Výborná třetí třetina rozhodla o vysokém vítězství starších dorostenců

28.02.2010, Adam Bagar

Starší dorostenci VOKD Poruby zajížděli na led Opavy a nemohli si dovolit zaváhat. Do utkání vstoupili aktivněji, ale své velké šance využít nedokázali, a tak se ke slovu dostal Slezan, jenž si dvěma slepenými góly zajistil dvoubrankové vedení. Ve druhé třetině hosté přitlačili na pilu a vyplatilo se, když odcházeli do šatny za stavu 3:3 o něco spokojenější. Poslední dvacetiminutovka již byla jasně v režii Poruby, která předvedla svou ofenzivní sílu a nasázela soupeři dalších šest branek. Hattrickem a dvěma asistencemi se blýskl Petr Orszulík, čtyři kanadské body měl na svém kontě Vojtěch Palkovič. Jelikož si Šumperk poradil se Znojmem 4:0, rozhodne se o prvenství v tabulce až v pátečním posledním kole, které bude mít na programu pikantní přímý souboj mezi Porubou a Šumperkem. Pokud chtějí Ostravané pomýšlet na případnou účast v extralize staršího dorostu, budou muset Draky bezpodmínečně zdolat.

- 39.kolo ne 28.2.10:45
Hokejový klub Opava
HC RT TORAX Poruba 2011
3:9(2:0, 1:3, 0:6)
Branky a nahrávky: 13. Mikuda (Lebeda, Gulda), 14. Jaroš (Štencel, Vaněk), 35. Jaroš (Trčka) - 21. Kofroň, 26. Rosypka (Kofroň), 37. Chaloupka (Sochorek, Maček), 45. Orszulík (Palkovič), 48. Palkovič (Kysučan, Orszulík), 54. Orszulík, 57. Orszulík (Palkovič, Kysučan), 58. Sochorek (Orszulík), 59. Kysučan (Palkovič). Rozhodčí: Alka - Langr, Šedina. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:9.
Hokejový klub Opava: Kober - Bendík, Trčka, Vaněk, Hájek, Jelen, Březina, Gulda, Harazim, Lebeda, Chvěja, Štencel, Mikuda, Lichý, Havlíček, Jaroš.
HC RT TORAX Poruba 2011: Konvička - Dusík, Herman, Jasiok, Burzala, Kupčík, Lužný - Kofroň, Němec, Palkovič, Kysučan, Rosypka, Orszulík, Sochorek, Chaloupka, Maček.

V úvodu utkání oba týmy hrály velmi aktivně a především rychle bruslily, ale gólmani byli naprosto bez práce. Postupem času začala mít utkání jasně ve svých rukou favorizovaná Poruba, spalovala však jednu šanci za druhou. V osmé minutě našel křižnou nahrávkou Maček u tyče operujícího Sochorka, jenže ten trefil pouze připravený Koberův beton. Vzápětí vyslal Palkovič do jízdy Orszulíka. Porubská sedmička ale korunovala jen své letošní střelecké trápení, které ovšem na konci utkání fantasticky prolomila. Brankou neskončil ani následný neuvěřitelný závar před gólmanem. Asi pět dorážek nestačilo Porubě k tomu, aby poslala touš za brankovou čáru. A tak přišel zákonitý trest. V čase 12:19 se radovali Opavští. Důraz před brankovištěm předvedl po Lebedově nahrávce Jan Mikuda. Po zbytečném vyloučení Chaloupky hrál Slezan přesilovou hru a dokázal ji velmi rychle přetavit v druhou trefu. Krásnou nahrávku skrz pásmem dostal přesně na kruh volný Tadeáš Jaroš, jenž se tvrdou střelou z první nemýlil. VOKD jakoby bylo stavem zaskočeno a nemohlo se dostat do herní pohody. Nepomohla mu k tomu ani následná početní výhoda. V závěru první tercie hrozila naopak Opava, ale stav 2:0 se již nezměnil.

