Junioři spálili řadu šancí, s Třebíčí nakonec jen remizovali

04.03.2012, Adam Bagar

V nedělním odpoledni zavítali na porubský zimák junioři Třebíče. Ti se dostali v přesilové hře do brzkého vedení. Herně však měla navrch Poruba, která předváděla velký festival spálených šancí. Také ve druhé periodě měl RT TORAX velkou převahu, ale tentokrát ji dokázal zužitkovat i gólově. Po rychlém Mihalově srovnání poslal domácí svými dvěma góly do vedení Jakub Kaleta. V závěrečné tercii ovšem hosté v rozmezí pětadvaceti vteřin dokázali srovnat. Jelikož Poruba už následně nedokázala najít odpověď, skončil duel nerozhodným výsledkem 3:3. O převaze domácího týmu svědčí i střely na branku v poměru 45:23. V dalším kole zajíždí svěřenci trenéra Smetáka na půdu Opavy.

Liga juniorů - 39.kolo ne 4.3.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
SK Horácká Slavia Třebíč
3:3(0:1, 3:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 21. Mihal (Šimkovič, Vaněk), 27. Kaleta (Franek), 39. Kaleta (Franek) – 6. Pálka (Marek, Vlašín), 48. Vlašín (Vysloužil, Kovalský), 48. Marek (Outulný, Vyhnalík). Rozhodčí: Libiger – Poruba, Adamec. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 101. Střely na branku: 45:23 (18:8, 14:6, 13:9). Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hlavina – Baca, Jasiok, Axman, Vrána, Franek, Demel – Šimkovič, Mihal, Vaněk – Kysučan, Gola, Rosypka – Kofroň, Palkovič, Kaleta.
SK Horácká Slavia Třebíč: Máj (od 41. Fučík) – Belatka, Kusák, Vyhnalík, Pálka, Tvarůžek, Donutil, Kovalský, Vysloužil, Horký, Vlašín, Marek, Outulný, Stromecký, Bednář, Roupec.

Začátek utkání nabídl naprosté minimum šancí. Přesto se přítomní diváci dočkali rychlé branky. Přesilovou hru dokázala přetavit ve vedení Třebíč. Marek našel Víta Pálku, který si šikovně sjel před Hlavinu a z první chladnokrevně skóroval. To domácí hokejisty jakoby pořádně nabudilo. V signalizované výhodě zapomněla obrana Horáků na Kofroně, který na Máje nevyzrál. Stejně dopadla i přesilovková teč Mihala.

Především první formace pořádně hostům motala hlavy. Při oku lahodící akci na jeden dotek zůstal před Májem opět osamocený Mihal, ale se svou šancí naložil podobně jako v předchozích případech. Ani přesilová hra k vyrovnání nevedla. Rosypka střílel a Kysučan z těžkého úhlu dorážel, ale opět jen těsně mimo tři tyče. Když pak v závěru třetiny trefil z mezikruží Kofroň jen tyč, šel RT TORAX, i přes herní převahu, do šaten s jednobrankovým mankem.

Hned po sedmnácti vteřinách druhé části vyslal Šimkovič do jízdy Dalibora Mihala a ten po blafáku bezproblémově zasunul touš za gólmana. O chvíli později neuspěl v situaci tři na jednoho Kysučan. V další příležitosti nevyzrál na Máje ani nadvakrát Kofroň. Ujal se až chytrý pokus z hole Jakuba Kalety, ten z velmi těžkého úhlu napálil touš do betonu gólmana, odkud se odrazil za brankovou čáru.

Třebíči pomohla k hernímu zlepšení až přesilová hra. Po ní si hosté dokázali vytvořit tlak, z čehož pramenila obrovská šance Roupce, který svým jedovatým pokusem napálil levou tyč Hlavinovy svatyně. Závěr třetiny už byl ovšem v porubské režii. Nejprve Rosypka dokázal skórovat, ale hlavní rozhodčí Libiger branku neuznal pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Na regulérní trefu si RT TORAX musel počkat do přesilové hry. V ní po Frankově střele dopravil kotouč do prázdné kasy Jakub Kaleta.

Třetí třetina byla na šance nejméně bohatá. Hosté srovnali hru a necelých třináct minut před koncem dokázali snížit na rozdíl jediné branky. Obrana zcela zapomněla na Michala Vlašína, jenž vykoupal Hlavinu a zasouval do prázdné klece. Uběhlo pouhých pětadvacet vteřin a pro domácí přišel šok. Outulný jen nahodil touš, který se od zadního mantinelu odrazil přesně na hůl rozjetého Nikoly Marka. Ten svou rychlou střelou překvapil Hlavinu a začínalo se prakticky odznova.

Hosté ucítili šanci, ale k dalšímu ohrožení porubské branky se již nedostali. Naopak se soustředili spíše na obranu. Především první formace byla opět velice aktivní, ale své pohledné akce nedokázala dotáhnout do gólového konce. Když pak Horácká Slavia přečkala v závěru i dvouminutové oslabení, odvezla si z porubského ledu cenný bod za remízu 3:3.

Ostatní výsledky 39. kola LJ – sk. Východ:

HC Frýdek-Místek – HC Rožnov pod Radhoštěm 2 : 5
HCM Warrior Brno – LHK Jestřábi Prostějov 4 : 2
Hokej 2003 Šumperk – VHK Vsetín 0 : 6
HC ZUBR Přerov – HC Slezan Opava ODLOŽENO na 7. března

Ohlasy k utkání

Martin Smeták (HC RT TORAX Poruba): Rozhodující bylo, že jsme v první třetině neproměnili řadu gólových šancí. Již v několika posledních domácích zápasech se nám stalo, že v první třetině nedáme šance a poté se nám to vymstí. Druhou třetinu jsme odehráli stejně dobře, ale dali jsme už i nějaké góly. V závěrečné třetině jsme udělali hrubé chyby, po kterých jsme ztratili zápas.

Radek Novák (SK Horácká Slavia Třebíč): Myslím si, že jsme byli dvě třetiny jasně horším týmem. Domácí nás přestříleli a přehrávali, jen díky gólmanovi jsme drželi přijatelný výsledek. Do třetí třetiny jsme tak museli udělat nějaké změny. Byli jsme už o něco živější. Poruba udělala trošku více chyb a my jsme je dokázali využít. Odvážíme si bod, se kterým jsme vzhledem k průběhu samozřejmě spokojeni. Můžeme za něj poděkovat našim oběma gólmanům.