V dorosteneckém derby zvítězily Vítkovice

18.02.2007, Vladimír Vronka

Sareza Ostrava přivítala ve 43. kole dorostenecké extraligy městského rivala z Vítkovic. Oba týmy mají odlišné starosti. Vítkovice již nemohou obsadit jinou než druhou příčku, naopak Sareza již nemůže hrát play – off. Utkání tedy chyběl patřičný náboj, který mu nedodal ani fakt, že se jedná o derby. V první třetině se hosté ujali vedení, které si drželi až do konce. Nejlepším hráčem na hřišti byl Andreas Kubáň, který chytil 38 střel, a který nejednou předvedl skvělý zákrok. Vítkovice vyhrály v Porubě 4:2.

- 43.kolo ne 18.2.13:00
HC Sareza Ostrava
HC Vítkovice Ridera
2:4(0.1, 1:2, 1:1)
Branky a nahrávky: .22. Vidlák (Motyka), 58. Parma (Voznica) - 18. Batroš (Seidler), 24. Hlinka (Slovák, Polášek), 35. Vrána (Bartoš), 47. Polášek (Galajda)Vyloučení: 9:12. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. Střely na branku: 22:42.
HC Sareza Ostrava: Kubáň (49. - 53. Hanuska) – Spusta, Parma, Vojtek, Špok, Skalík, Mládenka, Poláček – Sedláček, Vidlák, Bystroň, Richter, Voznica, Blažej, Barčák, Motyka, Šimkovič, Řezáč, Miczek.
HC Vítkovice Ridera: Mrázek (26. Taťák) – Prokop, Polášek, Kopel, Slavík, Hruzík, Krause - Vrána, Galajda, Vicherek, Slovák, Hlinka, Bartoš, Seidler, Kolouch, Kucsera, Šaitar.

Dorostenci Sarezy Ostrava přivítali na svém ledě městského rivala z Vítkovic. Hosté jsou pevně usazeni na druhé příčce.Utkání začal lépe hostující tým, ale uzavření Sarezy v obranném pásmu ke střele nevedlo. V šesté minutě vyslal na Kubáně v ostravské bráně ránu Slovák, ale ostravský kasař byl připraven. O minutu později přihrával Galajda před bránu Kucserovi, ten minul odkrytou bránu. První vážnější střelu Ostravy si připsal Richter, ale Mrázka ve vítkovické bráně překonat nedokázal. V desáté minutě se Vítkovice usadily v útočném pásmu, neboť měly výhodu přesilové hry, ale Kolouchova teč mířila jen do ochranné sítě. O několik chvil později se dostal k puku Motyka, ale , ale puk po střele z otočky končí u Mrázka. Na druhé straně se před Kubáněm zjevil Bartoš, ale Kubáň vyráží puk do rohu kluziště. Vítkovice měly možnost sehrát další přesilovku, kterou dokázaly v osmnácté minutě využít. Po chybě ostravské obrany na modré čáře se k puku dostal Seidler, mohl sice jet sám na Kubáně, ale zvolil zpětnou příhru na hůl Vojtěcha Bartoše, který dokázal propálit Kubáně. Po první třetině vedly Vítkovice 1:0.

Do druhé třetiny vstoupili lépe domácí, ve dvacáté druhé minutě dokázal Martin Vidlák překonat Mrázka střelou přes beton. Na druhé straně mohl skórovat Vrána, ale Kubáň byl proti. Běžela 23. minuta, když Kubáň neviděl ránu Michala Hlinky, která přeletěla beton a zapadla do brány. Vítkovice ve 26. minutě vystřídaly brankáře, Mrázka nahradil Taťák. O chvíli poté se před gólmanem Vítkovic zjevil Blažej, ale bekhendová střela v bráně nekončí. Kubáň skvěle zneškodnil pokus Kucsery a chytá také Vicherkovu dorážku. Ve 38. minutě se puk dostal k Lukáši Vránovi, který střelou pod horní tyč nedává Kubáňovi šanci. Vítkovice byly na koni, ale Kubáň držel akcie Sarezy nad vodou. Chytá jednu střelu za druhou. A protože překonat jej nedokázali Vrána, Bartoš, ani Seidler byl po druhé třetině stav 3:1 pro Vítkovice.

Hned na začátku třetí třetiny jel sám na Taťáka Vojtek, ale pro faul nedokázal zakončit přesně. Po dalším faulu dostala Sareza možnost hrát dlouhou přesilovku 5 na 3, ale bez střel se gól dát nedá. V doznívající přesilovce minul Vidlák odkrytý roh brány. O chvíli později musel ukázat své umění proti Bartošovi Kubáň. Ve 47. minutě dokázal Kubáň skvěle zasáhnout proti střele Galajdy, ale na ránu Adama Poláška již neměl. Sareza měla problémy v obraně, ale Vrána je nedokázal potrestat. V 50. minutě nahradil Kubáně Hanuska, ale bez zásahu se po třech minutách vrátil na střídačku a pustil do hry opět Kubáně. Poslední velkou šanci utkáni měli ostravští. Vítkovice velmi špatně střídaly při dvojnásobném oslabení. Motyka poslal v nájezdu dvou na jednoho puk na Ondřeje Parmu, který neměl problém zakončit. Favorit z Vítkovic tak zvítězil 4.2.