Bravo! Poruba na Lapači dominovala a vynutila si rozhodující pátý zápas

17.03.2015, Lucie Krampotová, redakce

Po vydřené nedělní výhře se porubští hokejisté představili ve čtvrté bitvě na vsetínském Lapači, kde bojovali o srovnání stavu série. A nutno říci, že velmi úspěšně. Po bezgólovém úvodním dějství RT TORAX opanoval dění na ledové ploše a kráčel za druhou výhrou. Marek Sedlář dvěma trefami hosty uklidnil a v závěrečné třetině ještě přidal další dva přesné zásahy Aleš Kilnar. Nervózní závěr si už Poruba zkušeně pohlídala, srovnala krok a vynutila si rozhodující po parádním výkonu pátý zápas, který je na programu už ve čtvrtek 19. března od 18 hodin na porubském ledě. Na vítěze čekají ve finále hokejisté Přerova.

2. liga - skupina Východ - SF4 út 17.3.17:30
VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba 2011
0:4(0:0, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 21. Sedlář (Krayzel, Javín), 38. Sedlář (Buček), 56. Kilnar (Chaloupka), 57. Kilnar. Rozhodčí: Dědek, Slavka – Měkýš, Otáhal. Vyloučení: 10:7. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2881. Průběh utkání: 0:4. Stav série: 2:2.
VHK ROBE Vsetín: Hromada – Tesařík, Hryciow, Nedbálek, Vrba L., Haloda, Grebenjuk, Tichý – Zúbek, Vaněk D., Daněk, Kolařík, Ambruz, Hrazdira, Slováček, Kubo, Ondráček, Vítek, Podešva, Hruška, Štrbík.
HC RT TORAX Poruba 2011: Vrba A. – Buček, Javín, Slavík, Puškár, Vajda, Ovšák – Vaněk R., Krayzel, Sedlář, Chaloupka, Zachar, Kilnar, Červenka, Pavlačka, Hulva, Vrána.

První periodu může vsetínský tým považovat za nejvydařenější. Již v desáté sekundě se Vsetínští dostali do přečíslení dva na jednoho, v trajektorii Kolaříkovy střely však pevně stál brankář Vrba. Slováčkovu střelu o několik okamžiků později hostující gólman také vyrazil. Hodiny hlásily teprve 1:28, když se poprvé vylučovalo. K odpykání svých dvou minut byl vyslán Pavlačka. Téměř celou přesilovku strávil zelenožlutý tým v útočném pásmu, do srovnání počtů však nic víc než hrozící střely neukázal. Martin Ambruz se ukázal kontaktní bekhendovou střelou, když se vynořil zpoza brány, i s tou si ale hostující muž v masce poradil. Po získání touše na své modré se do akce dostal Krayzel, za ním stíhající Tichý mu černou pryž vyrazil. A brzy se domácím k dobru naskytla další přesilovka. Pavlačka k zemi srazil brankáře Hromadu a za tento zákrok si vynesl dvě minuty za napadení.

Evidentní šance Valachů přišla vzápětí. Hrazdira přes modrou přenesl puk a skrz dva obránce nabil Slováčkovi, kterému touš skočil na hokejce a skončil v ochranné síti. Další střely přicházely, žádná však své místo v porubské svatyni nenašla. Po doplnění do pěti hosté uzmuli puk, na modré se jej ujal Kilnar a z pravého rohu otestoval Hromadu. Vsetínská brankářská jednička tuto atestaci odeslala do ochranné sítě. Při následujícím oslabení se Valaši dostali do nepříjemných situací, čtveřice přeživších s Hromadou svou klec nyní ještě uchránit dokázala. Několik následujících minut se hra pohybovala odshora dolů, poté se k puku dostal Kolařík; jeho projektil o několik desítek centimetrů Vrbovu svatyni minul.

Další početní výhoda se hostům naskytla v sedmnácté minutě, kdy bylo vyloučeno domácí eso Kolařík. Krayzel se dostal do evidentní a jednoznačné šance, kdy celá domácí tribuna utichla v očekávání gólu. K úžasu všech minul a pokračovalo se za nezměněného stavu. Za stejných stavů se Kilnar pár chvil před koncem třetiny pokusil o střelu z pravého kruhu, kterou Hromada schoval do svého plastronu. Sedm vteřin před sirénou se ještě o slovo přihlásil Daniel Vaněk, který před sítí nabídl Kolaříkovi, jehož zakončení Vrba odklonil betony. Do šaten se šlo za nulových stavů.

