Junioři přetlačili houževnatý Přerov, radost z vítězství umocnili jubilejní stou trefou v nadstavbě

09.03.2014, Gabriela Juříková

Porubští junioři střídají výhry a prohry jako políčka na šachovnici a dle předpovědi měli proti Zubrům vyhrát. Zápas nebyl zrovna jednoduchý. Hosté hráli tvrdě, často na hranici pravidel, ale rozhodčí dokázali vše patřičně ukočírovat. V první třetině zhlédli diváci jedinou branku. Poruba po mnoha neproměněných šancích se trefila do černého až v sedmnácté minutě. Druhá třetina byla gólově vyrovnaná. Domácí dvěma brankami šli do tříbrankového vedení a dosáhli tím v nadstavbě sté branky, jejímž autorem se stal kapitán David Maček. Do přestávky dokázal houževnatý Přerov snížit opět na jednobrankový rozdíl. Ve třetí třetině si pak domácí trefou Jakuba Schwarze pojistili výhru 4:2.

Liga juniorů - 36.kolo ne 9.3.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
HC ZUBR Přerov
4:2(1:0, 2:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Kaleta (Schwarz), 24. Mihal (Rataj, Maček), 27. Maček (Puškár), 48. Schwarz (Ščurek) – 28. Šnirc (Hradil), 35. Kubal (Tomiga). Rozhodčí: Koziol – Gančarčík, Konvička. Vyloučení: 5:7, navíc Čelko (PŘE) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 85. Střely na branku: 37:25. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Šrámek – Baca, Puškár, Ščurek, Kotas, Ryška, Síkora – Gola, Gřeš, Schwarz, Kaleta, Brnčal, Mišenko, Rataj, Maček, Mihal, Král.
HC ZUBR Přerov: Dohnal – Adámek, Tomiga, Šťastný, Kundrátek, Metelka, Duda, Smolka, Kubal, Řezáč, Kebza, Čelko, Šnirc, Hradil, Běhal, Müller, Tomaník, Siegel.

První pozdrav dostal gólman hostí Dohnal, když vypálil z pravého křídla Rataj. Pak se ke slovu dostal Přerov. Domácí se nemohli dostat ze třetiny, kupili chyby, nepřesně si přihrávali a toho využil Hradil. Šrámek na střelce dobře viděl, takže puk zachytil ve výstroji bez menších potíží. Domácí se třikrát v průběhu málo minut netrefili do odkryté brány. Snad největší šanci měl Maček po přihrávce Rataje do jízdy.

Při dalším střídání volil kapitán Poruby Maček místo střely přihrávku na obsazeného Schwarze a celá akce skončila na zadním mantinelu. Přerov se před porubského gólmana Šrámka dostával pomálu. Až ve dvanácté minutě dostali Zubři přesilovku, ale nedokázali se udržet v porubské třetině. Dvacet vteřin hráli dokonce se dvěma muži v poli navíc, a přestože třikrát na bránu vystřelili, gól nepadl.

V navazující klasické přesilovce se hostům nedařilo získat puk na své hokejky, a když byla Poruba již v plném počtu, konečně se podařilo Jakubu Kaletovi, po mnoha předešlých šancích, skórovat. Kdyby Čelko přihrál Šnircovi, slavil by Přerov vyrovnání. Jenže volil střelu a zasáhl jen brankáře. V závěru třetiny Přerov jen bránil a musel zatáhnout za záchrannou brzdu. Druhou třetinu začali Zubři v oslabení.

To s přehledem ustáli, ale další vyloučení Poruba využila. Nahrávky okolo Dohnalovy brány v podání Mačka, Rataje a důrazně zakončujícího Dalibora Mihala slavily úspěch. Ledu nadále vládla Poruba a třetí branka nedala na sebe dlouho čekat. Stou branku porubských juniorů vsítil David Maček, když před brankou nastavil hůl do střely obránce Puškára a RT TORAX v čase 26:27 vedl 3:0. Po půl minutě se stav utkání opět měnil. Po pravém křídle ujel Radim Šnirc. Kotouč propadl Šrámkovi mezi lapačkou a betonem a od druhé tyče se odrazil do brány – 3:1.

