Nevídaná přestřelka vítězně pro starší dorostence Poruby

27.09.2009, Adam Bagar

Kdo neviděl utkání starších dorostenců s Novým Jičínem, může skutečně litovat. K vidění bylo sice množství chyb v defenzivě, ale také šestnáct branek, což je v této kategorii nevídané číslo. Přitom úvodní desetiminutovka přinesla velice opatrný hokej s úplným minimem střeleckých pokusů, ale poté se rozjel ofenzivní koncert. Především druhá perioda byla na góly značně bohatá. Domácí soupeře jasně přehrávali a dostali se již do čtyřbrankového náskoku. Hosté však několika rychlými úniky udělali ze zápasu drama. Poruba si přesto pohlídala své vítězství a porazila Nový Jičín 9:7. Jednoznačnými muži zápasu byli Petr Chaloupka (vlevo), jenž podal skvělý výkon podpořený pěti kanadskými body (1+4) a David Maček (4+0), který již po sedmadvaceti minutách slavil hattrick. S průběhem zápasu však logicky nemohl být spokojen trenér Bahník, který zkritizoval hru obránců a naopak vyzdvihl hru útočníků.

- 5.kolo ne 27.9.13:30
HC RT TORAX Poruba 2011
Ďáblové Nový Jičín
9:7(2:1, 5:4, 2:2)
Branky a nahrávky: 12. Maček (Chaloupka), 15. Lukašík (Kupčík), 21. Maček (Chaloupka), 22. Herman (Kysučan), 28. Maček (Chaloupka, Orszulík), 29. Chaloupka (Peslar), 35. Svoboda), 44. Orszulík (Chaloupka), 50. Maček (Sochorek, Vícha) - 13. Motloch (Orság, Báchor), 23. Báchor, 24. Orság (Holáň), 39. Šrbík (Satrán), 39. Holáň (Báchor), 43. Koryčanský (Veselský), 47. Satrán. Rozhodčí: Krenželok - Tuzial, Vengřín M. Vyloučení: 7:10. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 50. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:3, 7:3, 7:6, 8:6, 8:7, 9:7.
HC RT TORAX Poruba 2011: Konvička (od 41. Sanitrák) - Svoboda, Herman, Kupčík, Jasiok, Peslar, Franek, Dusík, Šrubař, Sochorek, Chaloupka, Maček, Kysučan, Rosypka, Palkovič, Orszulík, Vícha, Lukašík.
Ďáblové Nový Jičín: Baldík (od 15. Kohn) - Matloch, Bajer, Báchor, Veselský, Urban, Orság, Ertel, Dressler, Holáň, Horák, Gajdoš, Gonos, Hradil, Koryčanský, Šrbík, Satrán.

Úvodní minuty utkání přinesly velice opatrný, pro přítomné diváky až ospalý, hokej. Oba celky sázely na zabezpečenou obranu, a tak šancí bylo jako šafránu. První náznaky šancí přinesla až přesilová hra domácích v rozmezí osmé a desáté minuty, ovšem bez gólového efektu. Začalo se hrát až ve druhé polovině první třetiny. Poruba se dostala do vedení překvapivě ve vlastním oslabení. Červenat se musel hostující gólman, jenž špatně rozehrál přesně na hůl Chaloupky, který poslal kotouč před branku na zcela volného Davida Mačka. Ten měl již velice jednoduchou práci. Hosté s vyrovnáním příliš dlouho nečekali. Koryčanský unikal na Konvičku zcela sám, a tak domácí si museli vypomoci faulem. V signalizované výhodě dostal puk přesně mezi kruhy Tomáš Motloch a střelou k tyči se nemýlil. Na další branku se opět nemuselo příliš dlouho čekat. Vedení vrátil Porubským zpět Tomáš Lukašík. Ten využil dalšího zaváhání gólmana soupeře, který neudržel Kupčíkův pokus od modré. Trenéři Nového Jičína tak sáhli k rozumnému kroku a nechali svého strážce kasy vystřídat. Druhý gól domácí borce značně nabudil a na hostující branku létala jedna střela za druhou. Žádná však nebyla taková, že by mohla gólově gólmana ohrozit. V minutě osmnácté sice Vícha dotlačil puk až za brankovou čáru, ale ještě předtím stačil sudí Krenželok hru přerušit, a tak branka nemohla být uznána. Hosté byli prakticky neškodní, naopak VOKD mohlo ještě v poslední minutě svůj náskok navýšit, ale to by musel Kysučan trefit ve velké šanci soupeřovu branku. Po dvaceti minutách hry tedy vedla Poruba nad Novým Jičínem 2:1.