První branky jsme se dočkali až v úvodu druhé třetiny. Čtyřiačtyřicet sekund po začátku periody se Krayzel s Markem Sedlářem vřítili před domácí bránu. Porubské áčko nabídlo přes plochu druhému zmíněnému a ten, jelikož byl Hromada tou dobou na druhé straně klece, zakončil do téměř prázdné brány. Když domácí mohli půl druhé minuty odehrát v přesile, rány Vítka nebo Tesaříka příliš úspěchu nepobraly. A hosté vedli 1:0. Petr Hruška se probruslil do sóla, kde hostující bek zůstal kus za ním, v zakončení mu však zabránil Vrbův beton. Následovaly dvě hrubé chyby domácího beka, které soupeř div že nepotrestal.

Domácí se přesunuli k hostující kleci, kde se k puku dvakrát dostal Podešva. Jednou jeho střelu vyrazily brankářovy betony, podruhé nabídl před bránu, Ondráček byl ale příliš daleko a na zakončení nedosáhl. Dvakrát se Vsetínu dostalo přečíslení, dvakrát gólman Vrba ubránil. Co se stalo poté, vyvolalo velký hněv na tvářích Porubských fanoušků. Červenka se dostal do brejku, Petr Hromada touš zdánlivě držel pod svou lapačkou. Zazněl hvizd píšťalky a touš téměř ihned překročil brankovou čáru. Jenže rozhodčí rozhodil pažemi a znamení bylo jasné. Gól neplatí. Brzy se přece jen červené světlo nad Hromadou rozsvítilo. To se Marku Sedlářovi podařilo vsadit touš za záda čtyřiadvacetiletého brankáře. Třetina se dohrála v okolí valašské svatyně a plocha se vyprázdnila za stavu 0:2.

Touš z úvodní buly zahajující třetí dvacetiminutovku dopadl na holi Vsetína. Začátek pádu VHK v tomto utkání nicméně právě definitivně začal. V čase 46:58 si hosté vyžádali oddechový čas a i po něm jasně přebruslili svého zelenožlutého soupeře a diktovali tempo hry. Poté se na chvíli dění stočilo kolem Jana Kolaříka, který zablokoval střelu Kilnara a následně se dostal do veliké šance, kdy se sám ocitl před odkrytou bránou. Zakončení se ovšem nekonalo a tuto chybu soupeř velmi tvrdě potrestal. Okamžitě se ujal černé pryže a v podání Aleše Kilnara zvedl skóre na 3:0. Čtyři minuty před koncem se dokonce Valachům podařil vlastní gól, který byl připsán opět Aleši Kilnarovi. Konec zápasu se dohrával v oslabení na straně Vsetína, což jen potvrdilo výsledek 0:4. Stav série je tedy nyní 2:2, rozhodující zápas se odehraje ve čtvrtek na ledě ostravské Poruby.

Ohlasy k utkání

Luboš Jenáček (VHK Vsetín): Mysleli jsme, že to doma zvládneme. Bohužel to bylo hodně o prvním gólu. První třetinu jsme ještě odehráli slušně, nějaké šance jsme měli, ale nedali jsme gól. Od té doby, kdy Poruba vstřelila první branku, jsme tahali za kratší konec, nehráli jsme to, co jsme chtěli. Byla tam nervozita. Poruba vyloženě hrála na to neudělat chybu. Myslím si, že když se člověk podívá na jiné série, je takový průběh naprosto normální. Je jedno, jestli se prohraje v prodloužení, nebo 0:4. My určitě nic nebalíme a ve čtvrtek si to jedeme rozdat jako rovný s rovným v pátém zápase play-off. Pokud si někdo myslel, že to bude 3:0, 3:1, fajn, mohlo to tak být. Byli jsme od toho kousek, ale dneska je realita jiná, je to 2:2. Uděláme vše pro to, abychom sezonu neukončili, ale abychom to byli my, kdo půjde dál. Věřím, že tam odehrajeme takový zápas, že se nám to podaří.

Tomáš Sršeň (HC RT TORAX Poruba 2011): Jsme rádi, že jsme sérii dotáhli do pátého zápasu. Víc bych to nerozebíral.