Dorost obsadil konečnou sedmou příčku

24.02.2007, Lukáš Bajgar

Dorostenci Sarezy Ostrava hostili ve svém posledním zápase ročníku 2006 / 2007 stejně starý výběr Komety Brno. Zatímco domácí tým bojoval na dálku s Třebíčí o konečnou osmou příčku, mohli se již jistě vyřazovacích bojů účastnící hosté jedině při vítězství dotáhnout na Vsetín, tedy pokud by ten tratil. Při vlastním oslabení ve 3. minutě mače poslal Kometu do vedení Michal Březa, srovnání přišlo téměř vzápětí z hole Jana Barčáka. Po polovině zápasu vsítil vítěznou trefu Štefan Šimkovič a branky Karla Richtera ze 40. minuty a opět Šimkoviče z úvodu poslední třetiny uzavřely účet na konečných 4:1. Sareza se díky prohře Horáků a zaváhání Opavy usadila na konečné sedmé příčce a dorost Komety na páté postupové příčce.

- 45.kolo so 24.2.13:00
HC Sareza Ostrava
HC Kometa Brno
4:1(1:1, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Barčák (Richter, Poláček), 32. Šimkovič (Barčák), 40. Richter (Jach, Špok), 41. Šimkovič (Richter) – 3. Březa (Komínek, Kousalík). Rozhodčí: Fiedler - Mrákava, Štěpán. Vyloučení: 10:11, navíc Barčák (SAR) 5 + Trest ve hře. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 90. Střely na branku: 40:37. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
HC Sareza Ostrava: Kubáň – Spusta, Parma, Špok, Klimíček, Skalík, Paleček, Kičmer, Poláček, Kebrle – Sedláček, Vidlák, Richter, Kameníček, Motyka, Blažej, Barčák, Voznica, Šimkovič, Jach
HC Kometa Brno: Klimeš – Kousalík, Pospíšil, Rimeš, Ješko, Tesař, Pospíšil – Šidák, Komínek, Zemánek, Maša, Touška, Jarůšek, Březa, Stěpánek, Juraň

Úvodní minuty posledního kola základní části dorostenecké extraligy začala domácí Ostrava aktivnějším pohybem, ale střely byly doménou hostí – Jarůšek napálil Kubáně z bezprostřední vzdálenosti a Michal Březa při vlastním oslabení ke konci 3. minuty otevřel účet utkání. Poděkování patřilo Komínkovi, který kotouč z obranného pásma zatáhl až před ostravskou kasu a puk přisunul střelci ke snadnému skórování. Sotva naskočil brněnský provinilec na ledovou plochu, bylo srovnáno, Jan Barčák se jako poslední v mele před Klimešem dotkl kotouče. Další změny stavu mohly nastat v 6. minutě a to na obou stranách a opět při početní výhodě domácích. Barčák sice koutkem oka nalezl najetého Richtera, ten na brněnském gólmanovi vyhořel, stejně jako dvojice adeptů Komety na druhé straně, Březa však jen těsně vedle a Jarůšek z několika málo kroků přestřelil. V polovině třetiny se Klimeš parádně vytáhl proti Richterovi, jenž proti němu stanul doslova a do písmene nadosah. Poté se již akce rodily výhradně z holí jihomoravských borců, touš aktivního Březy se opřel o Kubáňovo rameno, individuální akce Jarůška při hře o jednoho hráče více skončila vniveč i přes fakt brankovištěm putujícího puku ke střeženému Komínkovi. Poslední tutovku na čepeli hole měl Pospíšil, jenže střela z prvé odkrytou klec trestuhodně minula. A když se neujal ani tlak Barčákovy pětky, rozešly se celky do kabin smírně.

To co ostravský útok zanedbal ke konci předešlé části, rychle doháněl po zahájení té druhé. Barčák zpoza brány hledal Šimkoviče, nakonec nahodil jen do jeho brusle, odkud kotouč putoval mimo tři tyče. Spusta se prosadil individuální akcí, kterou svérázně uťal Klimeš pohotovým vystrčením betonu. Ale aby to nevypadalo, že se hrálo jen v obranném pásmu Komety, musí se připomenout Březova ve výši hrudi prudká střela těsně míjející ostravskou svatyni či Mašův projektil, který téměř olízl pravou tyč z pohledu domácího dorostence v masce. Poláček zase rozezvučel boční konstrukci brněnské brány a Štefan Šimkovič poslal svůj tým do vedení, se zpracováním Barčákova pasu před modrý půlkruh se neunáhlil, s pukem si pohrál a kolem betonu klečícího brankáře upravil na 2:1. Jedenatřicátá minuta si připsala sporný moment, domácímu Barčákovi ukázal sudí dvakrát deset minut a logicky odchod do šaten, nakonec obdržel hráč desítku a trest ve hře, což znamená oproti původnímu vyjádření také pět minut oslabení navíc a domácí trenér se s tímto faktem nechtěl dlouho smířit. Hráči Komety ale místo pětiminutového tlaku spíše jen kombinovali v útočném pásmu a až poslední střídání protáhlo Kubáně ve všech směrech – Rimeš oprášil betony, Březa bekhendovým pokusem z mezikruží málem vykreslil vrásky na čele celé ostravské střídačky, kapitán Šidák neměl dostatek štěstí při zakončení na hranici půlkruhu a završením nevyužité dlouhé výhody byla Kousalíkova jedovka od modré čáry včas pokrytá výstrojí brankáře. Devatenáct vteřin před sirénou nositel domácího Céčka Karel Richter ranou zpoza kruhu překonal Klimeše, Ostrava po dvou terciích vedla 3:1.

Třiačtyřicet sekund hry a patnáct minut přestávky od sebe dělily zásahy domácích, Richter v úniku dvou na jednoho vyzval Štefana Šimkoviče k zakončení, ale až dorážka vyraženého puku znamenala gól. Minutu nato hostující Maša čechral před ostravským kasařem kotouč dlouze ve snaze vymámit jej z branky nebo udělat první pohyb, když se to nedařilo, zkusil technickou střelu pod víko, Kubáň kryl. Šancí podstatně ubývalo, zato přibývalo osobních střetů, krom Kičmera se Zemánkem si účty vyřizovali také Richter s Komínkem a nechtě i čárový sudí, který chtěl kohouty od sebe roztrhnout. Hráči Komety okusili také tři čtvrtě minuty dlouhou přesilu dvou mužů v poli, nebylo jim přáno, ani od modré pálícímu Kousalíkovi do hole ostravského brankáře. V 54. minutě Komínek v pádu několikrát sekal holí ve snaze vydolovat kotouč, jenže atakován své pokusy neproměnil. Čtyři minuty poté se utrhl Touška a když už mohl minimálně korigovat, měli domácí dobře postavenu tyč. Sareza Ostrava porazila Kometu Brno 4:1 a naposledy si užila závěrečné rybičky nejvěrnějšímu fanouškovi, rodičům a jiným fanouškům. Kamil se nakonec dočkal i repete, byť ne již celého týmu.