Vyrovnané utkání rozhodli junioři Olomouce ve svůj prospěch až v závěru třetí třetiny

19.02.2010, Adam Bagar

Po čtrnáctidenní přestávce se opět roztáčí kolotoč zápasů nejvyšší juniorské soutěže. V páteční podvečer se v Porubě představili hokejisté Olomouce. Ti přijeli do Ostravy i s Matoušem Venkrbcem, jednou z největších hrozeb celé juniorské extraligy. Své vysoké kvality předvedl také tentokrát. Utkání bylo po celou dobu naprosto vyrovnané, o čemž svědčí také střely na branku v poměru 39:39. VOKD šlo do vedení přesilovkovou trefou Blažeje, jenže hosté o pět minut později srovnali krok. Stav 1:1 vydržel až do 55. minuty, ale pak přišel ke slovu Venkrbec. Nejprve vymyslel druhou olomouckou trefu a pak dokonce ve vlastním oslabení ujel a zvýšil na konečných 1:3. Oporami svých týmů byli také oba gólmani. Michal Gleich si na své konto připsal 36 úspěšných zákroků, vyřešil také několik úniků či přečíslení soupeře a potvrdil tak svou dobrou formu. Další utkání sehrají svěřenci trenéra Leksovského již v sobotu na půdě Opavy.

- 47.kolo pá 19.2.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Olomouc
1:3(0:0, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 29. Blažej (Voznica, Vidlák) - 34. Dostál (Kroseska, Finkes), 55. Mareček (Lehečka, Venkrbec), 57. Venkrbec (Lehečka). Rozhodčí: Kočí - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 9:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 60. Střely na branku: 39:39 (10:16, 16:15, 13:8). Průběh utkání: 1:0, 1:3.
HC RT TORAX Poruba 2011: Gleich - Hanus, Špok, Pindur, Poláček, Mládenka, Burzala - Vaněk, Šimkovič, Motyka - Blažej, Voznica, Vidlák - Barčák Jakub, Barčák Jan, Zuber
HC Olomouc: Kůdela - Trojan, Kvapil, Finkes, Axman, Škůrek, Spurný - Heža, Dopita, Dostál, Machala, Lehečka, Mareček, Kroseska, Ogrizek, Venkrbec.

Poruba do utkání vstoupila ospalým dojmem, čehož dokázala využít Olomouc ke své střelecké aktivitě. Do vedení mohli jít Hanáci již po několika minutách hry, kdy se na Gleicha řítili dva hráči, ale Lehečka situaci řešil střelou, což se nakonec ukázalo jako méně šťastné řešení. V jedenácté minutě předvedl své rychlé nohy Venkrbec, projel porubskou obranou jako nůž máslem, dostal se až před Gleicha, ten mu ovšem v poslední chvíli skočil pod nohy. V následné přesilovce trefil Finkes břevno. Bezbrankový stav tak trval nadále. Domácí se několikrát osmělili až od čtrnácté minuty. Nejprve si Kůdela poradil s velkou šancí Blažeje, kterou vytěsnil nad břevno, a poté se vypořádal i s aktivním Voznicou. Ten ve vlastním oslabení ani nadvakrát nedostal kotouč za brankovou čáru. Když pak po sérii domácích vyloučení neskončila v brance ani dělovka hostujícího obránce Spurného, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Druhá perioda nabídla přítomným divákům opravdovou ofenzivní podívanou, ve které bylo k vidění celkem 31 střeleckých pokusů. V úvodních dvou minutách ovšem zaujalo především skvěle ubráněné porubské oslabení, ve kterém se Kohouti dostali do útočného pásma až v posledních deseti vteřinách své početní výhody. Porubu to jakoby nakoplo a byla rázem lepším týmem. V největší šanci zápasu trefil Zuber při samostatném úniku pouze pravou tyč Kůdelovy svatyně. Následně si domácí svou aktivní hrou vynutili velmi dlouhou přesilovku pět na tři. V té nejprve po hrubé chybě nebezpečně unikl Venkrbec, ale o několik momentů později se už na druhé straně radovala Poruba. V čase 28:29 stál na konci pěkné kombinace Radim Blažej. Ten využil přesné Voznicovy nahrávky a střelou z první, přesně k tyči, skóroval. Úvodní trefa oba celky vyburcovala a bylo se skutečně nač dívat. V dalším úniku, při kterém zaspala obrana, byl Mareček, ale Gleich výborně stačil včas zaklapnout betony. Na druhé straně zase našel Blažej přesnou přihrávkou Zubera, který měl jediný úkol – přehodit ležícího gólmana, ale jak se později ukázalo, jednalo se v tomto případě o úkol nadzuberovský. A tak se nakonec dočkala Olomouc. V čase 33:54 využil špatného střídání domácích Patrik Dostál. Položil si Gleicha, udělal blafák a bez problémů zakončil. Útočné manévry pokračovaly, ale další trefy jsme se již nedočkali, a tak po čtyřiceti minutách svítil na světelné kostce nerozhodný stav 1:1.

Poslední třetina byla naopak velice opatrná, porubští mladíci sice byli opticky aktivnější, svého soupeře také v této tercii přestříleli, ale vyložené šance k vidění nebyly. Nádherný průnik, který musel zvednou diváky ze sedadel, předvedl v průběhu 47. minuty agilní Venkrbec. Nabral rychlost a udělal si z porubské pětice „dobrý den“. Nakonec musel celou situaci hasit až bezchybný Gleich. Vypadalo to, že utkání dojde až do prodloužení, ale vše se změnilo v čase 54:18. Zpoza branky našel Lehečka v předbrankovém prostoru Ondřeje Marečka, který přesnou přízemní střelou rozveselil hostující lavičku. Porubští měli následně výhodu přesilové hry, ale místo toho, aby případně srovnali stav, přišla definitivní rána. Do úniku se dostal dnes již poněkolikáté Matouš Venkrbec a udělal to opravdu velice zkušeně, když totálně vykoupal Gleicha. V závěru se ještě do dalšího samostatného úniku v zápase dostal Voznica, ale snížit se mu nepodařilo, a tak Poruba podlehla ve vyrovnaném mači hokejistům Olomouce 1:3.