Junioři se dál trápí, z Olomouce nemají ani bod

10.10.2009, Ondřej Kubát

Ani ve 14. kole Noen extraligy juniorů se mladíci VOKD Poruby bodů nedočkali. Na ledě Olomouce prohráli 1:4. Přitom Ostravané na Hané dlouho živili naději alespoň na bod. Až do osmatřicáté minuty se hrálo bez branek, několik minut ve třetí třetině byl stav nerozhodný 1:1. Nicméně Poruba, která dala dohromady sotva tři pětky, doplatila na úbytek sil. Olomouc hrála trpělivě, stupňovala tempo a nakonec se i čtyřikrát gólově prosadila. Jediný gól Poruby vstřelil na začátku poslední dvacetiminutovky Vlastimil Zuber. Robin Hanuska si na své konto připsal 35 úspěšných zákroků.

- 14.kolo so 10.10.12:00
HC Olomouc
HC RT TORAX Poruba 2011
4:1(0:0, 1:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 38. Coufal (Rác, Venkrbec) 48. Finkes (Venkrbec, Malina), 49. Matoušek (Dostál, Pezda), 55. Venkrbec (Coufal, Andráši) - 42. Zuber (Blažej). Rozhodčí: Husička - Polák, Poláček. Vyloučení: 4:5, navíc Voznica (POR) 10 min. za NESP. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 50. Střely na branku: 39:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.
HC Olomouc: Kůdela - Pezda, Mečiar, Finkes, Malina, Axman, Andráši, Spurný - Heža, Coufal, Vajda, Dopita, Pánek, Dostál, Lechner, Matoušek, Blinka, Kroseska, Ogrizek, Rác, Venkrbec.
HC RT TORAX Poruba 2011: Hanuska - Špok, Spusta, Pindur, Poláček, Mládenka, Burzala - Procházka, Ružbašan, Zubek, Vaněk, Barčák, Voznica, Blažej, Bystroň, Peslar.

Nálada sychravé soboty jakoby se přenesla do úvodních minut zápasu. Oba týmy začaly ospale a delší dobu se rozjížděly. První třetina nenabídla ani jednu branku. Domácí Olomouc sice byla mírně aktivnější, vytvořila si několik nadějných šancí, ale Poruba pod nějakým větším tlakem rozhodně nebyla. Oba soupeři si vyzkoušeli i přesilové hry, ovšem bez gólového efektu.

Daleko zajímavější bylo dějství druhé. Hned v jeho úvodu se totiž do obrovské šance dostal hostující Vaněk. Gólman Mory Kůdela si jel za branku pro puk, kotouč se však nečekaně odrazil od hrany dvířek pro rolbu do brankoviště, ale tygří skok olomouckého gólmana zabránil Vaňkovi ve skórování. O chvíli později se úplně sám před Kůdelou ocitl Peslar, ale domácí strážce kasy ho s vypětím všech sil vychytal. Jakubu Peslarovi tak nezbylo nic jiného, než obrátit oči v sloup.

S přibývajícím časem však Porubě docházely síly. Ostravané dopláceli na malý počet hráčů, v Olomouci měli sotva tři kompletní pětky. Kohouti naopak stupňovali tempo a tři minuty před druhou sirénou se dočkali branky. V přesilové hře našel z pravého rohu Rác u zadní tyče najíždějícího Viktora Coufala, který se zblízka nemýlil – 1:0.

Jenomže hosty to nepoložilo. Na začátku třetí dvacetiminutovky totiž vyrovnali. Vlastimil Zuber se opřel do kotouče na levém kruhu a o vzdálenější tyč se puk odrazil za záda bezmocného Kůdely – 1:1. Olomouc však zareagovala v osmačtyřicáté minutě. Venkrbec našel mezi kruhy najíždějícího Martina Finkese, a ten prostřelil Hanusku. Půl minuty na to už Mora vedla o dvě branky, když se střelou pod víko zblízka prosadil Josef Matoušek - 3:1.

Pět a půl minuty před koncem pak definitivně ve vlastním oslabení rozhodl Matouš Venkrbec, kterého parádní přihrávkou vybídl ke skórování Coufal. Další gól už nepadl, HC VOKD Poruba se tak ani ve čtrnáctém kole Noen extraligy juniorů výhry nedočkala.

Ohlasy k utkání

Luděk Konopčík (trenér Olomouce): Byl to docela těžký zápas. Hráli jsme s posledním týmem tabulky, který ještě nezískal ani bod. A myslím, že kluci to měli v hlavách a podle toho ten zápas vypadal. Dlouho jsme se trápili, až když jsme to stáhli na tři pětky, tak jsme ten zápas otočili a vyhráli jsme.

Pavel Leksovský (trenér VOKD Poruba): Já k tomu ani nemám co říct. Hrajeme dneska už 14. kolo a zatím je to pořád stejné. Každé mužstvo má jednu, jednu a půl kvalitní pětky. A i tady nás ta první lajna Coufal - Rác - Venkrbec porazila. Zbytek je pouze průměrným mužstvem. Nám se tu první pětku nepodařilo pokrýt, i u nás doma nám dali pět šest gólů. A tady dali tři ze čtyř, což svědčí o všem. My prostě v mužstvu nemáme takové osobnosti, které dokážou podržet puk v přesilovce nebo ve hře pět na pět, kteří si dají přesnou přihrávku do jízdy, žabičku. To nám prostě chybí, tak kvalitní mužstvo nemáme.