Starší dorostenci si vysoko poradili také s druhým Hodonínem, zvítězili 9:2

25.02.2013, Kateřina Juříková

Dohrávka 26. kola mezi Hodonínem a Porubou byla velice napínavá, neboť se jednalo o dva nejsilnější celky tabulky, které dělí od sebe čtyřiadvacet bodů. Ačkoliv do utkání vstoupili lépe domácí, hosté neztráceli naději ani sílu. Jejich bojovnost byla obdivuhodná, i když prohrávali po první třetině o tři góly. Domácí se vždy snažili držet v útočném pásmu, a pokud jim některý ze soupeřů unikl i s pukem před gólmana Mačka, pohotově útok zarazili. O dvě branky se postaral kapitán domácích Marek Smrčka, který na další dvě také nahrával. Porubské starší dorostence ještě čekají poslední tři zápasy před vytouženou baráží. Další již tento čtvrtek v 18 hodin, kdy hostí Frýdek-Místek.

Liga staršího dorostu - 26.kolo po 25.2.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
SHK Hodonín
9:2(4:1, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Mládek (Laryš, Rataj), 7. Holaň (Rataj, Smrčka), 13. Charvát (Síkora, Holaň), 20. Smrčka (Gřeš, Kotas), 23. Mládek (Rataj, Ščurek), 36. Csomor (Smrčka), 36. Gřeš, 45. Kotas (Rataj, Mládek), 46. Smrčka (Csomor, Gřeš) – 7. Černohous (Bureš), 60. Hložánek (Melichárek). Rozhodčí: Klapetek – Rychlý, Jureček. Vyloučení: 5:8. Využití: 4:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 80. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 9:1, 9:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Maček – Charvát, Síkora, Kotas, Demel, Ščurek, Havránek, Kurník, Stoklásek, Holaň, Csomor, Smrčka, Gřeš, Laryš, Mládek, Rataj, Němec.
SHK Hodonín: Juračka – Šála, Křivánek, Bureš, Prčík, Čech, Černohous, Maršálek, Kulyk, Helísek, Juráček, Hložánek, Melichárek, Přichystal, Dufek, Rýpar, Crlík.

Utkání mezi Porubou a Hodonínem začalo bojem o puk a teritorium. Rychlejší a hbitější ovšem byli domácí, kteří ve třetí minutě dali první branku. Laryš a Mládek sehráli krásnou akci. Ve dvou si to šinuli k hodonínskému gólmanovi a jen jediný obránce jim stál v cestě. Po několika nahrávkách Jonáš Mládek dostal puk do klece. Poruba se stále snažila zdržovat před Juračkou a to se jim také vyplatilo. V přesilové hře stav navýšil Vojtěch Holaň. Jenomže hodonínští hráči to nenechali jen tak a po rychlém útoku stav snížili po střele Víta Černohouse.

Domácí hráli skoro stále přesilovky, takže se drželi v útočném pásmu. Při jedné přesilovce si porubští hráči nahrávali a konečné slovo padlo od Adama Charváta, který pálil z prostoru kruhů. O pár vteřin později se Csomor pokusil také o gól, ale nepodařilo se. Poruba se stále držela v útočném pásmu, ale góly ne a ne padnout. Hodonínští měli ale větší smůlu. Byli stále vylučováni a Mačka ohrozili jen párkrát. Ke konci první třetiny domácí opět Juračku překonali. Kotas nahrál na Gřeše a ten poslal puk Marku Smrčkovi, který hodonínského gólmana překonal.

Domácí se v další části opět chopili kotouče a nechtěli jej pustit z holí. Rataj vystřelil a puk letěl vysoko. Do rukavice jej chytil Jonáš Mládek, který pohotově kotouč pustil na led a popostrčil do brány. Ačkoliv poté domácí hráli v oslabení, nebylo to znát. Melichárek se sice pokusil o únik, ale byl zastaven těsně před porubskou klecí. Hosté se na pár minut usídlili před Mačkem, ale všechny jejich pokusy byly zmařeny.

Csomor dostal nahrávku do středního pásma a sám jel na hodonínského gólmana, jenomže se trefil pouze do betonů. Hodonínu se naskytla velká příležitost v podobě přesilové hry, ale nevyužil ji. Zato domácí byli pilní jako včeličky. Smrčka nahrál Martinu Csomorovi, který vystřelil nad ležícího gólmana. O pár sekund později Tomáš Gřeš zpoza brány natáhl svou hůl a dostal kotouč kolem betonu hodonínského gólmana do brány. Juračka nevyvinul žádný obranný pohyb.

Hodonín se v začátku poslední části chopil kotouče a začal otravovat porubského gólmana. Melichárek se pokusil o snížení stavu, ale neuspěl. V přesilovce se ani Prčíkovi nepodařilo skórovat. Vzápětí hráli přesilovku domácí a ti ji využili. Přesně mířenou střelou se strefil Daniel Kotas. Další přesnou střelu poslal za Juračku Marek Smrčka.

Poruba se stále držela v útočném pásmu. Hodonínští se sice pokoušeli párkrát o obsazení prostoru před Mačkem, a i když se jim to občas podařilo, branku nedali. Ani domácím se nedařilo dát gól. Rataj jej dát mohl, neboť jel sám na hodonínskou bránu, ale pokusil se udělat fintu, což se mu vymstilo a desátá branka nepadla.

Závěrem celého utkání se neustále střídaly strany. Ačkoliv již hosté prohrávali o osm branek, nepřestávali bojovat a stále se pokoušeli vstřelit branku. Jejich bojovnost byla obdivuhodná. K úplnému konci utkání se nakonec podařilo dát gól do odkryté porubské klece Eriku Hložánkovi.

Ohlasy k utkání

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): S panem trenérem Smetákem jsme spokojeni. Mělo to náboj i ze strany soupeře, neboť je to velice kvalitní mužstvo. V dnešním utkání byla spousta přesilovek. Ve třech lajnách máme natrénováno to, co chceme hrát v přesilových hrách a budeme se ještě specializovat na oslabení. Pokud forma vydrží, i když by mohla být ještě lepší, a budou se nám vyhýbat zranění a nemoci, tak se o to v baráži porveme.

Jan Prčík (SHK Hodonín): Poruba dnes byla jednoznačně lepším protivníkem. Měli jsme smůlu, že v první třetině bylo šest vyloučených hráčů a hráči Poruby si vyjížděli. Takže při stavu 4:1 se to potom těžko zvedalo. V druhé třetině nás srazilo to, že při naší přesilové hře jsme obdrželi dvě branky a pak už bylo kluky těžké namotivovat, aby ten zápas dohráli. Měli jsme během sedmi dnů čtyři utkání, takže za to, že to kluci aspoň nějak ubruslili a nevzdali to ani v té poslední třetině jim patří velký dík.