

Úvodní minuta utkání nabídla přítomným divákům vyloženou šanci hostujícího celku. V ní se ocitl exporubský Adam Červenka, který zamířil jen těsně vedle levé tyče, Andreas Kubáň ale zasahovat nemusel. Obě mužstva poté pečlivě bránila svá území, a tak se nikdo nemohl dostat do nebezpečné příležitosti či se trvaleji usadit v pásmu. RT TORAX ale dostal ve 12. minutě možnost ke skórování v přesilovce.

Tu nakonec Porubští využili, když Sedlářovu pumelici z levé strany tečoval před brankovištěm David Ballner, jenž trefil přesně mezírku mezi Vrbovými betony – 1:0. Kopřivnice ale mohla srovnat téměř okamžitě. Po dvaceti sekundách napřáhl na hranici levého kruhu Petr Slovák, který orazítkoval horní tyč. Do stejného místa pak zamířil v přesilové hře o čtyři minuty později i Tomáš Matějek. Odraženého kotouče se však zmocnil Ondřej Sluštík, který si vybruslil až do prostoru mezi kruhy a propálil ležícího porubského gólmana – 1:1.

Ostravané započali druhou dvacetiminutovku další využitou přesilovkou. Už po 29 sekundách hry se po Malého střele dostal před brankovištěm k puku Jan Chaloupka, který zavěsil pod víko – 2:1. Ve 28. minutě pak domácí předvedli hokejovou parádičku. Slavíkovu dělovku od modré dokázal ze vzduchu usměrnit k pravé tyči Petr Seidler – 3:1. RT TORAX se se svým soupeřem příliš nemazlil, a tak Adam Vrba lovil černý kus pryže ze své sítě počtvrté.

Jakub Peslar zkoušel štěstí od modré čáry a kotouč k překvapení všech zapadl k levé tyči – 4:1. Domácí dokázali skórovat také při herní situaci čtyři proti čtyřem. Petr Seidler poslal puk najíždějícímu Vladimíru Stejskalovi, který zamířil přesně nad pravý Unzeitigův beton – 5:1. Při stejné herní situaci padl i šestý porubský gól. Rostislav Vaněk našel před brankovištěm volného Davida Ballnera, který zamířil do stejného místa jako Stejskal – 6:1.

Nevýrazné tempo poslední třetiny narušil až kuriózní gól Jakuba Gelnara. Ten se kotouče sice vůbec nedotkl, ale i přesto dokázal skórovat. Kopřivnický obránce chtěl po otočce hodit puk za branku, udělal to ale tak nešikovně, že zamířil přímo mezi Unzeitigovy betony – 7:1. Za dvě minuty Poruba znovu navýšila své vysoké vedení. Jakub Peslar vypálil z levého kruhu a kotouč zamířil přesně nad pravé rameno kopřivnického gólmana – 8:1. Poruba tak jednoznačně dokráčela k dalšímu tříbodovému vítězství a stále nahání čtvrtý Hodonín.

Ostatní zápasy 42. kola II. ligy skupiny Východ

SK Karviná vs. HC Lvi Břeclav3:4
HC Technika Brno vs. HC Bobři Valašské Meziříčí3:2
HK Nový Jičín vs. HC Frýdek-Místek2:4
SHK Hodonín vs. Hokejový klub Opava7:3
VHK Vsetín vs. HC Moravské Budějovice 20058:0

Ohlasy k utkání

Roman Kotala (HC RT TORAX Poruba 2011): V první třetině nám chyběl důraz do branky a hráli jsme moc na krásu, ale pak jsme udělali trošku vítr v kabině a od druhé periody kluci podali perfektní výkon. Měli jsme jednoznačně navrch, výborně jsme bruslili a hráli důrazně v osobních soubojích. Ve třetí části už tempo trošku opadlo a kontrolovali jsme hru. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli.

Václav Slabý (HC Kopřivnice): První dějství jsme sehráli slušně a byli vyrovnaným soupeřem. Měli jsme tam šance, dokonce tři tyčky, ale naše produktivita je dost špatná. Druhou část jsme pak začali úplně naivně. Roztáhli jsme hru po celém kluzišti, v tom okamžiku Poruba měla vítr v plachtách a snadno projížděla středním pásmem. To byla asi nejhorší druhá třetina, kterou jsme letos odehráli.