V kabině hostí muselo být o přestávce velmi rušno, jak jinak si vysvětlit nástup Poruby do druhé periody? Již v čase 20:49 svítil na světelné tabuli stav 2:1. Kiksu opavských obránců dokázal využít Lukáš Kofroň, jenž dostal namazáno přesně mezi kruhy a tvrdou ranou nedal Koberovi žádnou šanci. Ostravané byli nadále velmi aktivní a vyrovnávací trefa doslova visela ve vzduchu. V čase 25:50 se tak také stalo – Kofroň si ideálně objel opavskou klec a vybídl ke skórování volného Vladimíra Rosypku. Tomu jen stačilo lehce zamířit k tyči. Slezan hrozil opět až v přesilové hře, která se později dokonce změnila v početní výhodu dvojnásobnou. Konvička se ovšem prezentoval po střelách Štencla a Lichého dvěma skvělými zákroky, které na závěr korunoval krásným semaforem a vysloužil si tak právem potlesk tribun. Opava hrála přesilovky velmi dobře, zpět do vedení ji mohl poslat Jelen, ale to by musel trefit zcela prázdnou klec. Ve 34. minutě sudí Alka doslova daroval domácím dlouhou přesilovku pět na tři. Velmi sporná vyloučení dokázal Slezan v čase 34:09 zužitkovat. Ihned po buly našel Trčka volného Tadeáše Jaroše a ten přesnou střelou pod horní tyč dokázal překonat Konvičku. Poruba dokázala udeřit rovněž v přesilové hře. Opavská obrana nechala trestuhodně před brankou zcela volného ostrostřelce Petra Chaloupku, jemuž adresoval přesnou nahrávku Sochorek. Porubská osmaosmdesátka se v takovýchto momentech nemýlí, což také tentokrát jasně dokázala. VOKD vyrovnávací trefa očividně nabudila, obrana Slezanu se měla skutečně co ohánět, aby udržela po dvou třetinách nerozhodné skóre 3:3.

Svěřenci kouče Bahníka načali lépe také poslední dvacetiminutovku. Přesilovkové šance Kysučana a Kofroně sice ještě zůstaly nevyužity, ale v čase 44:51 již měla hostující lavička důvod pořádně jásat. Po Palkovičově přiťuknutí poslal puk mezi Koberovy betony Petr Orszulík. Ostravané se nadále hnali do útoku, což se jim vyplatilo v čase 47:21. Na konci krásné kombinace našel Kysučan před brankou úplně volného Vojtěcha Palkoviče, který se přízemní střelou nemýlil. Opavští si vyžádali oddechový čas a bylo to na ledě chvíli znát. Konvička tak musel několikrát zasahovat, především po střelách agilního Jaroše. Přesně v polovině poslední části se mohl zapsat do střelecké listiny také Lužný, ale to by nesměl jeho pokus mířit jen o milimetry mimo levou tyč domácí svatyně. V čase 53:10 dokázali hosté svůj náskok ještě navýšit. Petr Orszulík nabral rychlost, prošel okolo mantinelu přes bránícího hráče, natlačil se až před branku, kde střelou k tyči zařídil šestou porubskou trefu. Další opravdová lahůdka přišla v čase 56:10. Kombinaci na jeden dotek nescházelo naprosto nic. Kysučan poslal puk na hůl Palkoviče, jehož nahrávka na najetého Petra Orszulíka byla naprosto geniální. Porubská sedmička poslala touš do klece a mohla se radovat ze svého prvního hattricku v sezóně. Čas 57:56 a další ťukec lehce hrající Poruby, na jehož konci dával Jan Sochorek do úplně prázdné branky. Ofenzivní manévry hostí nebraly konce. Naopak Slezan působil velmi odevzdaným dojmem. Další gól tak přišel již v čase 58:17. V situaci dva na jednoho našel Palkovič najetého Reného Kysučana a ten se nemýlil. Nakonec byla Opava ráda, že neinkasovala potupnou desítku, VOKD se tak radovalo z vysoké výhry 9:3.