Sareza zdolala Beroun v prodloužení

17.11.2007, Jan Škarpa

Po první, bezbrankové, třetině si připravili Medvědi z Berouna pro Ostravu šok v podobě vedoucího gólu z hole Slížka ve 12. sekundě druhé části. Další branku přidal Beroun v 31. minutě a se Sarezou to v tu chvíli vypadalo zle. Třetí třetina ale patřila domácím, kteří se nejprve trefou Pavelka vrátili zpátky do hry a následně v oslabení vyrovnali na 2:2. Přišlo na řadu prodloužení, ve kterém Ostrava využila Adamem Červenkou přesilovou hru a připsala si tak dva body za výhru 3:2.

- 22.kolo so 17.11.17:00
HC Sareza Ostrava
Medvědi Beroun 1933
3:2p(0:0, 0:2, 2:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 42. Pavelek (Rimmel, Sikora), 49. Červenka (Pavelek, Palík), 65. Červenka (Pavelek, Holík) - 21. Slížek (Jankových), 31. Besser (Jelínek, Straka). Rozhodčí: Šír - Jureček, Koliba. Vyloučení: 8:12, navíc Straka OT, Vlček 10 + OK, Šinágl (všichni BER) OK. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 422. Střely na branku: 42:41. Průběh utkání: 0:2, 3:2.
HC Sareza Ostrava: Čech - Holík, Vnenk, Rimmel, Palík, Tesařík, Vajda, Buček - Šebesta, Boháč, Červenka - Pavelek, Najdek, Zdeněk - Gelačák, Novák, Svačina - Grygar, Sikora, Glas
Medvědi Beroun 1933: Kameš J. - Braniš, Novotný, Kameš V., Jelínek, Wagenhoffer, Gudas - Jankových, Slížek, Vlček, Nedorost, Šinágl, Besser, Tvrzník, Křesťan, Straka, Kupec, Heřman, Pavel

Samotnému začátku utkání mezi Ostravou a Berounem předcházelo čestné vhazování místostarosty Poruby Ing. Jiřího Mlčocha ke 30-ti letům ledové plochy.

Sareza se do Berouna pustila silou medvědí, Medvědi donutili Čecha v bráně Sarezy k zákroku poprvé v 7. minutě střelou z hole Poláka. To Ostrava prověřila Kameše hned v prvních sekundách utkání, po nahrávce Červenky se neprosadil sám před berounským gólmanem Šebesta. Následovaly dvě přesilové hry Sarezy, úvodní gól z nich ale domácí nevytěžili. V 8. minutě hledal přihrávkou zpoza brány své spoluhráče Boháč, místo výhodné šance se však puku zmocnili berounští. V desáté minutě následovaly střely hráčů, kteří na svém dresu nosí číslo 11, nadvakrát se neprosadil Rimmel, na druhé stran nebyl úspěšný Besser. Postupem času se do hry dostával i Beroun, nebezpečně střílel Nedorost, který posléze v přesilové hře několikrát zle dotíral u Čecha. V 17. minutě hrála Ostrava krátkou přesilvou hru 5 na 3, v té se však neprosadila. V následné početní výhodě jednoho muže našel najetého Boháče Šebesta, nejlepší střelec Sarezy svůj gólový účet ale nenavýšil. V úplném závěru třetiny ujížděli Boháč s Gelačákem, druhý jmenovaný ale přestřelil.

Do druhé třetiny se vervou medvědí pustili naopak Medvědi, kteří již 12 sekund po úvodním hvizdu překonali v dohrávané přesilovce střelou Ladislava Slížka domácího brankáře. Krátce nato měla Ostrava v rychlém sledu dvě početní výhody, nedokázala je však využít, ačkoli rána Tesaříka od modré nadělala Kamešovi starosti a Rimmelova střela jen tak tak neproklouzla mezi betony Berounského Medvěda. Ve 29. minutě byli blízko druhého gólu hosté, po příhře Šinágla ale Besser minul, první jmenovaný následně zkoušel štěstí pokusem zpoza Čechovy brány. V čase 30:32 ukázal Jan Besser, jak se při přesilové hře střílí gól do prázdné brány, nemalou zásluhu na vedení 2:0 měl Jelínek. O půl minuty později měl pojistku v podobě třetí branky na holi Nedorost, domácí obrana ho ale ke skórování nepustila. Další přesilové hry již ve druhé části Beroun nevyužil, ačkoli se střelci od modré čáry činili. Třetina se již chýlila ke konci, když se ke střele odhodlal Kupec, změna stavu ale nenásledovala.

Hned úvod třetí části poskytl Ostravě výhodu dvou mužů v poli, se kterou si poradil Zdeněk Pavelek tečí střely Vladimíra Holíka od modré čáry (dle oficiálního zápisu z utkání je však asistentem Patrik Rimmel). Sareza měla šance na vyrovnání, Najdek byl ale při svém pokusu faulován Jelínkem a Boháč se neprosadil. Ve chvíli, kdy rozhodčí vyloučil další dva Medvědy, vzal si domácí trenér timeout. Porada při oddechovém času vyrovnání nepřinesla a tak musel gól přijít v oslabení. Při vyloučení domácího Nováka ujeli Adam Červenka s Pavelkem, vyměnili si puk před bránou a první jmenovaný vyrovnal na 2:2. Následovala přesilová hra 5 na 3 pro změnu na straně Berouna, kde měli velké šance Straka, který nedokázal puk poslat do prázdné brány a Tvrzník, který přestřelil bránu. V těchto chvílích stálo na straně Ostravy veliké štěstí, Beroun dokázal Sarezu dokonale uzavřít před Čechem. Závěr třetiny přinesl vzruch na obou stranách, za domácí se ale netrefili Sikora a Červenka, za Medvědy Jankových a hlavně Besser.

V prodloužení se nejprve dostali do příležitosti hosté střelu Jankových, poté se však nechal vyloučit Jelínek, jehož prohřešek potrestal svým druhým gólem v utkání Adam Červenka.

Ohlasy k utkání

Jan Vavrečka (HC Sareza Ostrava): “My jsme se čtyřicet minut trápili, rozhodující bylo to, že jsme neproměnili ty přesilovky, které nám byly nabídnuty v první třetině. Ve třetí třetině jsme udělali několik změn a já bych chtěl klukům zase poděkovat, protože v takovém zápase se dá hodně naučit. Já si myslím, že dva body jsou pěkné. Já jsem sice sliboval body tři, ale jsou dva a jsem s nimi spokojený.”

Vladimír Bednář (HC Berounští medvědi): “Já si myslím, že druhou a půlku první třetiny jsme byli daleko lepším mužstvem, ale bohužel si zápas ve třetí třetině jako už po několikáté zkazíme vlastními chybami, vlastními vyloučeními. Rozhodující bylo, že ubráníme oslabení pět na tři, čtyři na tři a poté hrajeme přesilovku, ve které nám ujedou dva na jednoho. Tam vidím zlom, kdy se domácí dostali nahoru.”