Junioři se konečně dočkali! Svou dlouhou šňůru proher ukončili v zápase s Olomoucí

27.11.2009, Adam Bagar

Tak přece jen junioři konečně poznali ten krásný pocit radosti z vítězství. Trvalo jim to však dlouhých pětadvacet zápasů. Olomouc byla ideálním protivníkem k protrhnutí černé série, před utkáním jednobodová Poruba získala ten jediný bod právě s Hanáky. Soupeř se sice v mdlé první části dostal do vedení, ale Porubě vyšel start do druhé tercie, když brankami Voznici a Vidláka byla rázem ve vedení. Radost však netrvala příliš dlouho, soupeř rychle srovnal a skóre 2:2 vydrželo až do sedmapadesáté minuty. Ve dvojnásobné přesilové hře napřáhl od modré Daniel Špok a VOKD vedlo 3:2. Náskok si dokázalo zkušeně pohlídat až do konce, a tak tradiční zklamání a beznaděj vystřídaly pocity štěstí a euforie. Přítomní diváci mohli vidět poprvé v sezóně i vítězné pozápasové rituály, na oslavy však příliš prostoru není, další utkání totiž čeká svěřence koučů Leksovského a Mrázka již v sobotu na půdě Opavy.

- 28.kolo pá 27.11.17:00
HC RT TORAX Poruba 2011
HC Olomouc
3:2(0:1, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 21. Voznica (Vaněk, Peslar), 24. Vidlák (Špok, Blažej), 51. Špok (Vidlák, Šimkovič) - 13. Heža (Mareček), 24. Ogrizek (Heža, Dopita). Rozhodčí: Klapetek - Jureček, Rychlý. Vyloučení: 10:11. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 80. Střely na branku: 27:27 (7:9, 12:9, 8:9). Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Hanus, Špok, Peslar, Gančarčík, Spusta, Lužný, Burzala - Zuber, Vidlák, Vaněk, Šimkovič, Barčák st., Barčák ml., Voznica, Capcara, Blažej.
HC Olomouc: Motáň - Pezda, Trojan, Jergl, Fynkes, Lyzák, Malina, Axman - Heža, Zona, Dopita, Panek, Dostál, Lehečka, Matoušek, Králík, Mareček, Kroseska, Ogrizek, Rác.

První třetina přinesla spíše nezáživný hokej s minimem šancí. Hosté se sice v osmé minutě radovali z gólu, ale sudí Klapetek odpískal postavení útočícího hráče v brankoviště, a tak gól nemohl být uznán. Čas 12:40 a Hanuska poprvé kapituloval. Po zmatcích v porubské obraně vypálil z mezikruží Oldřich Heža a poslal tak Olomouc do vedení. Minutu nato mohlo být s domácím týmem ještě hůře. Situaci tři na jednoho Hanáci překombinovali a Králík v nedobré střelecké příležitosti trefil jen domácího strážce branky. Poruba zahrozila snad jen v oslabení, kdy se až před Motáně dostal Šimkovič. Ani Voznicova šikovná střela přes obránce v kleci neskončila a když pak mladší z bratrů Barčáků orazítkoval jen tyč, odcházelo se do kabin za těsného stavu 0:1.

Začátek druhé tercie vyšel Porubě na jedničku. Již po šestadvaceti vteřinách hry dokázal skórovat Jakub Voznica. Celá akce začala u Peslara, který vyslal křižnou přihrávkou do jízdy Vaňka a ten ještě stačil najít sedmadvacítku, která se dostala až před branku a nádherně pod horní tyč zavěsila. Čas 23:12 a domácí se dostali do vedení. Střelou přes olomouckého beka dokázal poslat puk do olomoucké svatyně Martin Vidlák. Radost však vydržela Ostravanům pouhých pár vteřin. V čase 23:38 totiž propustil Hanuska nepřílš těžký pokus Aljaže Ogrizka, jehož střela se doslova doplazila za brankovou čáru. K vidění byl rázem rychlejší hokej ze strany na stranu, ale další trefy jsme se již ve druhé části, která přinesla četnou střelbu Porubských, především z holí Burzaly a Voznici, nedočkali.

Poslední perioda přinesla neuvěřitelný boj. Hosté byli mírně lepším týmem, tvořili po většinu času hru, ale Poruba hrála neskutečně obětavě, borci skákali do střel, a tak Hanuska příliš práce neměl. Až v olomouckém oslabení tří proti pěti ujel nepochopitelně domácí pětici Rác, jenž však ztroskotal na Hanuskovi. Po domácí dvojnásobné početní výhodě přišla na řadu i trojice slepených klasických přesilovek Hanáků. Ostravané je však zvládli velice dobře a bez problémů se ubránili. Prakticky celá třetí část se hrála v nerovnoměrném počtu hráčů. V 56. minutě hosté opět dvakrát faulovali a na světě tak byla téměř dvouminutová přesilová hra pěti proti třem. V té se VOKD dlouho nedokázalo prosadit. Až v čase 56:50 napřáhl od modré Daniel Špok, jehož dělovka proletěla přes hradbu těl až za záda bezmocného Motáně. Závěrečné tři minuty odehráli domácí borci takticky výborně, soupeře k ničemu nepustili a připsali si tak poprvé v sezóně tři body za vítězství 3:2 nad Olomoucí.