Poslední zápas před vánočními svátky junioři zvládli, cenné dva body vybojovali v Přerově

11.12.2011, Adam Bagar

Druhou polovinu soutěže načali junioři duelem v Přerově. Stejně jako v předešlých dvou zápasech se dala očekávat vyrovnaná bitva. V první třetině byly k vidění čtyři branky. Na vedoucí trefu Zubrů dokázal o něco aktivnější RT TORAX v obou případech okamžitě reagovat. O branky se postarali David Maček a Dalibor Mihal. Ve druhé části si hosté vytvořili řadu šancí, ale využít dokázali pouze jedinou z hole Vladimíra Rosypky. Naopak v závěrečné dvacetiminutovce měli Hanáci velký tlak, ze kterého pramenilo vyrovnání. Opět se ovšem potvrdilo, jak je důležité mít Rostislava Vaňka, který necelé dvě minuty před koncem rozhodl o vítězství Poruby v poměru 3:4.

Liga juniorů - 23.kolo ne 11.12.15:15
HC ZUBR Přerov
HC RT TORAX Poruba 2011
3:4(2:2, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 1. Šťastný, 11. Šťastný (Vávra), 52. Vaněk P. (Maršálek, Tomeček) - 1. Maček (Šimkovič), 12. Mihal (Jasiok, Vaněk R.), 23. Rosypka (Kofroň, Kameníček), 59. Vaněk R. (Mihal, Kysučan). Rozhodčí: Přikryl - Kika, Trunečka. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely na branku: 36:37 (8:15, 11:12, 17:10). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4.
HC ZUBR Přerov: Vrzala - Vávra, Sklenář, Maršálek, Málek, Drábek, Malínek, Vaněk P., Klimecký, Řezáč, Hlídek, Kvapil, Šťastný, Gazda, Javora, Kocan, Kebza, Bosák, Vodák, Tomeček, Chovanec.
HC RT TORAX Poruba 2011: Rudl - Axman, Jasiok, Lažek, Lužný, Franek, Vrána - Kysučan, Mihal, Vaněk R. - Plášek, Šimkovič, Maček - Kofroň, Kameníček, Rosypka.

Diváci, kteří na zápas došli o minutu později, museli litovat. Již v úvodních vteřinách duelu totiž byly k vidění hned dvě branky. Nejprve si David Šťastný nabruslil před Rudla a po blafáku dával již do poloprázdné klece a vzápětí po Šimkovičově střele doklepával touš za Vrzalu David Maček. Čas 0:57 a na světelné tabuli již bylo k vidění skóre 1:1. Porubští měli v dalších minutách více ze hry, ale do vedení šli opět Zubři.

V situaci čtyři na čtyři si po Vávrově střele došel pro dorážku opět David Śťastný. Kofroň měl vzápětí před sebou ležícího Vrzalu a naprosto odkrytou horní část branky, přesto nechal přerovského gólmana vyniknout. Vyrovnání přišlo v přesilové hře. Jasiok napřáhl na modré a Dalibor Mihal svým důrazem před brankou vstřelil již čtvrtou branku zajímavého zápasu.

Hned v úvodu prostřední tercie předvedla Poruba pohlednou kombinaci s gólovou příchutí. Kameníček poslal touš na najetého Kofroně a ten ještě vylepšil pozici pro Vladimíra Rosypku, jenž se z první nemohl do odkrytého místa branky mýlit. Vrzala byl tentokrát naprosto bez šance. V dobré pozici následně trefil spojnici tyčí Šimkovič.

RT TORAX si vytvářel v dalších momentech řadu šancí. Pláškova střela ovšem skončila na břevně, dopravit touš do branky se nepodařilo ani Vaňkovi a gólem neskončil ani Rosypkův blafák. Na druhé straně měl na holi vyrovnání Tomeček, ale již poněkolikáté v zápase zvonila tyč. Když pak v závěru třetiny cházely milimetry také střele Šimkoviče, šlo se do kabin za otevřeného stavu 2:3.

Ve třetí třetině se hrál zpočátku hokej ze strany na stranu, ale postupně přebírali aktivitu Zubři. Malínek měl před sebou prázdnou svatyni, nepochopitelně však nedal a právem se poté chytal za hlavu. Domácí hokejisté nadále navyšovali svůj tlak. Kvapil byl rovněž velmi blízko třetí trefě svého týmu, ale Rudl jeho jedovatou střelu vyrazil alespoň na tyč. Až osm minut před koncem se Přerov dočkal.

Kapitán Petr Vaněk si nabruslil až před hostujícího beka a přesně pod horní tyč vyrovnal skóre na 3:3. Zcela převážit misky vah na stranu domácích mohl Chovanec, to by však nesměl u tyče přestřelit branku. Na druhé straně začala kousat také Poruba. Obrana nechala trestuhodně před Vrzalou osamoceného Kameníčka, ten však rovněž nerozhodl. To se povedlo až necelé dvě minuty před koncem Rostislavu Vaňkovi po přesné Mihalově příhře.

Závěr si již hosté zkušeně pohlídali a soupeře k ničemu nepustili. Po velkém boji si tak odvezli další cenné dva body. K nim pomohl také sedmnáctiletý obránce Radim Vrána, pro nějž to bylo vůbec první vystoupení v kariéře v dresu juniorů. Odehrál celé utkání a nutno říci, že si vedl velice dobře.

Ohlasy k utkání

Jakub Vrzala (brankář HC ZUBR Přerov): Myslím si, že to byl pohledný zápas. Škoda, že první třetinu ovlivnila některá sporná rozhodnutí rozhodčího, ale to k tomu samozřejmě patří, nikdo není bezchybný. Především druhou třetinu byla Poruba jasně lepší, ale o přestávce jsme si některé věci vyříkali a ve třetí třetině jsme byli lepší. Bohužel nám tam nespadlo více branek. Potom jsme z našich chyb a nedisciplinovanosti dostali rozhodující gól. Je to škoda, už se nám to stalo poněkolikáté v sezóně.

Martin Smeták (trenér HC RT TORAX Poruba): Kluci věděli, že je to poslední zápas v tomto roce. Chtěl jsem, aby do toho dali úplně všechno, což splnili. Bojovali od začátku až do konce. Zápas byl vyrovnaný, ale ve druhé třetině jsme jej mohli rozhodnout, tam jsme neproměnili spoustu šancí. Závěr byl takový, že Přerov vyrovnal a začal být nepříjemný, ale kluci bojovali až do konce a dvě minuty před koncem dali rozhodující gól. Za bojovnost a větší vůli po vítězství jsme si ty dva body zasloužili. Chtěl bych za to klukům poděkovat, gratuluji jim k ubojovanému a poctivému výkonu.