V úvodním duelu soutěže vybojovali junioři v Přerově bod

16.09.2011, Jan Skopalík, Adam Bagar

Tak nám začala již také druhá nejvyšší soutěž juniorů. Poruba v prvním kole soutěže zajížděla na půdu Přerova. RT TORAX se dostal do vedení zásluhou Lukáše Kofroně, ale Zubři dokázali bleskově odpovědět. Na další gól bojovného utkání se čekalo až do poloviny závěrečné dvacetiminutovky. Svou druhou brankou v zápase otočil skóre domácí kapitán Vaněk. Poruba vrhla všechny síly do útoku a pět minut před koncem dokázala zaslouženě vyrovnat brankou Dalibora Mihala. Výsledek 2:2 vydržel až do závěrečné sirény, a tak si oba tábory rozdělily po bodu. Další utkání čeká Smetákovy svěřence další pátek, kdy změří síly s Frýdkem - Místkem.

Liga juniorů - 1.kolo pá 16.9.18:00
HC ZUBR Přerov
HC RT TORAX Poruba 2011
2:2(1:1, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 9. Vaněk (Kocan, Adámek), 49. Vaněk (Javora, Loupal) - 7. Kofroň (Vaněk), 55. Mihal (Palkovič, Kanaloš). Rozhodčí: Volf - Kašík, Nazad. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 50. Střely na branku: 26:32 (10:13, 11:8, 5:11). Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2.
HC ZUBR Přerov: Vrzala - Vávra, Sklenář, Malínek, Žůrek, Vaněk P., Klimecký, Kostiha, Hlídek, Loupal, Mašíček, Adámek, Šťastný, Gazda, Javora, Kocan, Kebza, Bosák, Vodák, Tomeček, Chovanec.
HC RT TORAX Poruba 2011: Rudl - Lažek, Spusta, Franek, Lužný, Jasiok, Herman, Cháňa - Kofroň, Kameníček, Vaněk R. - Mihal, Palkovič, Kanaloš - Maček, Vidlák, Rosypka.

Utkání začali malinko lépe hráči hostující Poruby, když se hned ve 2. minutě proháčkoval před bránu ostravský kapitán Vaněk, projel až před gólmana, ale Vrzala byl bezchybný. O dvě minuty později se hezkou střelou a dorážkou prezentoval také domácí Chovanec, ale také on byl neúspěšný. Při akci byl ovšem faulován a Přerov si zahrál první přesilovou hru. Nedokázal ji zužitkovat a tak stejnou možnost dostali hráči Poruby a ti s ní naložili o hodně lépe, když se po nacvičené akci v čase 6:57 prosadil střelou po ledě mezi betony Lukáš Kofroň 0:1. Přerov se poté probudil a přitlačil soupeře do vlastní třetiny. Odměnou mu byl hezký gól v čase 8:18, když od modré čáry střílel Kocan a před bránou do vinklu tečoval Petr Vaněk 1:1. Ve 14. minutě přerovská obrana zapomněla na úplně volného Kanaloše a ten společně s Mihalem vyjel do přečíslení dva na jednoho a druhý jmenovaný se dostal do zakončení. Přerovský brankář Vrzala skvěle střelu pokryl. O dvě minuty později se do zakončení dostal aktivní Chovanec a pálil z mezikruží. Třetinu uzavřel hostující Palkovič, když v oslabení ujel a ohrozil domácí svatyni.

Druhou třetinu zahájila velmi aktivně hostující Poruba, což jí vydrželo celou druhou periodu. Paradoxně, ale největší šanci dostali Zubři, když měli možnost zahrát si necelé dvě minuty přesilovku 5 na 3. Přesilovka však zůstala nevyužita a tak se o slovo přihlásili opět hosté a byli v podstatě do konce třetiny lepším týmem. Ve 30. minutě hostující Franek obkroužil bránu Přerova a zakončil z kruhu těsně vedle. Ve 35. minutě měl Přerov další obrovskou šanci skórovat, když to ze závaru před bránou vydoloval kotouč Malínek a jeho střela poskakovala na brankové čáře, ale za ni se nedostala. Třetinu uzavřela svou šancí opět Poruba, ale Vrzala byl opět na svém místě.

Poslední třetina začala další šancí Poruby hned ve 41. minutě, když to z kruhu zkoušel Vaněk, ale střelou do šibenice nechal vyniknout Vrzalu. Pak se však karta začala otáčet a Přerov přebral iniciativu. Ve 47. minutě dorážel před bránou domácí Vodák a o minutu později střílel také Tomeček a ačkoliv při druhé šanci kotouč opět poskakoval na brankové čáře tak ani jeden nebyl úspěšný. V čase 48:36 se Zubři dočkali a navíc po krásné kombinaci, když Martin Javora našel před brankou najetého Petra Vaňka a ten si pohrál s brankářem a bekhendem zasunul kotouč do prázdné kasy - 2:1. Poté se hra opět uklidnila a Přerov už zkoušel profesorsky dohrát zápas. Po jeho sérii zakázaných uvolnění se hosté usadili ve své útočné třetině a v čase 54:55 udeřili. Tentokrát skóroval po chybě domácí obrany Dalibor Mihal na 2:2. Po této brance byl Přerov jako opařený a hosté byli s bodem spokojeni a proto utkání také skončilo zaslouženou dělbou bodů po remíze 2:2.

Ostatní výsledky 1. kola LJ - Východ:

Hokej Šumperk 2003 - AZ Havířov 2:1
LHK Jestřábi Prostějov - SK Horácká Slavia Třebíč 4:2
HCM Warrior Brno - HC Frýdek - Místek 7:4
VHK Vsetín - HC Rožnov 5:2

Ohlasy k utkání

Petr Dočkal (HC Zubr Přerov): Odehráli jsme první zápas a byla vidět ještě na obou stranách určitá nervozita. Myslím si, že v první třetině měli více ze hry hosté, ve druhé třetině už jsme srovnali hru a třetí třetina byla taková, že jsme mohli vyhrát i prohrát. Bylo to bojovné utkání, ve kterém rozhodovaly maličkosti. Myslím si, že dobře zachytali oba gólmani.

Martin Smeták (trenér RT Torax Poruba): Bylo to takové bojovné utkání. Šlo o první zápas a bylo to vidět. Naše hra byla místy kostrbatá, ale přijeli jsme si sem pro nějaký bod a to se nám povedlo, takže jsme spokojeni. Také s výkonem jsem spokojený, bylo to z naší strany dobré.