Přerov po vstřelené brance ožil a začal prozatím lepší Porubu trápit. Najednou byli Zubři všude a před brankou dokázali pěkně zavařit. Kontaktní branka byla na spadnutí. Tomiga vypálil od modré a puk do Šrámkovy brány dopravil Pavel Kubal – 3:2. Na ledě se začalo jiskřit. Hosté hráli tvrdě a často za hranici regulí. O přesilovky přicházeli za zákroky na mantinelu, většinou, když domácí i ve čtyřech zaútočili. Třetinu pro jeden takový zákrok nedohrál Tomáš Gřeš a Tomáš Rataj musel podstoupit menší lékařský zákrok v oblasti nosu.

Hra Přerova na začátku třetí třetiny naznačovala snahu vyrovnat. Šrámek chytil střelu Šnirce a po vhazování po jeho pravé ruce musel zpozornět. Kombinace Hradila se Šnircem okolo brány byla nakonec zastavena domácí obranou. Hosté plné dvě minuty bránili porubskou přesilovku. Střel vyslali domácí na Dohnala nespočet, jenže chybělo pomyslné štěstí a třeba i náhodný odraz, aby padla branka. Hosté dobře bránili předbrankový prostor a nepustili domácí do dvoubrankového vedení.

Další porubskou přesilovku už ubránit nedokázali. Jen deset vteřin stačilo Porubě, aby využila početní výhodu. Obránce Ščurek poslal puk tvrdou střelou na bránu, kterou Dohnal jen vyrazil a zmatku před brankou využil k dorážce Jakub Schwarz. Snížit chtěli Tomaník s Kubalem a Müllerem. Puk je však neposlouchal a odrážel se z hokejek a bruslí až nepřehlednou situaci vyřešil Šrámek schováním neposedné gumy pod betony. Pak hráli Zubři přesilovku, ale v té nebyli excelentní. Kotouč vlastnili převážně domácí hráči a pokoušeli se zapsat si branku i v oslabení.

Poslední minuty třetí třetiny byly vyhrocené. Hosté se snažili zvrátit prohru, podnikali samostatné výpady, jenže naráželi na pozorného Šrámka. Z gólu se neradoval Běhal, posléze od modré střílel Adámek. Svěřenci trenéra Trojana si vedení pohlídali a po vypjatém utkání s dramatickými zápletkami, slavili výhru. Další zápas junioři odehrají v pátek 14. března v Hodoníně.

Ohlasy k utkání

Petr Trojan (HC RT TORAX Poruba): Kluci to vyloženě udřeli. Na to, že jsme si vypracovali náskok 3:0 a mohli jsme zápas v klidu dohrát, nestalo se tak. Z našeho zakončení se vytratila jednoduchost. Chceme dávat góly, ale místo abychom stříleli, hledáme další nahrávku a pak místo střely nemáme nic. Musíme se vrátit k naší jednoduché hře, kdy jsme dávali spoustu gólů. Výhra je dobrá, ale těžce vydřená.

Petr Dočkal (HC ZUBR Přerov): Přijeli jsme k jednomu z posledních utkání sezony s hodně omlazeným kádrem. Vzali jsme kluky, které zapracováváme do týmu pro příští sezonu. Chtěli jsme si dokázat, jestli s nejsilnějším soupeřem této finálové skupiny budeme stačit držet krok. Což se nám myslím podařilo. Soupeř byl opticky herně lepší. Utkání jsme odbojovali, nedokázali jsme však vstřelit vyrovnávací branku a tak nemůžeme pomýšlet na body. Přeji soupeři hodně štěstí do baráže a ať se mu vyhýbají zranění.