Domácí začali tlakem také druhou třetinu. Už v čase 20:31 se nedohodli hosté za svou brankou, čehož využil Chaloupka, jenž poslal kotouč k pravé tyči na Davida Mačka. Ten předvedl svou chytrost, když poslal kotouč do protipohybu gólmana čekajícího přihrávku. V čase 21:34 se porubská střídačka radovala již počtvrté. Kysučan našel mezi kruhy hůl Tomáše Hermana a ten přesnou střelou překonal náhradního gólmana soupeře. Gólové hody pokračovaly i nadále. Franek v oslabení nedokázal vyhodit kotouč z pásma, zachytil jej Stanislav Báchor a ranou pod horní tyč snížil na rozdíl dvou branek. Ofenzivní představení obou týmů nebralo konců. O další minutu později totiž další rychlou a tvrdou střelou překonal Konvičku potřetí Jan Orság. V čase 27:07 se opět měnilo skóre. Chaloupka šikovně vypíchl před ležícím gólmanem kotouč a poslal jej na zcela volného Davida Mačka, který nejen že trefil zcela prázdnou klec, ale také zkompletoval svůj hattrick. O dalších sedmdesát vteřin později přidala Poruba již šestý gól. Peslar vyslal do jízdy Petra Chaloupku a šikovný útočník s osmaosmdesátkou na zádech zakončoval po krásném blafáku s přehledem do odkrytého místa u pravé tyče. VOKD pokračovalo doslova v drtivém tlaku, další velké šance nevyužili Kysučan ani Vícha, jenž byl před prázdnou brankou sražen. Obrázek hry se příliš neměnil. Novojičínská obrana toho svému soupeři nadále dovolovala až příliš. V dalších příležitostech připravil výborně hrající Chaloupka šance pro Orszulíka a následně i Sochorka, ale především druhý jmenovaný nepochopitelně netrefil prázdné místo branky. V čase 34:28 svítila na světelné kostce již sedmička. Velmi kuriózní gól byl nakonec připsán Václavu Svobodovi. Kotouč si za záda nepřipraveného gólmana poslal jeden z hostujících hráčů. V další vyložené šanci Poruby selhal Chaloupka poté, co mu Sochorek po famózní stahovačce poslal puk před prázdnou klec. V čase 38:25 snížil z výjimečné akce Nový Jičín. Mezi kruhy využil ke střele do horní části branky velkého prostoru Martin Šrbík. O pouhých pětadvacet sekund později padla již devátá trefa této třetiny. VOKD příliš nemyslelo na zadní vrátka. Do úniku se dostal Michal Holáň, jenž dotlačil kotouč za záda nepříliš jistého Konvičky popáté. Po doslova šíleném průběhu druhé periody vedla Poruba nad Novým Jičínem 7:5.

Do třetí třetiny nastoupil v kleci domácích Sanitrák a už v čase 42:21 musel lovit kotouč ze své branky. Stanislav Báchor předvedl všem přítomným divákům šikovné ruce a po pěkné stahovačce poslal puk nad vyrážečku gólmana, který tak přišel poprvé do kontaktu s pukem. Na druhé straně našel v situaci dva na jednoho Chaloupka přesnou přihrávkou Petra Orszulíka a tato akce nemohla skončit jinak než gólem. V úvodu 47. minuty opět vymíchal novojičínskou obranu Chaloupka, který se dostal až před gólmana, ale tam se mu kotouč již zamotal mezi nohy. O několik vteřin později se projevilo známé „nedáš, dostaneš“ - Jiří Satrán využil dalšího kolapsu domácí obrany, která jej nechala zcela osamoceného před Sanitrákem, který neměl na přesnou střelu do růžku branky sebemenší šanci. Čas 49:23 a na světě byla již šestnáctá trefa. Sochorek našel před brankou najetého Davida Mačka, který přidal již svou čtvrtou trefu zápasu, celkově devátou porubskou. Jubilejní desátý gól mohl přidat Vícha, ale proti byl tentokrát u levé tyče dobře operující gólman. Ofenzivní smršť se postupem času spíše měnila na velký boj. K vidění bylo několik menších potyček, a tak sudí Krenželok neměl v závěru příliš jednoduchou pozici. Další branka již nepadla, a tak starší dorostenci VOKD Poruby porazili v nevídané přestřelce hokejisty Nového Jičína vysoko 9:7.

Ohlasy k utkání

Miroslav Bahník (VOKD Poruba): Množství obdržených branek bylo zaviněno nedisciplinovaností obránců. Zejména netaktické výlety Peslara a hrubé individuální chyby Kupčíka a Franka vlily do třetí třetiny spoustu nervozity. I přes vítězství jsem z předvedené hry obránců hrubě zklamán. Jsem přesvědčen, že při sedmi obdržených brankách na vlastním ledě bychom s jiným soupeřem těžko bodovali.
Naopak pochválit musím hru útočníků a vyzdvihnout výkony Mačka, Chaloupky a Rosypky. Za předvedené výkony jim děkuji.